Najava, Vesti

„Veče rariteta“ u Sevojnu: 4. oktobar

Posted: 4. oktobra 2016. u 02:06   /   by   /   comments (0)

U OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, u utorak 4. oktobra biće upriličeno „Veče rariteta“, progamski sadržaj koji organizuje Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“ iz Sevojna, u okviru projekta Kult. Kota Sevojno.

„Veče rariteta“ je jedinstvena prilika da se publika upozna sa izuzetno vrednom kolekcijom gramofonskih  ploča rok muzike koju decenijama neumorno prikuplja Goran Živanović.  Živanović je javnosti poznat kao vlasnik neprocenjive kolekcije  gramofonskih ploča, jedne od najbogatijih u Srbiji, najveće kolekcije knjiga iz oblasti rok muzike, a poznati je rok publicista koji je svojevremeno bio urednik i voditelj radio emisije „Gramofon“, po kojoj je naziv dobila i njegova prva objavljena knjiga „Gramofonske priče“ čija je tematika rock and roll.

Na „Večeri rariteta“ imaćemo priliku da čujemo najzanimljivije detalje iz istorije rock and rolla uz prezentaciju izuzetno retkih omota ploča iz njegove vredne kolekcije. Živanović iza sebe ima nekoliko realizovanih izložbi omota ploča, a za svaki od njih i priču koja je vezana, bilo  za autora ploče, bilo za izdavača, dizajnera, neku od pesama, ili situaciju vezanu za nastanak ploče. Svoje bogato znanje iz oblasti rok kulture Goran Živanović će podeliti sa publikom u Sevojnu. Obilje detalja vezanih za gramofonske ploče koje smo zaboravili, ili nikad nismo saznali, sve o rock and rolu, knjigama, praktričarima i teoretičarima, kao i o gramofonima koje Živanović , takođe skuplja i pohranjuje paralelno sa kolekcijom ploča deo su bogate istorije svetske rok kulture koju ćemo imati priliku da čujemo na ovoj večeri.

Tokom „Večeri rariteta“ biće predstavljena i autorska knjiga Gorana Živanovića „Gramofonske priče“.

14138885_913102488833229_2476859472643169422_oDrugi deo večeri ponovo je posvećen Sportsko penjačkom klubu „Stari grad“ iz Užica. Za sve one koji bi ponovo, ili prvi put da se upoznaju sa ovom sportskom dicsiplinom, među novijom u našem gradu, biće prezentovano od strane članova kluba. Skorašnji događaj u vidu početka izgradnje sporskog penjališta, jedinstvenog po visini pravaca u Srbiji na steni kod Potpećke pećine, a pod pokroviteljstvom Divac fondacije, akcentuje mogućnosti  korišćenja našeg  najbližeg prirodnog okruženja za ovaj sport.Penjači „Starog grada“ predstaviće na praktičan i slikovit način odgovore na pitanja: šta sve sadrži  oprema za sportsko penjanje, način na koji se koristi, ko sve i na koji način može da se bavi sportskim penjanjem.

Početak programa je u 18, 30 časova u TV Sali OŠ Aleksa Dejović, a ulaz je slobodan.

Pokrovitelje projekta je Gradska opština Sevojno,a parneri na projektu su Kancelarija za mlade i OŠ Aleksa Dejović. Realizator programskog sadržaja je Udruženje osoba sa invaliditetom, koje na ovaj način aktivira svoja zalaganja na polju aktivne inkluzije.

M. Nikolić