Umetnost

„Zvuci zavičaja“ – 6. takmičenje u pevanju izvornih i pesama iz vika u Sevojnu

Posted: 26. maja 2019. u 18:40   /   by   /   comments (0)

U subotu 25. maja, u porti crkve Svetog arhangela Gavrila u Sevojnu, održan je 6. Sabor narodnog izvornog stvaralaštva u organizaciji Pevačke grupe „Slavuj“  iz Sevojna, u okviru projekta za kulturu a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno. Prva dva Sabora su imala revijalni karakter a mogućnost da se nekoliko godina unazad i takmiče, privukla je veliki broj grupa, pa je ove godine nastupilo 9 ženskih pevačkih grupa i 19 muških sa oko 170 članova iz Ivanjice, Lučana, Bukovice, Istočnog Sarajeva, Brekova,Kosjerića, Kraljeva,  Požege, Rožanstva, Novog Goražda, Pljevalja, Nove Varoši, Kokinog broda, Višegrada, Ranilovića, Lunovog Sela i Stapara.

Pre početka uvodnog dela programa, odnosno defilea ulicama Sevojna,  takmičare, goste i publiku je animirao trubački orkestar Maje Ilić iz Čestobrodice – Požega, čiji su članovi, uzrasta od 10-15 godina, predvođeni sestrama bliznakinjama, pobrali mnogobrojne aplauze, oduševljenje i molbe da odsviraju „još jednu pesmu“. Defile takmičara se kretao od porte pa do Gradske opštine Sevojno, predvođen domaćinima – članovima  pevačke grupe „Slavuj“ i uz  muzičke numere mladih trubača. Nakon povratka defilea na mesto takmičenja, učesnicima je pre početka glavnog dela programa priređen ručak i osveženje.

Radoljub Popović – Pop, domaćin i osnivač Pevačke grupe „Slavuj“, koja ima 8 članova i postoji već 10 godina, ove godine , pored organizacije, imao je i ulogu voditelja programa a nakon njegove kratke dobrodošlice, Sabor je svečano otvorio predsednik Gradske opštine Sevojno Ivan Marić. Stručni žiri 6. Sabora je bio u sastavu: predsednik – profesor Nebojša Đurićić, direktor Muzičke škole „Vojislav-Lale Stefanović“ u Užicu i članovi Obrad Tanasijević – muzičar i pevač i Slobodan Jelić – pisac i pesnik.

Prvo su nastupile ženske pevačke grupe: „Bele rade“, „Dragačevski vez“,  „Brojanica“,  „Mitrovdanak“ , „Prvo zrno suncokreta“, „Treće doba“ , „Ribnica“, “ Breza“ i „Raspevani Požežani“.

Nakon njihovog nastupa,  kratki program za publiku i takmičare  održao je orkestar mladih trubača Maje Ilić iz Čestobrodice –Požega. U orkestru inače pored sestara bliznakinja, jedanaestogodišnjih Marije i Maje Ilić – po kojoj je orkestar i dobio ime  i njihovih kolega dečaka, svira i desetogodišnja Jovana Savičić i to-doboš. Bliznakinje Ilić imaju i dvojicu braće starih 14 i 15 godina koji takođe sviraju trubu ali talenat nisu nasledili od porodice, jer osim njih četvoro-niko ne svira.

Devojčice su se zainteresovale za sviranje trube,nakon što ih je deda odveo u Guču i kako kažu,samo upornošću i vežbom su naučile da sviraju. Sestre Ilić pohađaju muzičku školu i nastupaju na Guči, isto kao i njihova braća. Želja im je da nastave da se bave muzikom i kažu da imaju veliku podršku svojih drugara, porodice i okruženja. Mirko Stevanović svira tenor u orkestru, ima 11 godina, planira da se bavi sviranjem a zavoleo  je trubu zahvaljujući bratu koji svira u trubačkom orkestru Braća Ilić. Za razliku od njih, Jovana Savičić nije sigurna da li će nastaviti da se bavi muzikom jer je, kako kaže, počela da svira doboš u orkestru zbog potreba za nastup u Guči.

Orkestar je inače u Sevojno stigao u pratnji Mila Ilića, oca bliznakinja, koji se ne bavi muzikom ali uspeva da se snađe, obzirom da se njegovo 4 dece bavi muzikom već 6-7 godina i svi idu u muzičku školu. Najstariji brat praktično podučava mlađe i nakon završetka niže muzičke škole planira da upiše i srednju. Kako nam je objasnio Mile Ilić, orkestar je osnovan na insistiranje Maje Ilić pre 3 godine i od samog osnivanja nastupa u Guči. Sestre do sada nisu uspele da pobede braću ali ove godine njihova braća prelaze u kategoriju starijih, dok one ostaju u pionirima pa se nadaju visokom plasmanu na takmičenju. U svakom slučaju,nastup orkestra Maje Ilić je izmamio mnogobrojne osmehe i odobravanje gostiju i takmičara, doprinoseći atraktivnosti Sabora u Sevojnu

Takmičarski deo za muške grupe otvorila je pevačka grupa „Slavuj“ revijalnim nastupom a nakon njih pevali su „Omorika“, „Momčilo Tešić“, „Lunovačka moba“, „Dragačevski vez“, „Sveti Đorđe“, „Ljubišnja“, „Klekovački žubor“, „Prvo zrno suncokreta“, „Rade Jamina“, „Ribnica“, „Sretenjske zore“, „Gredica“, „Bukovički jarani“ i „Mitrovdanak“. Iz vika su pevali Ilić Milivoje i Šaković Miroljub, braća Danilović Rajko i Zdravko, Petronijević Aco i Aćimović Milovan, kao i Gujaničić Milutin i Šaković Miroljub.

U toku donošenja žirijske odluke Radoljub Popović-Pop je pozvao učesnike  da još jednom pokažu svoje umeće, čemu se rado odazvalo nekoliko grupa, pevača iz vika kao i mešovita grupa koja je pratila guslara. Ubrzo je saopštena i odluka  stručnog žirija pa su pobednicima uručeni pehari i zahvalnice i to za prva 3 mesta za učesnike van teritorije Srbije, zatim prva 3 mesta u ženskoj i u muškoj grup, kao i zahvalnice za pevače iz vika.

U kategoriji učesnika van Srbije prvo mesto je dodeljeno grupi  „Rade Jamina“ – Višegrad, drugo mesto „Mitrovdanak“ – Istočno Sarajevo i  treće mesto „Sveti Đorđe“ – Novo Goražde. U kategoriji ženskih grupa najbolje su pevale „Bele rade“ – Ivanjica, drugo mesto je pripalo grupi  „Raspevani Požežani“ – Požega a  treće grupi „Breza“ – Ivanjica.U muškoj konkurenciji prvo mesto su osvojili pevači grupe „Lunovačka moba“ – Lunovo Selo, drugo mesto „Gredica“ – Stapari i treće mesto „Omorika“ – Ivanjica. U kategoriji pevača iz vika najbolje su se pokazali  Gujaničić Milutin i Šaković Miroljub – Nova Varoš , drugo mesto Danilović Rajko i Zdravko – Nova Varoš  i kao treći Petronijević Aco i Aćimović Milovan – Rožanstvo.

Osim pokroviteljstva Gradske opštine Sevojno, ovogodišnji Sabor su sponzorisali Dragan Čubraković iz Sevojna, pekara „Sreten Gudurić“- Užice, kafić „Neven“ – Sevojno, gvožđara „Mimi“ – Sevojno, kafić „Baka“ – Užice, kafić „Okolac“ – Sevojno, „D – market“ – Sevojno, DOO „Sport“ – Užice i Željko Šiljak – Zlatibor bioskop.

Mirjana Milićević

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.