Press

Umetnička kolonija „Mileševa” otvara svoju galeriju

Posted: 21. avgusta 2015. u 14:35   /   by   /   comments (0)

Umetnička kolonija „Mileševa“, jedna od najstarijih u Srbiji, konačno dobija svoju galeriju, u kojoj će se izlagati i čuvati dela, nastala kao inspriracija prilikom boravka umetnika pod krilima Belog anđela i na okolnim prostorima.
U Dom kulture u Prijepolju privode se kraju radovi na uređenju prve galerije, od 350 kvadrata, u kojoj će biti i kutak za Umetničku koloniju „Mileševa“. Otvoriće je ostvarenja lanjskog saziva Kolonije, na početku 42. okupljanja deset umetnika iz Srbije, Francuske i Hrvatske (od 23. do 30. avgusta), koje je pozvao umetnički direktor Kolonije vajar Goran Čpajak.
– Prijepolje je u Srbiji prepoznatljivo upravo po Koloniji koja predstavlja jedan od vodećih programa Doma kulture. Zato je neophodno da Dom ima svoju galeriju, da ima svoju stalnu postavku i da se slike, koje su kulturno i materijalno bogatstvo Prijepolja, zaštitite od devastiranja, a neretko i otuđenja. U legatu je skoro 400 radova slikara, vajara, grafičara, fotografa i keramičara – kaže Mirko Malešić, vd direktora Doma kulture.

Mileševa Za uređenje galerije u Domu kulture, podignutom 1979. godine, opština je izdvojila milion dinara, a projekat je darovao sugrađanin arhitekta Nebojša Gavrilović. Za izlaganje u ovoj savremenoj umetničkoj sceni tokom iduće godine biće raspisan konkurs u novembru.
zlatarinfo.rs