Umetnost

Uspešno okončano prikupljanje potpisa u borbi za ograničenje rijalitija

Posted: 5. jula 2019. u 22:26   /   by   /   comments (0)

Prva faza u, odlično prihvaćenoj od strane dela građana, akciji za ograničavanje rijaliti programa na nacionalnim frekvencijama završena je uspešno, budući da je prikupljeno više od 30. 000 potpisa koliko je potrebno da se preda Narodnoj skupštini RS da bi inicijativa postala predlog zakona o kome će se potom izjasniti građani i narodni poslanici. Inicijativu  „U ime kulture“ pokrenulo je i sprovodi Udruženje za zaštitu ustavnosti, a pozivu za prikupljanje potpisa odazvala su se brojna udruženja širom zemlje, neformalne grupe,  pojedinici a u pomoć su priskočio i deo medija. Suština zahteva koji treba da bude formulisan u obliku zakona odnosi se na ograničenje rijaliti programa na tri sata od šest sati ujutro do 11 sati uveče, zabranu emitovanja u navedenom periodu uživo, i minimum pola sata programa iz kulture za decu, i minimum pola sata za maloletnike.

Iako određena pravila koja se tiču etičkih, profesionalnih kodeksa,  i poštovanja zakonskih propisa, kada je u pitanju emitovanje TV programa postoje, proizvođači i distributeri rijaliti programa ih ne poštuju, a REM, uprkos brojnim prigovorima u formi procedura po kojima bi morao da reaguje, to ne čini.

Ono što je za TV program propisano to je minimalna kvota informativnog programa, ali ne i kvote obrazovnog i programa iz oblasti kulture, pa se Udruženje za zaštitu ustavnosti, u okviru ove inicijative zalaže da se i zakonski propišu minimumi ovakvih programa koji će time postati obaveza.

Iz Udruženja ističu da imaju, do sada prikupljeno, više od 40.000 potpisa, a za iniciranje procedure kojom bi se formirao pravni osnov za uvođenje ovih zahteva u skuštinsku debatu je pomenutih 30. 000. Prikupljeni potpisi ne garantuju uspeh cele akcije, pa je potrebno da građani svojim uticajem preko poslanika utiču da dođe do realizacije predloga zakona koji bi bio stavljen na glasanje. Inicijatori su istakli da nemaju ništa protiv postojanja  rijalitija, ali da on mora biti stavljen u zakonske okvire, prema tome, obavezan za sve učesnike: proizvođače i emitere.

M. Nikolić/ Izvor i foto: Udruženje za zaštitu ustavnosti

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.