Društvo

Užički studenti osuđuju pritisak na nadležne da Akademija strukovnih studija menja sedište

Posted: 28. novembra 2019. u 19:17   /   by   /   comments (0)

Unija studenata Užica reagovala je na medijske natpise, kao i komentare u javnosti  koji su dominirali u komunikaciji poslednjih dana inicirani tekstom u listu Politika od 25. 11. 2019. pod naslovom “„Studenti čačanske visoke škole neće da ih spajaju sa fakultetom“. Tim povodom Unija studenata Užica, javnosti se obratila saopštenjem koje prenosimo u celosti:

U ime 1300 užičkih studenata koji studiraju na fakultetima širom Srbije, a naročito u ime naših kolega studenata sa užičke Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, osuđujemo pokušaj vršenja pritiska na nadležne, kako bi se sedište ove Akademije preselilo iz Užica u Čačak.

Posebno su pogrešni navodi predsednika Studentskog parlamenta Visoke škole tehničkih strukovnih studija iz Čačka, Ilije Ječmenice, da „Čačak zbog svog geografskog položaja, putne infrastrukture kao i postojećih visokoškolskih ustanova zaslužuje da centar Akademije bude u tom gradu, a ne u Užicu.“

Interes Užica kao i mladih ljudi u njemu je da Užice nastavi da se razvija kroz razvoj obrazovanja, a naročito je strateški interes Užica da kao grad visokog obrazovanja ne postane podružnica  bilo kog drugog grada, pa ni Čačka. Podsetiću da je Užice centar Zlatiborkog okruga, sa preko 300 000 stanovnika, predstavlja obrazovni centar Zapadne Srbije, a ako ne više ima barem ima isti broj visokoškolskih ustanova kao i Čačak, te ni po čemu ne zaslužuje da se trenira kao grad drugog reda u odnosu na Čačak.

Ukoliko već Visoka škola iz Čačka ne želi da se pripoji Fakultetu tehničkih nauka iz Čačka kako je to Ministarstvo naložilo, siguran sam da će njihova želja da postanu deo Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija naići na odobravanje, ali centar te Akademije može biti samo tamo gde je i sada, u gradu Užicu.  Potpuno je sumanuto da želite da se pripojite  nekom fakultetu a onda nakon što se pripojite oduzmete mu sedište i preselite u vaš grad. Nadam se da rukovodstvo Visoke škole iz Čačka ne deli stav koji je izneo Studentski parlament, u suprotnom nas  u danima pred nama očekuju mnogo veći problemi.