Umetnost

Vredno filmsko priznanje za mladog užičkog umetnika

Posted: 16. decembra 2019. u 20:41   /   by   /   comments (0)

Mladi užički filmski stvaralac, student kamere, Mladen Teofilović, dobitnik je Nagrade Mladi autor na  festivalu Valjevski filmski susreti 2019. a ovo vredno priznanje dobio je kao direktor fotografije za film „Mi smo videli leto“.

Završnica festivala u Valjevu u nedelju, 15. decembra, donela je Teofiloviću priznanje u kategoriji igranih filmova o čijem vrednovanju je odlučivao žiri u sastavu : Zoran Đorđević, reditelj, Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj, Nenad Stevanović, filmski i TV snimatelj. Uz pobedničku plaketu, novčanu nagradu u iznosu od 25.000 dinara i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića Peše, Mladenu će ovo priznanje sigurno poslužiti i kao potvrda vrednosti njegovog rada, ali i kao motiv više za buduće snimateljske poduhvate.

U obrazloženju žirija, vezano za Nagradu Mladi autor, između ostalog stoji da je „Vizuelni stil filma je svež, moderan, hrabar i potpuno inspirisan sadržajem:  pomaze razumevanju emotivnog stanja karaktera i fluidnosti naracije. Elemeti koji podrzavaju ovu ideju su  pokreti kamere, kompozicija, uglovi snimanja, i izbor u osvetljavanju. Oni  su na prvi pogled spontani i slučajni, kao što sadržaj filma i akcije mladih glumaca sugerišu, ali zapravo vrlo pažljivo odabrani i besprekorno ostvareni.

Nagradu Slobodan Golubović Leman na ovom festivalu  dobio je film “Moljci” reditelja Tomislava Đurineca, a tokom trajanja valjevskih filmskih svečanosti publika je imala priliku da, u završnici, pogleda višestruko nagrađivani, po oceni Njujork Tajmsa film godine, makedonski  dokumentarni  film “Zemlja meda” autora Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanovića, kao i slovenački film “Izbrisana”.

M. Nikolić / izvor i foto: FCS

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.