Najava, Vesti

Užički viteški dan: Karan, Stari grad i Gradska kuća: 18. septembar

Posted: 16. septembra 2016. u 19:39   /   by   /   comments (0)

Užički viteški dan u nedelju 18. septembra uz učešće članova viteške družine Sveti knez Lazar- SVEBOR iz Kraljeva održaće se na tri prostora, uz tri programa: u Karanu ispred Bele crkve, na Starom gradu i u Gradskoj kući Užice.

U Karanu odakle je, u organizaciji  Udruženja Župa Lužnica, odakle je potekla inicijativa i ideja za ovaj događaj na proslavi Velike Gospojine kada su pripadnici SVEBORa i bili gosti prvi put u našem kraju, najavljen događaj Viteško saborovanje.

Predsednik Udruženja Župa Lužnica, Predrag Milivojević, rekao je da je učešće vitezova na proslavi 28. avgusta iznedrilo ideju da se “što širi krug javnosti upozna ne samo sa srednjevekovnim načinom života srpskog viteza, već i sa istorijom, tradicijom, vrlinama i veštinama naših predaka”.

012Ističući na prvom mestu, značaj kralja Milutina za naš kraj, zadužbinarstva putem koga je nastala crva Sv. Ahilija u Arilju, ali i jedan od najstarijih spomenika užičkog kraja Bela crkva u Karanu zadužbinu župana Brajana, potom Stari grad iz doba Altomanovića, Milivojević je podsetio na bogatu istoriju užičkog kraja, kao i dužnost i obavezu sadašnjih generacija na negovanje materijalnih i duhovnih tekovina naših predaka.

Smatrajući da će Viteški dani biti dobra prilika da se najšire stanovništvo upozna sa delovima srpske tradicije koje neguje SVEBOR, Predrag Milivojević je najavio Viteški sabor u Karanu na kome će se, kako je rekao, “uživo, ne na filmu” pred očima publike pojaviti vitezovi koji će u “isceniranim prikazima prezentovati viteške borbe: bacanje koplja u daljinu, bacanje koplja u metu, gađanje lukom i strelom, deo viteškog višeboja kao što je borba na brvnu, borbe mačevima, kao najatraktivniji deo programa”.

Ovaj deo programa počine u 12 časova , a za sve zainteresovane iz Užica obezbeđen je besplatan autobuski prevoz. Autobus polazi u 11, 15 ispred Narodnog pozorišta , a povratak iz Karana je u 15, 15.

Drugi deo programa Užičkog viteškog dana je planiran u 17 časova na Starom gradu. Član Gradskog veća za društvene delatnosti Petar Blagojević rekao je da će građani Užica imati priliku da u “ambijentu autentične tvrđava vide izložbu ratne vojne opreme, srednjevekovnih uniformi, ali i da čuju besede o junaštvu, viteštvu i časti.” Naglašavajući da je Stari grad, “bio pre svega, vojno utvrđenje” Blagojević je istakao atraktivnost programa koji se po sadržaju uklapa u ambijent tvrđave, a samu ideju o održavanju ovakvih programa pozdravio kao deo ideje o revitalizaciji Starog grada a u okviru napora Grada o rekonstrukciji ovog istorijskog spomenika.

035Treći deo programa 18. septembra realizuje Udruženje istoričara Užica a sastoji se od predavanja na temu “Užička tvrđava kroz vekove” koje će održati istoričar Narodnog muzeja Užice, Radivoje Papić.Predavanje počinje u 19 časova u svečanoj sali Gradske kuće.

Smatrajući ovu priliku “izuzetno pogodnom da se Užičani upoznaju sa užičkom tvrđavom, a oni koji znaju njenu istoriju, da se podsete” predsednik Udruženja istoričara Nemanja Spalović ocenio je da je značajno govoriti o ovoj temi “u mesecima kada se uveliko govori o rekonstrukciji Starog grada.”

Organizatori Užičkog viteškog dana su Udruženje Župa Lužnica, Grad Užice, Udruženje istoričara Užica i Narodni muzej Užice.

U slučaju kiše , progam u Karanu održaće se u Domu kulture, a progam u Užicu planiran za Stari grad, u Gradskom kulturnom centru Užice.

M.Nikolić