Najava, Vesti

Veče posvećeno Džimu Morisonu- Gkc Užice: sreda, 6. jul

Posted: 5. jula 2016. u 22:21   /   by   /   comments (0)

U Gradskom kulturnom centru Užice u sredu, 6. jula, od 20, 30 biće realizovan program posvećen legendarnom Džimu Morisonu, a povodom 45 godina od njegove smrti.

Na programu su filmovi When You’re Strange i The Doors “Dance on fire”, video kolekcija najećih hitova grupe The Doors.

O programu:

 Film: When You’re Strange, 2009., 86 min.

Reditelj: Tom DiCillio
Godine 1969. Jim Morrison i fotograf Doorsa Paul Ferrara upustili su se u zajednički projekt snimanja filma eksperimentalne naravi od 50 minuta s Morrisonom u glavnoj ulozi autostopera i uz pratnju Morrisonove poezije. Film se zvao HWY: An American Pastoral, hrpa materijala u boji je i snimljeno, uglavnom u Mojave pustinji, ali nikad u celosti nije prikazan, tek kratki fragmenti bili su prikazani u svega dva navrata. Nekim čudom te materijale nikad niko nije koristio sve do 2009. do Toma DiCillia, scenariste i reditelja, autora nezavisnih komedija, najviše upamćenog po satiričnom The Real Blonde iz 1996.
Iskreno, DiCillio nije ni jednom u karijeri pokazao trenutak genijalnosti, pa bi se isto moglo reći i za dokumentarac o jednom od najslavnijih rock bendova. No, kao što je spomenuto, već samo korišćenje Ferrarinih snimki poništava čak gotovo svaku preteranu linearnost i predvidljivost jednog rock dokumentarca, čak i za rekreativne fanove Doorsa i Morrisona. Ti snimci ne samo da su ekskluzivni, nego i odlično snimljeni; fascinantan je to dokument s jednom od najkarizmatičnijih lica rocka u njegovom središtu. Pre pojave filma klavijaturista Doorsa Ray Manzarek je najavio kako će to biti istinita priča o Doorsima i da će film biti „anti-Oliver Stone“, aludirajući na igrani film iz 1991. kad je Morrison prikazan kao pretenciozna rock zvezda i dekadentni narkoman. U ovom dokumentarcu sačinjenom isključivo od arhivskih snimaka, nije samo pobliže objašnjeno šta je Morrisonu bilo u glavi, već i društvene okolnosti u kojima su The Doors nastali i mogli uspeti.
„Činjenica je, ljudi su čudni kad si čudan. To je muzika za drugačije, isključene. Ona nosi slušatelje u senovito carstvo snova.“ Deo naracije koja čitavo vreme prati kadrove, ne donosi samo zanimljive faktografske podatke o članovima The Doorsa i grupi kao celini, kroz nju se analizira kontekst, značenje i domet njihove muzike kao što je slučaj s navedenim citatom. Prva verzija filma prikazana na Sundance festivalu dobila je dobre ocene, no upravo naraciju kao važni deo filma kritika je dočekala na nož rečima da je reditelj DiCillio dosadan i monoton narator. Poruka je shvaćena na ispravan način i u projekat je na brzinu uveden slavni Johnny Depp koji je taj posao obavio više nego solidno. Dokumentarac pokriva razdoblje od nastanka Doorsa, to jest susreta Manzareka i Morrisona na UCLA filmskoj školi do Morrisnove smrti 1971. godine, raščlanjuje nastanak svakog od šest albuma benda i podseća nas na neverovatne, često haotične nastupe benda, svojevrsne kulturne šokove za konzervativnu većinu Amerikanaca.
„When You’re Strange“ je vizualno bogat, temeljit pregled jedne velike karijere; odlična ulaznica u svet Doorsa za one koji ih tek upoznaju i prava poslastica za okorele fanove s obzirom da većinu filma čine nikad široj javnosti prikazani materijali. Film je i još jedan podsetnik koliko su The Doors bili originalni i „opasni“ bend. Bend kakvih danas više nema.

(Tihomir Ivka)

The Doors “Dance on fire” je video kolekcija najvećih hitova grupe The Doors.
Songs / Tracks Listing
1. Break On Through
2. People Are Strange
3. Light My Fire
4. Wild Child
5. L.A. Woman
6. Roadhouse Blues
7. Texas Radio And The Big Beat
8. Love Me Two Times
9. Horse Latitudes
10. Moonlight Drive
11. The End
12. Crystal Ship

Izvor: Gkc Užice