Umetnost, Vesti

XX Jugoslovenski pozorišni festival na liniji odbrane : No pasaran!

Posted: 21. septembra 2015. u 21:15   /   by   /   comments (0)

Ovogodišnji jubilarni 20. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu kao potku svog postojanja i opstajanja svih ovih godina sa istom misijom: okupiti najbolje predstave u regionu , među zemljama koje su razdvojene granicama ali ne i osećajem za vredno i dragoceno u i među ljudima– umetnošću, za slogan je izabrao: NO PASARAN!
—Hrabro smo odabrali da slogan 20. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu bude uzvik koji je Dolores Ibaruri uputila fašistima 1936. godine na barikadama Madrida: ‘Nećete proći’. Imamo na to i sibolično pravo slaveći dvadesetu godišnjicu pozorišnog festivala u malom i skromnom gradu Užicu, koji je pre 74 godine, usred porobljene Evrope, jedini imao petlju da proglasi republiku. Ipak, da li je ovaj slogan danas preteran ili naivan? Mogli bismo slobodno odgovoriti protivpitanjem: šta još treba da se desi u ovom vremenu pa da mi koji sve to sa strane gledamo, kažemo – ‘no pasaran’?– navodi se u obrazloženju XX JPF, Bojana Munjina.
Za razliku od prošlogodišnjeg festivala koji je bio u znaku nacionalnih jubileja –Prvog svetskog rata i 100 godina rođenja Branislava Nušića što se odrazilo i na selekciju , ovogodišnji izbor je i tek kako okrenut onoj radikalnoj teatarskoj liniji koja stoji na odbrani umetnosti bez upliva ( neformalnih) politika ali s jasnim ciljem: odbrana društva umetnošću protiv najvećeg neprijatelja– samog sebe.
Umesto žargonskog kukanja da smo trulo i moralno ugroženo društvo ( bez pominjanja one druge, materijalne ugroženosti) , bar po selekciji sudeći, ovogodišnji JPF je odlučio da deluje i to onim čime najbolje zna: jasnom i glasnom umetnošću u pozorišnoj formi ! U obrazloženju selektora polazi se od ocenjivanja sadašnjosti :„ Postali smo nervozni robovi moderne ere i sami podjarmjujemo one druge – brutalnošću ekonomske uspešnosti ili diktatom ideološke isključivosti. Da, bojimo se da se pred našim očima rađa novi monstrum; fašizam sa armijama onih koji zastupaju poredak ‘ekonomije koja ubija’, svetske političke bezumnosti i moralne bezosećajnosti, čemu mnogi još nemaju hrabrosti pogledati u oči, ali svemu tome moramo, kao iu Madridu 1936. ili u Užicu 1941., reći glasno – nećete proći ! Zato ovogodišnji užički pozorišni festival posvećujemo borbi protiv današnjih demona u vremenu kakvo ono jeste: predstavama koje s tim vremenom polemiziraju, koje mu se rugaju, koje kritički napadaju sisteme i ideologije i koje ne ostavljaju na miru ni one leve, ni one desne. Naš festival nije politička tribina ali nije ni beg od stvarnosti; on jeste slavljenje umetnosti ali je zamišljen i kao rukavica bačena u lice našoj savesti. Mi mislimo da samo takvo pozorišno okupljanje može biti zalog svakog ljudskog dostojanstva.”
Kao rezultat rada pozorišta na prostorima biviših jugoslovenskih republika a u skladu sa opredeljenjem selekcije , na ovogodišnjem festivalu (8. do 14. novembra)  naći će se predstave:

RAZBIJENI KRČAG Nedelja 8. novembar
RAZBIJENI KRČAG,Hajnrih fon Klajst,režija Igor Vuk Torbica, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd
Igraju: Nebojša Glogovac, Svetozar Cvetković, Vladica Milosavljević, Ljubomir Bandović, Marko Baćović, Jovana Gavrilović, Marko Janketić, Lazar Đukić

DIVLEJ MESOPonedeljak 9. novembar
DIVLJE MESO, Goran Stefanovski,režija Dino Mustafić, Narodno pozorište Sarajevo
Igraju: Josip Pejaković, Vesna Mašić,Aldin Omerović,Ermin Sijamija, Ejla Bavčić,Zijah Sokolović i drugi.

žIVOTINJSKA FARMA IUtorak, 10.novembar
ŽIVOTINJSKA FARMA, Džordž Orvel, režija Andraš Urban, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl.Zajca Rijeka
Igraju. Olivera Baljak,Igor Kovačević,Jelena Lopatić,Jerko Marčić,Nika Mišković i drugi.

urURNEBESNA TRAGEDIJA CNPSreda 11.novembar
URNEBESNA TRAGEDIJA,tekst Dušan Kovačević,režija Veljko Mićunović, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica
Igraju: Ana Vujošević,Mladen Nelević,Vule Marković,Nada Vukčević,Branimir Popović,Branka Stanić,Meto Jovanovski,Mišo Obradović,Momo Pićurić.

kazimir-i-karolina-003Četvrtak 12.novembar
KAZIMIR I KAROLINA,Eden fon Horvat,režija Snežana Trišić, Atelje 212 Beograd
Igraju: Bojan Dimitrijević,Jelena Đokić,Marinko Madžgalj,Katarina Žutić,Tihomir Stanić,Nenad Ćirić,Nebojša Ilić i drugi.

Svreti reče čovekPetak 13.novembar
SVRATI,REČE ČOVEK ILI SAN O ZAVIČAJU,tekst Ivan Velisavljević,režija Ivan Vuković,Narodno pozorište Užice
Igraju: Hadži Nemanja Jovanović,Divna Marić,Andrijana Simović,Nikola Penezić,Nikola Popović,Mileta Petrović,Goran Šmakić,Branislav Ljubičić,Igor Borojević,Dragana Vranjanac,Svetislav Jelisavčić

Antigona2Subota 14.novembar
RADNI NASLOV ANTIGONA,tekst Jazmin Sekueira i Lusijano Delprato, režija Renata Karola Gatika, Zagrebačko kazalište mladih Zagreb
Igraju: Anđela Ramljak,Sreten Mokrović,Jasmin Telalović,Petar Leventić,Vedran Živolić i drugi.

M. Nikolić