Umetnost, Vesti

Užice dan uoči Pikasove izložbe: Grad koji postaje centar likovne umetnosti u Srbiji

Posted: 10. decembra 2015. u 17:04   /   by   /   comments (0)

Povodom otvaranja izložbe grafika Pabla Pikasa u Narodnom muzeju Užice 11. decembra, u prostorijama Muzeja održana je  konferencija za novinare  na kojoj su iznete uvodne napomene vezane za ovu jedinstven  umetnički događaj na našim prostorima. S razlogom se može reći- jedan od najvećih umetničih događaja, jer, kako je najavljeno, najveći deo Pikasovih radova koji će publika imati prilike da vidi u Užicu prvi put se izlaže na našim prostorima.
328-Na izložbi je predstavljeno 46 grafičkih radova nastalih između 1932. i 1969. godine u tri nezavisne grafičke Mape: „Dupla flauta“, „ Fauna i flora sa Antiba“ i Mapa koja predstavlja šesnaest odštampanih crteža „Pol Elijar“- ukratko je predstavio sadržaj izložbe „Pikaso u Užicu“ priređivač, užički slikar mr Aleksandar Dimtrijević, i dodao da je većina, tridesetak radova, premijerno pred publikom , uz činjenicu da tri Mape zajedno nikad do sada nisu izlagane u jednom prostoru. Njevo izlaganje potvrdio je i vlasnik kolekcije Lazar Vujić koji je rekao da je samo jedan deo radova koji će se od 11. decembra naći pred publikom u užičkom Muzeju viđen ranije, ali u sklopu izložbe „Četiri mačora“ ( Pikaso, Dali, Miro i Tapies ) 2013.g. u galeriji New Moment u Beogradu.
277Kolekcionar Lazar Vujić govorio je o nastanku inicijative da se ova izložba održi u Užicu i kao glavne „krivce“ za ovaj događaj naveo producenta izložbe Mihajla Nestorovića, direktora Narodnog pozorišta  Sombor i predstavnika galerije gospodina Vujića ( Visconti Fine Art Ljubljana) i mr Aleksandra Dimitrijevića.
Mihajlo Nestorović je izjavio da : „Užice ovom izložbom postaje centar likovne umetnosti u Srbiji“ i da je značaj izložbe i u u tome da „Užice kao grad prepoznaje vrednosti uopšte, vrednosti koje čine ovo društvo boljim i lepšim“:
162-Danas u ovo vreme devalvacije ljubavi i osećanja, osećaja uopšte, vreme inflacije kulture, biti spreman i prepoznati značaj ovakvih stvari je izuzetno i  divno je što jedan grad kao Užice  prepoznaje ove vrednosti. Ovu izložbu bih nazvao izložbom prepoznavanja: umetnik je prepoznao umetnika, grad je prepoznao umetnika, ljudi će prepoznati vrednosti i sve je tako povezano, te se nadam da ćemo nekako pobediti tu inflaciju kulture. Ako tako radimo i ako svaki grad makar malo oplemeni zidove galerija svojih institucija onda bismo nekako i izašli iz ovog tunela i mraka koji nas obavija dugi niz godina.Ovaj događaj je zaista od izuzetne vrednosti za našu kulturu-dodao je Majstorović.

Lazar Vujić se, u duhu teme vezano za  napore za poboljšanje kulturne klime na ovim prostorima, nadovezao konstatacijom da je uvek protiv toga da se ulazi u galerije i muzeje naplaćuju, „ jer treba dovoditi ljude. Oko mladog čoveka treba da se napase, da se razvijaju i jačaju ukusi, da se učini napor da odvoji kič od umetnosti“.
289Lazar Vujić , koje je sa svojom suprugom Živom Škodlar Vujić,  vlasnik ove kao i brojnih drugih kolekcija ali i aktivan činilaca na svetskom tržištu umetničkih predmeta, ujedno  i vlasnik Galerije Fine Art u Ljubljani govorio je o stvaralaštvu Pabla Pikasa, ističući njegovu stvaralačku hiperprodukciju (desetine hiljada radova) u svim oblastima likovne umetnosti, od slikarstva , grafike, crteža  pa do vajarstva. Takođe, istakao je  povezanost Pabla Pikasa i njegovih stvaralačkih faza za žene njegovog života, ističući i vezu sa Jugoslovenkom Dorom Mar ( Dorom Marković) , umetničkim fotografom , koja je nakon veze s Pikasom završila na psihijatriji:
-Pikaso je bio prejak. Znate da nije studirao umetnost?! Bio je prejak za sve-intelktualci, filozofi, psihijatri.., svi su kod njega dolazili na „raport“. Najlepše kod njega je bilo to što je bio levičar, uvek je bio na strani slabijeg,.. naroda…Iz Španije je pobegao zbog fašizma. A tokom rata je ostao u Parizu. Bio je toliko popularan da ga se ni Nemci nisu usudili dirati. Kad ga je nemački general koji je komandovao Parizom došao posetiti, dočeko ga je skrštenih ruku. Iza njega su bile izložene skice Gernika ,(koja je stradala od nemačkog bombardovanja), i kada ga je general pitao: Jeste li Vi to napravili? , on je odgovorio: Ne, ti si to napravio! Direktno ga je optužio ali nije završio u zatvoru, toliko je bio popularan!- podsetio je Vujić na detalje Pikasove biografije. Pri tome, nije zaboravio da zaobiđe ni stvaralaštvo Pabla Pikasa vezano za ove prostore- njegovu ilustraciju plakata za film „Neretva“ reditelja Veljka Bulajića.
324 (2)Direktor Narodnog Muzeja Užice, Nikola Gogić, naglasio je da je Grad Užice pokrovitelj izložbe i da je ona, kao i sve manifestacije vezane za ovu izložbu poklon Grada posetiocima povodom predstojećih praznika, budući da se ulaz na izložbu ne naplaćuje. Ono što se naplaćuje jeste katalog koji košta 300 dinara a prihod od prodaje  je humanitarnog karaktera i namenjen je za pomoć Udruženju MNRO „Anđeli“ iz Užica . Osim ovog, humanitarni karakter ima i potprogram svečanog otvaranja Pikasove izložbe: žurka u Gradskom kulturnom centru Užice 11. decembra od 21 čas: „Purgatorijum uzvraća udarac“ na kojoj muziku biraju Uroš Đurić i Žika Todorović a kupovinom ulaznica po ceni od 200 dinara takođe se pomaže Udruženje mentalno nerazvijenih osoba „Anđeli“.
202Ova konferencija za novinare bila je povod i da se najavi završetak radova na Jokanovića kući koja će ponovo početi sa radom tokom naredne nedelja,  u novom, renoviranom izdanju koje se tiče krovne konstrukcije , kao i poziv Muzeja za saradnju sa svima, pojedincima i organizacijama, koji, poput mr Aleksandra Dimtrijevića i koatora izložbe „Pikaso u Užicu“ Dušana Starčevića , imaju dobre ideje i programe bilo da je u pitanju izdavaštvo, likovni program i sl. Istovremeno, najavljeno je da će konkurs za izlagački likovni program Narodnog muzeja u 2016. biti raspisan do kraja decembra.
Veliko interesovanje za izložbu „Pikaso u Užicu“ pokazali su ne samo sugrađani , a najavljene su grupe iz Požege, Požarevca, Vrnjačke Banje, Čačka…
Nakon Užica ova izložba gostovaće u rano proleće i u Trebinju u Galeriji „Platani“.
Otvaranje izložbe 11. decembra je u 13 časova.
Radno vreme Muzeja dok traje izložba „Pikaso u Užicu“ : radnim danima od 9- 17 časova, subotom do 14 , a za vreme novogodišnjih i božićnih praznika Muzej će biti otvoren u terminima koji će sa naknadno objaviti.

Izložba će biti otvorena do 25.januara 2016.g.

M. Nikolić