Umetnost, Vesti

„Zlo neka odlazi i nikad da mi ne ulazi“- izložba u galeriji KM8: 3. decembar

Posted: 2. decembra 2015. u 10:01   /   by   /   comments (0)

Urban Inkubator u galeriji KM8 organizuje samostalnu izložbu bosanskog umetnika Emira Šehanovića koji će se predstaviti beogradskoj publici izložbom „Zlo neka odlazi i nikada da mi ne ulazi!“. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 3. decembra u 19h, praćena nastupom DJ Moodswingera i Mickey Flesha.
Izložba se bavi promišljanjem i apstraktnom interpretacijom sujeverja i lokalnih mitologija koje su specifične za balkanske prostore. Kroz korišćenje manuelnih tehnika u kombinaciji sa digitalnim intervencijama, tekstilom i drugim medijima, umetnik kreira razigrani imaginarni svet obojen začudnom mistikom i utopljen u odjeke neuhvatljive prošlosti. Paganska tradicija, sujeverje i okultizam neke su od stalnih tema prisutnih u radu Emira Šehanovića.
Fright_2Umetnička biografija Emira obeležena je brojnim angažmanima na izložbama i festivalima, kao i mnoštvom samostalno iniciranih projekata. Rođen je 1981. godine u Tuzli, bio je su-osnivač umetničkih grupa „Manufaktura“ i „Art of Asphalt“, koje su imale snažne korene u skateboard kulturi, a aktivan je i kao grafički dizajner. Učestvovao je na brojnim festivalima u regionu, uključujući Škver na Malom Lošinju, Festival Sinestezija u Herceg Novom, MUU u Zagrebu, Novo Doba Festival u Beogradu. Do sada je izlagao u New Yorku, Los Angelesu, Berlinu, Bazelu, Beču, Amsterdamu, Atini, Solunu, Sofiji, Zagrebu I Ljubljani. Objavio je i svoju prvu autorsku knjigu „Take Three Deep Breaths“ za Rostfrei Publishing iz Slovenije.
Program Urban Inkubator-a je podržan od strane Goethe-Institut-a; prostor obezbeđuje Dom Omladine Beograd.
FB page događaja: https://www.facebook.com/events/1017774138279619/
Galerija KM8 nalazi se u ul. Kraljevića Marka u Beogradu a radno vreme galerije je sredom i petkomod 13 do 19 časova, vikendom od 11 do 15 dok su ponedeljak i utorak neradni dani.
Urban Inkubator se nalazi u Savamali gde aktivno sarađuje sa mladim ljudima i komšijama na pronalaženju novih kreativnih ideja za budući razvoj grada.
U toku poslednje tri godine smo na savskoj obali izgradilo je urbane bašte, javne biblioteke, bioskop na otvorenom, pokretao kolektivne akcije kuvanja, kao i veliki broj umetničkih projekata u javnim prostorima. Za ove aktivnosti koristili su dva kuturno-istorijska blaga Savamale: brod Župa i Špansku kuću. Najčešće ih možete naći u ulici Kraljevića Marka 8 gde imaju prostor za javne prezentacije i edukativne radionice, izložbeni prostor za savremenu umetnost, Galeriju KM8 kao i radionicu za bicikle – Bike Kitchen.
M. Nikolić