Društvo, Vesti

U Užicu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Posted: 3. decembra 2015. u 23:43   /   by   /   comments (0)

U četvrtak 3. decembra u Užicu je obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom izložbom i umetničko zabavnim programom u Gradskom kulturnom centru.
273Izložba radova predmeta dekorativne i upotrebne vrednosti koje su izradili članovi Zajednice Udruženja osoba sa invaliditetom iz Užica postavljena je u Holu Gradskog kulturnog centra u poslepodnevnim časovima. Na otvaranju izložbe, jedan od organizatora obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Čedomir Cicović iz Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice istakao je značaj obeležavanja ovog datuma i potrebu da ovaj datum bude simbolika nečega što bi trebalo biti kontinuitet u odnosu društva prema osobama sa invaliditetom. Njegova izjava da jednakost mora biti za sve izražava potrebu osoba sa invaliditetom za uključivanjem i shvatanjem od strane sredine kao sebi jednakih građana koji doprinose društvu na sebi prikladan, u skladu s mogućnostima, način.
239U večernjem delu programa obelažanja Dana osoba sa invaliditetom u Klubu Gkc okupio se veiliki broj članova Zajednice Udruženja osoba sa invaliditetom, rodbine , prijatelja i publike. Po rečima Čedomira Cicovića ovo je bilo najmasovnije okupljanje što se tiče članstva ali i građana Užica.
-Večerašnje okupljanje nije namenjeno statističkim brojkama, matematičkim pokazateljima, pričama o projektima i planovima u tom smeru, već je namenjeno predstavljanju kreativnosti osoba sa invaliditetom, njihovih potencijala, mogućnosti i želja kroz njihovo umetnički stvaralaštvo. Osobe sa invaliditetom nisu statistika i ovo veče će pokazati da imaju sposobnost i mogućnost da naprave izuzetan umetnički program i da tako ispolje i sebe ali i prirede gostima odličan provod- najavio je Cicović večernji program.
293

Uz zahvalnost Gradu Užicu, institucijama i organizacijama koje čine napore da omoguće normalan rad i aktivosti Udruženja osoba sa invaliditetom, institucijama kulture , sporta i pojedinicima, Cicović je publiku proveo kroz program koji su činili poetsko recitatrski, dramski i muzički nastupi članova Udruženja osoba sa invaliditetom sa teritorije Užica. Od najmlađih do starijih članova Udruženja, njih ukupno deset koji čine Zajednicu, predstavljeni su radovi i članova ali i izvedeni pesničko dramski delovi stvaralaštva poznatih pisaca iz naše književnosti.

 

M.Nikolić