Društvo

Užice obeležava 78 godina odbrane u Aprilskom ratu

Posted: 13. aprila 2019. u 01:01   /   by   /   comments (0)

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomen obeležje na Sarića Osoju  u ponedeljak, 15. aprila 2019. godine, u 11 časova, Užica će obeležiti 78 godina  odbrane u Aprilskom ratu.

Aprilski rat je počeo 06. aprila 1941. godine bombardovanjem Beograda i simultanim napadima iz pravca Bugarske, Austrije,Albanije, Rumunije , Mađarske. Vojska i Vlada Kralјevine Jugoslavije nisu bila pripremlјene za rat, mobilizacija koja je započeta kasno, nije izvršena do kraja. Razlog kašnjenja bilo je verovanje vlade da bi mobilizacijom samo dali povod nemcima za napad, opšta mobilizacija je proglašena tek 07. aprila. Vlada generala Dušana Simovića, dolaskom  na vlast posle puča od 27. marta 1941. godine nije uspela svojom izjavom, u kojoj je naglasila da ostaje pri Trojnom paktu,  da smiri Hitlera. On je istog dana naredio da Operativno odelјenje Vrhovne komande izradi plan napada na Jugoslaviju. Nemačka vojska je munjevito napredovala, kroz Sloveniju i Hrvatsku je prošla gotovo bez borbe, a Beograd glavni grad Kralјevine je pao 13.aprila. Užice je jedan od gradova u kome je pružen najžešći otpor okupatorskoj vojsci. Napad na Užice bio je zadatak nemačke 8. tenkovske divizije, vojnici i građani Užica su se okupili i organizovali herojsku odbranu svog grada. Napad je počeo u ranim jutarnjim časovima 15. aprila.  Iako su znali da je vojska u rasuli i da je nemoguće odbraniti grad, vojnici i građani su hrabro položili 118 života za čast svog grada. Nemci su posle teških borbi osvojili Užice i u svom izveštaju naveli da je pretvoreno u “žalosnu gomilu ruševina“. Aprilski rat je zvanično završen 17.aprila 1941. godine kada su bivši ministar spolјnih poslova Aleksandar Cincar-Marković  i general Radivoje Janković potpisali kapitulaciju.

M.N. / Izvor: Narodni muzej Užice, foto: Užička nedelja

Organizator ceremonije na Sarića Osoju je Narodni muzej Užice.

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.