Muzika, Vesti

Zanimljivo o …klasičnoj muzici

Posted: 30. avgusta 2015. u 15:24   /   by   /   comments (0)

—Reč muzika potiče od grčke reči mousike techne koja znači umetnost muza. Muze su bile ćerke vrhovnog grčkog boga Zevsa. Jedna od devet Zevsovih ćerki i zaštitnica muzike je bila Euterpa.Kasnije se proširio latinski oblik reči musica koja je upotrebljavana za opisivanje prijatnih zvukova.

―Muzika se izražava pevačkim i instrumentalnim tonovima i zasniva se na melodiji, ritmu i harmoniji. Melodiju čine tonovi različite visine, ritam tonovi različitog trajanja a harmoniju usklađeni zvuk tonova koji se izvode istovremeno.

—Grčki filozof, matematičar, lekar i muzikolog Pitagora je još u šestom veku pre nove ere rekao da je „muzika dobra za dušu a lekovita za telo”. Slušanje omiljene muzike smanjuje nivo hormona stresa,  podiže nivo hormona sreće i širi krvne sudove baš kao i smeh. Upravo zbog toga je i usvojen termin muzikoterapija, čime je muzika ponuđena kao eventualno rešenje za ublažavanje zdravstvenih problema.

— Slušanje Baha i Vivaldija se preporučuju osobama sa visokim krvnim pritiskom, Vivaldija  epileptičarima, Verdija za glavobolje, Glinke obolelim od šećerne bolesti, Bramsa za asmatičare, Dvoržaka za nizak krvni pritisak. Mocartova, Bahova ili Betovenova dela se preporučuju za nesanicu. Slušanje Betovena olakšava oporavak posle srčanih operacija, infrakta ili moždanog udara, oslobađa od stresa i pomaže u lečenju depresije.

—Američki naučnici tvrde da svakodnevno slušanje muzike u trajanju od sat vremena pozitivno utiče na bolove u leđima i reumatska oboljenja. Ispitivanja u Kanadi su pokazala da muzika poboljšava rad imunog sistema dok vibroakustična terapija dovodi do poboljšanja kod pacijenata obolelih od Parkinsove bolesti.

―Brojna istraživanja o uticaju muzike na zdravlje ljudi su vršena kako širom sveta tako i u našoj    zemlji. Zbog efikasnosti muzikoterapije se određuje muzički žanr za svakog pacijenta, tonalitet kompozicije i tempo. Tek na osnovu dobijenih rezultata se pristupa primeni muzikoterapije.

—Pravilno odabranu muziku treba slušati dva puta dnevno po 12 minuta. Na svaka dva do tri meseca potrebno je promeniti kompoziciju za slušanje.

—Na zvuke klasične muzike pozitivno reaguju i životinje i biljke.

—Smatra se da slušanje Mocartove muzike povećava koeficijent inteligencije.

—Muzika ima veliki uticaj na razvoj dece. Preporuka je da se deci od malih nogu puštaju dela klasične muzike zbog povoljnog delovanja na eventualnu agresivnost. Dokazano je da deca koja se bave muzikom imaju bolje pamćenje.

—Vrlo rano, čak u uzrastu od tri do četiri godine, deca pokazuju talenat ili interesovanje za muziku. Roditelji bi trebalo da podrže svoje mališane iako su u tom uzrastu vrlo radoznali i neodlučni. Treba im omogućiti upoznavanje sa što više različitih instrumenata, sve dok ne pronađu „svoj” instrument. U prilogu je samo jedan od mnogih snimaka dece virtuoza.

Mirjana Milićević