Najava, Vesti

„Užički kraj: drugačijim očima“ u Sevojnu: 21. septembar

Posted: 21. septembra 2016. u 00:50   /   by   /   comments (0)

U OŠ Aleksa Dejović u Sevojnu u sredu 21. septembra od 19 časova  realizovaće se program pod nazivom „Užički kraj: drugačijim očima“. Reč je o programu Udruženja osoba sa invaliditetom „Minimas“ iz Sevojna koje u skladu sa svojim opredeljenjima ka aktivnoj inkluziji organizuje sadržaje iz oblasti kulture za najširu publiku. „Užički kraj: drugačijim očima“ sastoji se iz dve programske celine: projekcije  dokumentarnih filmova snimljenih u Užicu i najbližoj okolini, i upoznavanje sa relativno novom, ali sve popularnijom sportskom disciplinom u užičkom kraju je afirmisao Sporsko penjački klub „Stari grad“. Gosti programa su članovi Sportsko penjačkog kluba „Stari grad“ među kojima je i prošlogodišnji  državni šampion u sportskom penjanju na veštačkim a ove godine i na prirodnim stenama, Matej Knežević.

U  prvom delu biće upriličena prijekcija  tri kratka dokumetarna filma snimana na teritoriji Užica. Reč je o filmovima „Čvor“ (2006.), „Moja usta, tvoj nos“ (2012.) i „Grad“(2015.), višestruko nagrađivanim na međunarodnim i domaćim filmskim festivalima, a koje su u Užicu  i okolini snimali studenti filmskih akademija i škola tokom trajanja Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“. Pogledom kojim su strani studenti, umetnici, kroz objektiv kamere,  ispričali priče o užičkom kraju, Užičanima, našim navikama i načinu na koji razmišljamo, probaćemo da u ovom delu programa naučimo nešto i o nama samima.

Kad se kaže Užice, prva vizelna asocijacija je grad sa svih strana okružen brdima. Da bi se sa strane došlo do samog centra grada, sa svih strana morate da siđete. No, grupa entuzijasta odlučila je da ovaj proces kretanja preokrene u suprotnom smeru.

159 Iskoristivši ono što nam je priroda dala, članovi Sportsko penjačkog kluba „Stari grad“ odlučili su da stenu sa koje su, iz tvrđave na Starom grada, ljudi silazili u dolinu Đetinje učine svojim pravcima u suprotnom smeru. Trasiranjem pravaca za sportsko penjanje, na ovoj steni napravljeno je penjalište koje se po mnogo odlika izdvaja među sličnima u Srbiji, ali i šire. Kao mlad klub napravili su podvig, jer su se za kratko vreme pozicionirali u sam vrh sporsko penjačkih klubova u Srbiji, a Matej Knežević je tokom prošle godine osvojio mesto državnog prvaka na veštačkoj steni u disciplini bolder. Šta je sve potrebno da bi se čovek bavio ovim sportom, da li je nužno da se bude sportista da bi se popelo uz stenu na Starom gradu, kako izgledaju treninzi , a kako rekreativno penjanje, naučićemo od članova ovog kluba, koji će biti gosti na ovoj programskoj večeri. Penjači „Starog grada“ približiće nam način da koristimo mogućnosti kojima smo okruženi.

Progam „Užički kraj: drugačijim očima“ deo je projekta Kult. Kota Sevojno i sadržaja Sevojnočko kulturno leto čiji je pokrovitelj Gradska opština Sevojno, a realizator Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“. Partneri na projektu su OŠ Aleksa Dejović, Sevojno i Kancelarija za mlade Sevojno.

M.N./ naslovni foto: Sa snimanja filma „Grad“ , autor: Milica Đorđević