Vesti

Umetničke zastave Danice Jevđović deo postavke Dunavski dijalozi 2019.

Posted: 17. jula 2019. u 15:58   /   by   /   comments (0)

Na izložbi umetničkih zastava, jednom od segmenata Festivala savremene umetnosti „Dunavski dijalozi 2019- Umetnički dijalozi niz Dunav“ i koja je u toku u Kladovu, zastupljeni su i radovi užičke umetnice Danice Jevđović.

Kladovo je inače, jedno od devet mesta koje će biti domaćin izložbe umetničkih zastava a na kojoj učestvuju mađarski i srpski umetnici. Nora Fekete, Andrea Rutkai, Marta makai, Ester Šoptei, Vila Stajner i Andrea Silađi su umenice iz Mađarske koje je odabrala Marta Silađi, dok je za selekciju srpskih umetnika bio zadužen Sava Stepanov, likovni kritičar i teoretičar iz Novog Sada.  Pored Danice Jevđović u ovom projektu iz Srbije učestvuju i Goran Despotovski, Bosiljka Zirojević i Danica Bićanić.

Programski koncept Festivala „Dunavski dijalozi“ uključuje različite sadržaje koji će gostovati u gradovima koji su na neki način povezani sa Dunavom, a prva izložba je realizovana u Arheološkom parku Viminacijum u Starom Kostolcu. Nakon predstavljanja radova na temu umetičkih zastava u Kladovu, dešavanja se se sele ka Velikom Gradištu, potom Blok galeriji u Novom Beogradu, Galeriji Meander u Apatinu, da bi 23. avgusta stigla u Galeriju Bel art u Novom Sadu koja je i nosilac ovog projekta. Posle Novog Sada program Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi realizovaće se u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, potom u napuštenoj katoličkoj crkvi u Banoštoru. Velika grupna izložba na kojoj će publika moći da vidi radove koji su realizovani u svakom od ovih mesta posebno, tematski različite, ali uvek okrenute dijalogu, realizovaće se 16. septembra u Muzeju grada Novog Sada .

-Danas se često umetnost prezentuje kao spektakl, kao predstava, kao otvorena manifestacija. Na ovoj izložbi ćemo videti zastave kao likovno rešenje, zastave koje komuniciraju sa etničkim i folklornim korenima, zastave koje nose direktnu pisanu poruku, zastave čiji se izgled menja u zavisnosti od atmosferskih prilika, zastave koje se bave sudbinom čoveka u savremenom društvu. Zbog broja mađarskih  i srpskih umetnika ovaj dijalog je pretvoren u svojevrsni „razgovor“ u kojem, kako je to napisao Đerđ Kontra: „zastave predstavljaju umetničke tvorevine sa osobenim, ličnim stilom i načinom izražavanja. Njihova tema je slobodna, ona predočava način razmišljanja umetnika u znakovima, simbolim- deo je promišljanja na ovu temu, direktorke Galerije Bel art, Vesne Latinović povodom otvaranja izložbe u Kladovu. 

Uz napomenu da “Mađari, čak imaju udruženje umetnika koje se bavi temom zastave” likovni kritičar Sava Stepanov podsetio je da je u Novom Sadu, do sada pravljeno šest izložbi domaćih umetnika koji se bave temom zastava.Vezujući zastave za identitetska obeležja, najčešće patriotska, i da vrlo često izražavaju pripadnost jednoj socijalno grupi kao što su partije, navijači i slično, Stepanov je naglasio da se u ovom slučaju radi isključivo o identitetu umetnika.

M. Nikolić, foto: Galerija Bel art Novi Sad


Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje