Umetnost, Vesti

UO Kulturnog centra Požega izglasao smenu direktorke Slađane Petrović Varagić

Posted: 27. januara 2016. u 02:37   /   by   /   comments (0)

Na sednici Upravnog odbora Kulturnog centra Požega održanoj 26. 01., pored pitanja racionalizacije u ovoj ustanovi, izglasan je predlog za smenu direktorke Slađane Petrović Varagić. Višemesečne tenzije oko programa i mesta direktora ove ustanove, koja se pokazala ne samo kao primer uspešog  poslovanja javne ustanove već i kao jedna od najboljih kulturnih institucija u zemlji, kulminirala  je odlukom novopostavljenog  Upravnog odbora o smeni direktorke. Iako je na nameru osnivača, Opštine Požega o promeni programa rada ove institucije kulture i eventualnoj smeni direktora, Slađane Petrović Varagić, reagovala gotovo cela stručna javnost, Ministarstvo za kulturu i informisanje RS, Nacionalni savet za kulturu, brojne institucije kulture, najšira javnost i mediji, opštinsko rukovodstvo ostalo je na svojim prvobitnim namerama što pokazuje i ova odluka Upravnog odbora.

Tim povodom, u celosti  prenosimo saopštenje za javnost  izdato od strane KC Požega nakon sednice UO :

 

„Saopštenje za javnost – Kulturni centar Požega 26.01.2016.godine

 

12646904_1671748766448071_883123555250250285_oU petak, 22. januara 2016. godine održana je prva sednica novog Upravnog odbora Kulturnog centra Požega. Na ovoj sednici, sastao se novokonstituisani Upravni odbor, koji je imenovan tako da je prekršen član 41. Zakona o kulturi („Članove Upravnog odbora imenuje i razrešava osnivač, iz reda istaknutih stručnjaka i poznavalaca kulturne delatnosti“). Na sednici je usvojen Program rada Kulturnog centra Požega za 2016. godinu, koji se ne razlikuje mnogo od onoga koji je Skupština Opštine Požega odbacila 24. decembra 2015, i takođe usvojen je i Finansijski plan Kulturnog centra Požega za 2016. godinu.

 

Pod tačkom „Razno“ otvorena je diskusija o „moralnoj odgovornosti direktorke“ za medijsku kampanju i na društvenim mrežama koju je navodno vodila protiv predsednika opštine, o odgovornosti za mali broj glasova odbornika (ukupno 12) koji su joj na prethodnoj sednici Skupštine Opštine Požega dali poverenje po pitanju usvajanja programa.Predsednik UO Sreten Majstorović pozivao je direktorku na moralnu obavezu i odgovornost da zbog takvog glasanja u skupštini, podnese ostavku. Objasnio je da se takvim glasanjem pokazalo da „trenutna skupštinska većina neće nju kao direktorku i neće njen program“. Nakon toga predsednik je iz Statuta Kulturnog centra Požega pročitao razlog koji bi mogao biti naveden za razrešenje i naveo da je to „neostvarivanje planova rada i razvoja Ustanove“, iako Program ustanove nije bio ni usvojen. Ipak, od inicijative za smenu se odustalo iz razloga što se uvidelo da predsednikova inicijativa neće dobiti većinu glasova.

 

Ali, ubrzo u ponedeljak 25. januara 2016, predsednik Upravnog odbora je zakazao novu drugu sednicu Upravnog odbora sa novim dnevnim redom (1.tačka Racionalizacija radnih mesta u KC Požega i 2. tačka Razno), koja je održana u utorak 26. januara 2016. u 9 časova. Upravni odbor po pitanju prve tačke dnevnog reda vezano za racionalizaciju radnih mesta nije izašao sa nekom jasnom odlukom ili zaključkom. Suština zakazane sednice bila je tačka „Razno“ u okviru koje je pokrenuta inicijativa za razrešenje direktorke, a na osnovu predloga zamenika predsednika Upravnog odbora Dragomira Čolića, dipl.ekonomiste i poreskog inspektora u penziji. Podsećamo da je g-din Čolić, takođe bio i član „partijske inspekcije“ koju je ranije formirao predsednik opštine i poslao da kontroliše finansijsko poslovanje Kulturnog centra Požega.

 

G-din Čolić je naveo kao razlog za predlog za razrešenje direktorke to što Kulturni centar Požega nije iskoristio pravo na povraćaj plaćene akcize za utrošenu 1,5 tonu gasnog ulja za grejanje sale bioskopa, koliko potroši godišnje. Praktično, zamereno je što Kulturni centar Požega nije iskoristio ovo pravo, koje potencijalno može da ostvari, ali i ne mora, iako su i u ovom slučaju, sredstva od akciza ostala u budžetu Republike Srbije. Predlog g-dina Čolića je stavljen na glasanje i većinom glasova ZA (6) prihvaćen. Predlog za smenu direktorke se dalje upućuje opštinskom veću Opštine Požega i Skupštini Opštine Požega (kao i Administrativno-mandatnoj komisiji).

 

Članovi Upravnog odbora Kulturnog centra Požega koji su svojim glasom ZA izglasali  PREDLOG za razrešenje direktorke Kulturnog centra Požega su:

– Sreten Majstorović, poljoprivredni tehničar, odbornik u SO Požega (ne zna se iz koje je stranke);
– Dragomir Čolić, diplomirani ekonomista (imenovan ispred stranke SNS);
– Dragana Bralović, hemijski tehničar, odbornica u SO Požega (SNS);
– Saša Jovičić, tonac Radija Požega (imenovan ispred stranke DSS);
– Dragan Pavlović, penzioner (SPS) i
– Verica Jovanović, vodič u galeriji.

 

Napokon, posle skoro 3 meseca pritisaka, osporavanja stručnosti, provera, komisija, sa 6 glasova ZA i samo jednim glasom PROTIV, Skupštini Opštine Požega biće prosleđen Predlog za razrešenje direktorke Kulturnog centra Požega – Slađane Petrović Varagić.“

M. Nikolić