Društvo

Užice odalo poštu junacima odbrane grada u Aprilskom ratu

Posted: 15. aprila 2019. u 15:34   /   by   /   comments (0)

Polaganjem venaca na spomen obležje na kome su upisana imena poginulih u borbi za odbranu Užica u Aprilskom ratu na Sarića Osoju, 15. aprila, Užice je obležilo 78. godina od ovog istorijskog događaja, prvog u nizu onih koji su obležili period Drugog svetskog rata u ovom kraju.

Uz podsećanje na sled događaja, od bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine, izdajom tadašnje vlade koja je napustila zemlju, 15. aprila, kao i loše organizovanom odbranom Jugoslavije pred nadirućim neprijateljem, ukazano je da je Užice bilo jedan od primera samoorganizovanja građana i ostataka vojske u odbrani teritorije.

-Tačno na ovom mestu, hrabri narednik Milivoje Zečević je skočio na nemački tenk, ubacio bombu i uništio njegovu posadu, ali je i sam poginuo. Na mestu ovog junačkog podviga i svoje časne smrti je i sahranjen. Osim ovog junačkog dela, trebalo je istaći i podvig Dragomira Nikolića, mašinovođe iz  užičke ložionice koji je dejstvovao mtraljezom iz kafane „Zlatibor“. On je uspeo da usmrti nekoliko neprijateljskih vojnika pre nego što je neprijateljski tenk razneo mesto na kome se nalazio ovaj hrabri borac. U nemačkim izveštajima ostalo je zabeleženo da su po ulasku u razrušeno Užice, njihovi vojnici zatekli mnogobrojne civile sa oružjem u ruci kraj zadimljenih puškomitraljeza ili sa pištoljima iz kojih je paljbom ispražnjena municija- rečeno je u obraćanju pred ceremoniju polaganja venaca.

Pored delegacije Grada Užica, cveće su položili i delegacija Vojske Republike Srbije, delegacija Gradskog odbora SUBNOR-a, delegacija Mesne zajednice Carina, delegacija Udruženja potomaka ratnika 1804-1920 „Major Kosta Todorović“, delegacija Udruženja boraca Sevojno, delegacija Skupštine gradske opštine Sevojno, delegacija Udruženja veterana užičkog kraja ratova 1990-1999.

U ime Grada Užica, govorio je gradonačelnik,Tihomir Petković. Između ostalog, uz „obećanje hrabrim ratnicima i junacima da ih Užičani nikad neće zaboraviti“ , gradonačelnik je podsetio na detalje ovog događaja, a posebno na činjenicu da su i Nemci u izveštajima naglasili učešće civila u oružanom otporu, zajedno sa regularnom vojskom.

Na mestu gde je Zečevič poginu prilikom odbrane grada, na inicijativu Narodnog muzeja Užice, 2016. godine podignuta je spomen ploča posvećena svim junacima, koji su pali u odbrani Užica tog, 15. aprila. Na spomen ploču je upisano sto osamnaest imena poginulih, od kojih je pedest i jedno bilo iz redova civilne odbrane.

Uz progodnu besedu i recitovanje pesme „Balkanac“ Desanke Maksimović, obeležavanju ovog događaja, uz organizatora, Narodni muzej Užice, pridružili su se i učenici Medicinske škole Užice.

M.Nikolić

 

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.