Plus

„Uvid“ Marka Jozovića u galeriji „Hadži“

Posted: 9. septembra 2016. u 09:18   /   by   /   comments (0)

Prodajna izložba slika, ctreža, ilustracija i grafičkih rešenja umetnika mlađe generacije Marka Jozovića, pod nazivom „Uvid“, biće otvorena u petak 9. septembra od 19 časova u galeriji Hadži (Hadži Melentijeva 70).marko-jozovic-02

Marko Jozović je trenutno na završnoj godini studija Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, smer grafički dizajn. Do sada je  učestvovao na više grupnih i jednoj samostalnoj izložbi.

Pored grafičkog dizajna, koji mu je primarni poziv, bavi se i slikanjem. U njegovom likovnom istraživačkom radu portret kao žanr ima dominantnu ulogu.

marko-jozovic-03Etimološki posmatrano koren reči portret sadrži latinsku osnovu protrahere što znači izneti na videlo. Objasniti portret crtežom ili površinom podrazumeva trenutni fizički zapis određene ličnosti. Taj prikaz dolazi u prvi plan, dok psihičko manje vidljivo stanje ostaje u pozadini.

Kroz seriju radova rađenih tehnikom tuš i pero, kao i u grafičkom dizajnu, Marko pokušava da napravi uvid u psihičko stanje portretisanog i da ga postavi na prvo mesto.

Zato koristi inverzan postupak, za razliku od na primer Le Brena u Fiziognomijama, gde se na osnovu detaljnog prikazivanja portretskih datosti dolazi do uvida u psihička stanja i karakteristike ličnosti. Grafički ekspresivnom vizuelizacijom trenutnog psihičkog stanja, redukcijom portretskih crta, lice se svodi na simbol trenutnog emotivnog stanja, čije uporište možemo naći u poetici današnjih emotikona.

Kustos izložbe je Milan Stanimirović.

http://www.department.rs/autori/marko-jozovic