Društvo

Užice: Svečanim prijemom obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Posted: 14. juna 2019. u 18:12   /   by   /   comments (0)

Svečanim prijemom grupe dobrovoljnih davalaca krvi iz Užica u kabinetu gradonačelnika simbolično je obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, a reprezentativnu grupu Užičana koji dajući krv pomažu onima kojima je to najpotrebnije primili su zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević i član Gradskog veća za socijalna pitanja, Vidoje Drndarević. Stanisavljević je, pozdravljajući, u ime građana, humanost na prvom mestu, rekao da je “ovaj dan dobra prilika da se oda priznanje anonimnim herojima koji nesebično, bez nadoknade, dobrovljno daju krv u cilju poboljšanja kvaliteta života ljudima kada je to najpotrebnije. Zamenik gradonačelnika je istakao i veliku ulogu Crvenog krsta “u edukaciji dobrovoljnih davalaca krvi, posebno mladih.”

Najstariji davalac iz Užica, Milan Ostojić

 Načelnik transfuziološke službe Opšte bolnice u Užicu, Dr Marija Perišić Božić, uz čestitke svim dobrovoljnim davaocima krvi, zahvalila se svim udruženjima i Crvenom krstu Užice, ali i lokalnoj samupravi koja je protekle godine “podržala ovu službu u naporima da se zadrži samostalnost u radu sa dobrovoljnim davaocima krvi”. Ona je istakla i da je ova služba “svojim radom pred Ministarstvom opravdala to poverenje.” Sa obzirom da Prijepolje i Priboj ne mogu da više da rade sa dobrovoljnim davaocima krvi, načelnica je rekla da će “ove godine u ta dva grada biti sprovedeno više od 50 akcija u cilju zadovoljenja potreba užičke bolnice u ovim mestima”. Ona je, takođe dodala i da se radi na adaptaciji prostora ove službe u Užicu, pa će adaptacijom prostora koja je u toku biti razdvojeni dobrovoljni davaoci od pacijenata. Ovom prilikom je rečeno i da je trenutno stanje sa zalihama krvi zadovoljavajuće, ali da ponekad ima problema sa zbrinjavanjem pacijenata koncentratima trombocita jer oni imaju kraći rok trajanja koji iznosi pet dana odd kada se izdvoje iz cele jedinice krvi.No ovakve situacije nisu alarmantne, budući da u užičkoj bolnici postoji  mogućnost uzimanja aktivnog koncetrata trombocita od jednog davaoca.

Ovom prilikom čuli smo i najstarijeg davaoca, Milana Ostojića, koji je, krv dao više od sto puta, kako kaže, ali je zvanično zabeležen broj od 96 davanja.

-Počeo sam da dajem krv 1974. godine kada sam bio na odsluženju vojnog roka. U maju ove godine napunio sam 65. godina život i više ne mogu da dajem krv iako bih voleo. Apelovao bih na mlade da u što većem broju uzmu učešće u akcijama dobrovoljnog davalaštva. To nije teško, ne boli ništa, a nekom će spasiti život.

Najmlađa među davaocima krvi iz Užica: Jelena Šimšić (19)

Primer mladima koji tek treba da krenu njegovim stopama je najmlađi davalac krvi, Je- lena Šimšić, učenica Ekonomske škole i volonter Crvenog krsta.

-Za mene je dobrovoljno davalaštvo najbolji način da ispoljim svoju humanost. Srbija se bori sa nestašicom krvi i zato bi svi trebali da daju svoj doprinos kako bi se ta situacija promenila. Do sada sam dala tri puta krvi i apelovala bih na moje vršnjake da i oni postanu humani- rekla je ova devetnaestogodišnja devojka.

Dobrovoljnim davaocima krvi koji su prisustvovali prijemu uručeni su simbolični pokloni, dar Grada Užica.

M.Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.