Umetnost, Vesti

Užičko „Odumiranje međeda“ na festivalu „Dani komedije“u Jagodini

Posted: 31. januara 2016. u 00:47   /   by   /   comments (0)

Na repertoaru  45. pozorišnog festivala „Dani komedije“ u Jagodi po izboru  selektorke Ivane Vujić,  nalazi se i predstava Narodnog pozorišta Užice „ Odumiranje međeda“. Predstava ređena po tekstu Branka Ćopića, u adaptaciji Olge Dimitrijević a u režiji Nemanje Rankovića, odabrana je u sedam najboljih komediogafskih ostvarenja na pozorišnim scenama u Srbiji koliko je selekcija pregledala. Naš najstariji žanrovski čist festival posvećen komediji održava se od 20. do 27. marta.

Pored užičkog pozorišta na „Danima komedije“ biće izvedeni i „Rodoljupci“ Jovana Sterija Popovića u režiji Andraša Urbana, Narodnog pozorišta iz Beograda, „Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera“ Milana Jelića, u režiji Marka Misirača, Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca. Četvrtog festivalskog dana na repertoaru je predstava „Prs’o Remi Do Ve“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, rediteljke Olje Đorđević, a sutradan predstava Šabačkog pozorišta „ Kidaj iz moje kuhinje“ Reja i Majkla Kunija u režiji Andree Ade Lazić. Šesta predstava na festivalu je „Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta , Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Igora Vuka Torbice,, a poslednja izvedena u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće „Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića Zvezdra Teatra u režiji Darka Bajića

12646985_1672252446377779_229096294592189817_n“Jovan Sterija Popović , naš veliki komediograf , gledajući “Klaustofobičnu komediju” Dušana Kovačevića, melanholično bi se osmehnuo i raselovski primetio “Ukoliko dobro bez obzira na to što tako ne dosežemo sreću , onda i nije važno što smo nesrećni” . Alhemiju komedije čini njena isceliteljska moć u svetu u kome vladaju karteli prodavaca oružja, humor je postupak kojim se bori ugroženo ja , ne suze. Montenj nam mudro poručuje” Život je za one koji osećaju- tragedija za one koji misle-komedija”.

Komedije koje čine izbor ovogodišnje selekcije festival predstavnici su slobodnog mišljenja i nade da će razum savladati strasti, ali da građanska sloboda danas neće biti sloboda tržišta…” – istakla je u u obrazloženju selektorka Vujić.

Nagrade na ovom festivalu nose imena vrsnih komičara koji su vezani za ovaj žanr. Nagrada za najsmešniju predstavu na festivalu po oceni publike nosi naziv Miodraga Petrovića Čkalje a sastoji se od plaktete i statueta Jovanče Micića. Nagrada za najsmešniju predstavu u celini po oceni publike nosi ime Mije Aleksića a nagraa za najbolju epizodnu ulogu posvećena je glumcu Nikoli Miliću. “Ćurani” se dodeljuju za režiju i tri ravnopravna za glumačko dostignuće a jedna od najcenjenijih je “Zlatni ćuran za životno delo”.

Ovogodišnji  “Zlatnog ćurana za životno delo” biće dodeljen Ivanu Bekjarevu. Ivan Bekjarev je na ovom festivaul već dva puta osvajao “Ćurana” za glumačka ostvarenja i to: 1976. za ulogu Žaka u predstavi “Zvrčak” Jugoslovenskog dramskog pozorišta i 1993. za ulogu Maršela Šabanona u predstavi “Ne očajavajte nikad”, takođe predstave JDP.

M.Nikolić / foto: Narodno pozorište Užice, Festival “ Dani komedije“