Umetnost, Vesti

Umetnost slavi svoj 1.000.053. rođendan

Posted: 17. januara 2016. u 00:53   /   by   /   comments (0)

Ove godine, 17. januara slavi se 1.000.053. rođendan umetnosti kome se priključuje i proslava 100. godina od rođenje umetničkog pokreta Dada koji se obeležava u nekoliko evropskih gradova.
Tradicionalno, Srbija se uključuje u svetsku proslavu specijalnim programom koji se izvodi uživo i emituje na Trećem programu Radio Beograda. Rođendan umetnosti slavi se pod pokroviteljstvom Ars akustika grupe Evropske radiodifuzne unije (EBU) u kojem se na radio stanicama širom sveta emituje zajednički direktan program u kome je svaka od zemalja zastupljena sa po 20 minuta živog programa. Na Trećem  programu Radio Beograda 17. janurada  od 20 do 24 časa emituju se prilozi iz Belgije, Slovenije, Slovačke, Kanade, Hrvatske, Katalonije, Rumunije, Holandije..
Radio Beograd, Dramski program u sklopu povodom proslave emitovaće radiofonsko delo Sindidun Mitologike čija je osnova muzička interpretacije balade „Sali Gardens“ iz zbirke “ Mitologike” Vilijama Batlera Jejtsa u izvođenju grupe Ortodoks Kelts i vokala u izvođenju glumice Ane Sofrenović . Sindidun Mitologike je muzički  projekat grupe Ortodoks Kelts u kome se Beograd, kroz istorijsku baštinu od keltskih korena naselja Sindidun pa do savremenih dana, nastoji predstaviti kao spona između istoka i zapada.

Robert-Filliou

Robert-Filliou

Uključenje Srbije počinje u 22 časa a celokupan program se emituje posredstvom muzičkog satelitskog kanala “Hajdn”.
Rođendan umetnosti slavi se po ideji francuskog umetnika Roberta Filju-a (Robert Filliou), člana pokreta Fluksus koji je 1963. godine izjavio da “ pre milion godina nije bilo umetnosti. Ali, jednog dana , tačnije, jednog 17.januara umetnost je rođena” . Rađanje umetnosti , po njegovim rečima , desilo se kada je neko ispustio suv sunđer u kofu vode.
Obeležavanje 17. janura kao rođendana umetnosti biva redovnije i masovnije od kada je utemeljivač ovog datuma Robert Filju proslavio milion i deseti rođendan da bi sredinom devedesetih dobio i globalni karakter.

M.N.

.