Umetnost

Vićentić o novom veku: Izložba slika „Depressio“ u Galeriji Reflektor

Posted: 5. avgusta 2019. u 23:35   /   by   /   comments (0)

Užički umetnik Dragan Vićentić izložiće serijal radova pod nazivom Depressio  u Galeriji Reflektor  od 9. do 17. avgusta. U pitanju su slike velikih formata kojima Vićentić nastoji da ukaže na „stanje duha koje je ovladalo novim, XXI“ vekom u maniru svojevrsne kritike. U njegovom viđenju stanja u vremenskom rasponu od prošlog veka do danas, društvo se kretalo od „melanholije romantizma  i nadolazeće depresije“  do anksioznog sociopsihološkog kolektivnog lika, „civilizacije spremne na samoodstrel“.

 “Kao kroz tamno staklo, civilizacija gleda u samu sebe, naopako…” opominje, između ostalog, Vićentić svojim radovima.

Otvaranje izložbe je u 20 časova.

Dragan Vićentić (1977.) zadnji put je samostalno izlagao u Užicu 2012. godine kada se u Narodnom muzeju predstavio serijalom pod nazivom “Decadentia”.  Uglavnom radi ulje na platnu velikih formata, a pored pomenute izložbe u muzeju, u rodnom gradu je izlagao na više grupnih izložbi, u Galeriji Reflektor, od njenog osnivanja, kao na Regionalnim salonima u Gradskoj galeriji, gde je samostalno izlagao radove u tehnici crteža i slike na izložbi “Homo – animal” slike i crteži (2006/09) / februara 2009. Osim u Užicu samostalno je izlagao u galerijama u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, a takođe je bio zastupljen na brojnim grupnim izložbama. Godine 20017. dobio je Nagradu za najuspešnijeg mladog umetnika Užičkog regionalnog likovnog salona. Nosilac je više stipendija za talentovane umetnike tokom studija. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, na smeru slikarstvo u klasi prof. Milana Blanuše, a master studije na istom fakultetu pohađao je u klasi prof. Milana Staševića.

M. Nikolić / Foto: D. Vićentić, privatna arhiva

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje