Umetnost

Završena restauracija i adaptacija Starog hana u Kosjeriću

Posted: 12. avgusta 2019. u 00:21   /   by   /   comments (0)

Kosjerić će od 13. avgusta zvanično postati kulturno bogatiji za stalnu istorijsku  postavku koja prikazuje  razvoj  varoši koja će biti postavljena u prostorijama Starog hana, nazvanom Vizitorski cenatar. Vizitorski centar je nastao kao rezultat rada Turističke organizacije Kosjerić na projektu Restauracija Starog hana adaptacijom postojećih prostorija podržanim od strane resornog ministarstva. Otvaranje je predviđeno u 12 časova, a prostor će otvoriti potpredsednik Vlade RS i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Zgrada Starog hana je pod zaštitom države pa su adaptacija i restauracija izvedene uz saglasnost i pod uslovima propisanim od strane nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Iz TO Kosjerić kažu da je početak rada Vizitorskog cenara “deo prvog sistematskog programa zaštite i prezentacije kultrnog nasleđa Kosjerića” i ističu njegov “značaj za kulturni identitet građana” koji će se staviti u funkciju održivog kulturnog turizma.

Stari han u Kosjeriću 1949. godine/ Izvor: Virtuelni muzej Kosjerića

Han je 1854. godine podigao izvesni Antonije Radojević, potomak Antonija Kosijera – prvog doseljenika, kome su Kosjerci u znak zahvalnosti podigli spomenik ispred samog Hana. Služio je, kao i veliki broj sličnih objekata na tada važnim putevima,  za prihvatanje putnika i trgovaca koji su ovuda prolazili idući iz Dubrovnika i Bosne prema Beogradu i obrnuto. Ne treba zaboraviti ni da je najkraći i jedini direktan put koji je u to vreme povezivao zlatiborski kraj i Beograd vodio preko Kosjerića.

M.N.

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje