Umetnost, Vesti

Užička Umetnička škola u „Noći muzeja“

Posted: 22. maja 2016. u 12:08   /   by   /   comments (0)

U okviru  manifestacije  „Noć muzeja“, u Umetničkoj školi u Užicu je u subotu 21. maja u 17 časova, izložbom učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola iz Užica, Nove Varoši, Kokinog Broda, Priboja, Sjenice, Kaone, Arilja, Sevojna, Požege i Bioske, svečano otvoren celovečernji program. Likovni konkurs pod nazivom „Moj svet“ bio je samo deo bogatog, inspirativnog i informativnog programa koji su profesori i učenici brižljivo pripremili za posetioce.

Na samom otvaranju, prisutnima se obratio direktor Umetničke škole, Obradin Ješić. Poželevši svima dobrodošlicu na „prepoznatljivo mesto pomalo još uvek tajnovito, ušuškano i dagoceno“, pozvao je posetioce da budu aktivna publika:

―Ovo je škola za darovitu decu i darovite nastavnike a na današnjim radionicama svi možete učestvovati, videti kako nastaju pojedina umetnička dela i sve što uradite uz pomoć naših učenika i nastavnika, poneti sa sobom. Pored radionica, organizovali smo i izložbu radova učenika osnovnih škola našeg okruga i ovom prilikom autorima najboljih radova ćemo uručiti nagrade i pohvale.

Profesorka Marijana Todorović, idejni tvorac konkursa, objavila je ocene stručnog žirija u sastavu: Jovan Đurđević, Dušan Bunardžić i Vesna Aćimović Panić. U kategoriji Crtež, prvu nagradu je dobila Milica Đokić, učenica sedmog razreda OŠ „Sobodan Sekulić“ iz Užica, drugu Mihailo Todorović učenik osmog razreda OŠ „Nada Matić“ iz Užica i treću Mina Selaković, učenica osmog razreda OŠ „Nada Matić“ iz Užica. Pohvale u ovoj kategoriji su dobili Marija Milosavčević učenica  OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica i Ognjen Matijević učenik OŠ „Dobrisav-Dobrica Rajić“ iz Bistrice.

U  kategoriji Slika, prva nagrada je pripala Jani Simić, učenici osmog razreda OŠ „Slobodan Sekulić“ iz Užica, drugu je osvojila učenica osmog razreda  OŠ „Nada Matić“ iz Užica Kristina Bukvić  a treću Dušica Knežević, OŠ „Bogosav Janković“ IO Bioska-Kremna. Za ovu kategoriju pohvaljeni su Milica Gordić, učenica OŠ „Živko Ljujić“ iz Nove Varoši i Valerija Mamot iz OŠ „Emilija Ostojić“ iz Požege.

Za najuspešniju kolekciju i izuzetno zalaganje u oblasti likovne kulture, nagrađeni su učenici OŠ „Živko Ljujić“ iz Nove Varoši i njihova nastavnica Milka Lojaničić.

IMG_1268O talentu osnovca u regionu, radu Umetničke škole u Užicu i o samom interesovanju za umetnost, jedan od osnivača Umetničke škole u Užicu, Sofija Bunardžić, rekla nam je sledeće:

— Moje mišljenje je da u Zlatiborskom okrugu postoji jako puno talentovane dece i ljudi koji se bave likovnom umetnošću bilo kroz školovanje, profesionalno ili amaterski. Osnovni razlog i cilj organizovanja konkursa i izložbe za učenike u regionu je promovisanje Umetničke škole koje je ujedno donelo uvid u to koliko ima talentovane dece pa samim tim i potencijalnih učenika Umetničke škole. Sudeći po pristiglim radovima, ima ih puno. Danas na radionicama, deca i posetioci mogu da se oprobaju u svemu što se uči i stvara u našoj školi, u kojoj se rad odvija u malim grupama i u skoro porodičnoj atmosferi, što je od velikog značaja za učenike i roditelje. Imamo veliku mogućnost da se prezentujemo i mimo Užica, u Beogradu, na primer. Pored toga, učenici Umetničke škole u daljem školovanju imaju prolaz na skoro sve fakultete, čime im je omogućeno da ostanu u okvirima umetnosti i kreativnosti a profesionalno  rade nešto drugo.

IMG_1274

U međuvremenu,  posetioci su krenuli u obilazak radionica. U kabinetima za dizajn grafike, crtanje i slikanje, gravere, livce umetničkih predmeta, drvorezbare, konzervatore kulturnih dobara i mnoge druge smerove, učenici Umetničke škole su rado objašnjavali procese i tehnike stvaranja umetničkih dela, ohrabrujući prisutne da i sami isprobaju svoj stvaralački dar.Najveće interesovanje za praktičan rad su pokazala deca, dok su roditelji i posetioci pažljivo slušali objašnjenja.

 

IMG_1285U okviru programa, održana je i modna revija učenika tekstilnog smera. Inspirisani stilovima počev od sedamdesetih, osamdesetih  godina pa sve do danas, učenici su kroz odevne predmete pokazali svoje viđenje mode i modnih stilova. Zašto je upisala tekstilni smer, šta je sve potrebno uraditi da bi se došlo do kreacije i šta planira u daljem školovanju, objasnila nam je učenica III razreda Marijana Đuričić.

—Tekstilni smer mi je zanimljiv jer sve što učim mogu da primenim u svakodnevnom životu, drugarice često od mene traže modne savete. Do same kreacije se ne dolazi tako jednostavno, moramo da razmišljamo takoreći unapred, od projektovanja tkanine, veličine tkanine, boja, prepletaja, materijala, tehničkog crteža kojim se određuju mesta sečenja, detalji, štampa na materijalu, vez. Posle toga se traže krojevi i šnitovi, koji se prenose na materijal, zatim se materijal obrađuje na overlovci, pa tek onda počinjemo sa šivenjem. Po pitanju daljeg školovanja, mogla bih da nastavim sa tekstilom ali želim bih da upišem arhitekturu. U svakom slučaju znanje iz Umetničke škole će mi koristiti.

20160518_174411Među posetiocima, po prvi put u Užicu , bila je i Ljubica Stančić iz Zrenjanina. Nekoliko puta je posetila izložbe Noć muzeja u Zrenjaninu i Beogradu pa nas je zanimalo kako joj se dopada izložba u Umetničkoj školi. Tom prilikom je rekla:

—Izložbe u drugim gradovima su bazirane samo na muzeje. Oduševljena sam idejom da učenici svojim radovima učestvuju u programu, da se deca i posetioci uključe u velikom obimu u radionice, da se otvore kabineti jedne škole, pri čemu je poseban utisak na mene ostavio kabinet za duborez. Oseća se sloboda duha ali istovremeno evidentna je i zrelost koju učenici pokazuju kroz svoje radove. Najiskrenije preporučujem roditeljima talentovane dece Umetničku školu i nadam se da će se i u drugim gradovima organizovati ovako nešto.

Mirjana Milićević