Plus

Završen 14. međunarodni Art kamp u Kosjeriću

Posted: 9. avgusta 2017. u 22:48   /   by   /   comments (0)

Četrnaesti po redu, internacionalni Art kamp u Kosjeriću, koji je, uz učešće preko tridesetoro mladih iz svih delova sveta, počeo sa aktivnostima 27. jula, svečano se završio programima 8. avgusta  u Domu kulture u Kosjeriću, i reprizom istog, 9. Avgusta u umetničkim prostoru Kvaka 22 u Beogradu.

Mladi iz Meksika, Tajvana, Argentine, Italije, Španije, Belgije, Holandije, Severne Irske, Švajcarske, Francuske, Japana, Nemačke, boravili su u Kosjeriću u porodičnim domaćinstvima, a tokom trajanja kampa realizovali su tri različite radionice: likovnu, tokom koje su oslikali grafit u Skrapeškoj ulici, muzičku, i pozorišnu. Poseban program kampa je radionica za decu , usmerena ka najmlađim stanovnicima Kosjerića , u cilju i edukacije, i zabave, ali i popularizacije umetnosti  i formiranje buduće umetničke publike.

Organizator Art kampe je udruženje K-Town , uz podršku Mladih istraživača Srbije i Ministarstva omladine i sporta kroz program „Mladi su zakon“, a rukovodilac kampa, Janko Belić, mišljenja je da, „prošlogodišnji povratak kampa na  javnu scenu Kosjerića, i Srbije, nakon dve godine neodržavanja, daje rezultate kao da nije ni prekidao sa radom“:

-Zadovoljstvo ovogodišnjim kampom dele i učesnici, i deca i građani Kosjerića koji su bili u ulozi domaćina, saradnika i publike. Druženje, koje nam je i bilo jedan od najvažnijih ciljeva kampa dalo je svoje efekte kroz odličnu komunikaciju i saradnju, a ono što nas posebno raduje jeste da ove godine, među učesnicima imamo i povratnike sa ranijih kampova.  Kao i ranijih godina, u periodu do pre dve godine kada smo kamp imali u konitinuitetu, pa i prošle i ove godine, oslikali smo mural , realizovali pozorišnu predstavu, kao i koncert koji je rezultat rada muzičke radionice. Tema ovogodišnjeg kampa bila je „Eho“, a u sklopu ove teme, uz pluralizam umetničkih tendencija, razmenu ideja i iskustava, svaka od radionica našla je svoj koncept rada. Posebna dragocenost ovog kampa je dečija radionica, gde učesnici kampa, u aktivnom radu sa najmlađima, pored osmišljavanja zadate teme, imaju mogućnost da im prenesu i različita iskustva iz svojih zemalja. Mali problem jeste termin, letnji meseci kada je veliki broj dece na letovanju, no i pored toga, zadovoljni smo odzivom.

Janko kaže da se učesnici kampa prijavljuju putem društvenih mreža i apliciranjem direktno na sajt organizatora, ali da im više od svega znače pozitivna iskustva koji jedni drugima prenesu,i da je „ta vrsta eha, najodgovornija  i za broj i umetnički potencijal kandidata.

-Budući da se radi o specifičnom kampu, opredeljenom na umetnost, potrebno je da kandidati imaju neko umetničko znanje. Najčešće su to studenti umetničkih fakulteta, a kao dokaz , odnosno način da ih upoznamo potrebno je da nam dostave portfolio radova, kada je u pitanju likovna radionica.  Na likovnoj radionici nekada pravimo i ustupke, pa je dovoljno i da imaju samo iskustvo u izradi murala, ali da nam to dokumentuju fotografijom, a to znači da na ovaj način imamo mogućnost i da ugostimo one koji nisu studenti  na umetničkim fakultetima. Za muzičku radionicu neophodno je predznanje, odnosno poznavanje sviranja na bar jednom instrumentu, dok smo najfleksibilniji kada je u pitanju pozorišna radionica: tu je potrebno jedino da vole scensku umetnost.

Ono što Kosjeriću ostaje za godine koje dolaze, kao uspomena na kamp, je mural , koji je ove godine oslikan u neposrednoj blizini hotela „Skrapež“, a koji su realizovali učesnici iz Argenitne, Nemačke, Italije i Srbije. Koordinator likovne radionice, umetnik, Savo Vujičić, kaže da je na temu „Eho“ ekipa umetnika vredno radila prethodnih deset dana:

-Celu priču smo napravili spontano i improvizacijom celog zida. To je u, u stvari, bila poenta priče: da svaki član ekipe, nekim svojim opuštenim, spontanim stilom doprinese celini slike. Radili smo bez konkretnog planiranja i striktne skice, tako da smo u toku izrade murala kontrolisali celu kompoziciju, istovremeno zadržavši njihova lična viđenja teme. U skladu sa temom, „Eho“ što bi u realnom svetu najbolje odgovaralo terminu „Refleksija“ u mural su uklopljena i ogledala, ali i neki drugi metalni delovi, tako da sve to zajedno sa likovnim delom čini jednu ovakvu  kompaktnu celinu.

Kako je rekao Savo, a tiče se ne samo likovne radionice, već i celog kampa: mladi umetnici u Kosjerić dolaze sa osobenostima svojih kultura, a cilj kampa je da se one spoje, ili nađe zajednički jezik, da se prevaziđu razlike, i da na zadovoljstvo svih, nastane nešto u čemu će svi uživati.

M. Nikolić