Press

U toku je 35. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji

Posted: 16. avgusta 2015. u 14:27   /   by   /   comments (0)

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji počeo je 14. avgusta filmom “Enklava” scenariste i reditelja Gorana Radovanovića o srpskoj zajednici u izolovanim mestima na Kosovu, te svetskom premijerom porodične drame “Amanet” scenaristkinje Sare Radojković, u režiji Nemanje Ćipranića.

Festival je otvorio glumac Nikola Rakočević, a publika je posebno toplo pozdravila mladog Denisa Murića, koji igra u “Enklavi”, a proslavio se ulogom divljeg dečaka u nagrađivanom debitantskom ostvarenju “Ničije dete” Vuka Ršumovića.

Premijerno prikazan film “Amanet”, u kojem igraju Milena Živanović, Ljubomir Bulajić, Danica Maksimović, Svetozar Cvetković, Goran Radaković, Marija Vicković… govori o mladiću koji živi skromno sa majkom, i u čiji život naizgled slučajno ulazi trudna devojka… Taj film našao se, inače, i u selekciji predstojećeg Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu.

Scenaristkinja “AmanetaSara Radojković potpisuje i scenario filma “Peti leptir”, u režiji Milorada Milinkovića, koji će biti prikazan 15. avgusta, a govori o tinejdžeru bez roditelja koji sa prijateljima iz Doma za nezbrinutu decu biva upleten u misterioznu igru sa onostranim.

U selekciji Ivana Velisavljevića, publika 39. FFS-a videće 15. avgusta i “Petlji” scenarista Saše Radojevića i Milutina Petrovića, koji je i reditelj tog mikrobudžetnog ostvarenja, te bioskopski hit “Mali Budo” scenarista Dimitrija Vojnova i Danila Bećkovića, koji je i režirao taj film, kao i “Travelator” scenariste i reditelja Dušana Milića.

U konkurenciji za nagrade su i filmovi “Žigosana”, čiji scenario i režiju potpisuje Saša Radojević, “Otvoreni kavezSiniše Galića i Jelene Ružić, u režiji Galića, “Branio sam Mladu Bosnu” scenariste i reditelja Srđana Koljevića, “Off” scenariste Marka Krstića, u režiji Predraga Stojića, “Unutra” scenaristkinje Jelene Marković, u režiji Mirka Abrlića, te nagrađivane filmove “Ničije dete” scenariste i reditelja Vuka Ršumovića i “Spomenik Majklu DžeksonuDarka Lungulova, koji potpisuje i scenario i režiju te crnohumorne drame.

Biće prikazani i filmovi “Psiho-seansa” scenariste i reditelja Danka Stojića, te “Gorčilo – jesi li to došao da me vidiš” scenariste Miodraga Mija Karadžića, u režiji Milana Karadžića, i “Bez stepenika” scenariste Zorana Đikića, u režiji Marka Novakovića, u kojem igra i nedavno preminuli glumac Vlastimir Ðuza Stojiljković.

Tri nagrade 39. FFS-a za najbolji scenario dodeliće žiri koji čine filmski urednik Dragan Jeličić, pisac Vladimir Kecmanović i reditelj Milan Todorović.

Publika je na otvaranju 39. FFS-a imala priliku da prisustvuje i vatrometu, te nastupu benda Jovana Maljokovića i Beti Đorđević.

Prošle godine nagradu za najbolji scenario  dobila je Mina Đukić za film „Neposlušni„, koji je i režirala, a u konkurenciji 38. FFS-a bilo je osam domaćih filmova.

Drugu nagradu dobili su Marko Backović, Milan Konjević i Beri Kiting za horor film „Mamula„, u režiji Milana Todorovića, a treću je osvojio scenario filma „VarvariIvana Ikića, koji je i reditelj tog filma o mladima u društvu bez perspektive.

Festivalski sajt je screenfest.org.rs, a program se nalazi i u kalendaru događaja see.cult.

*Foto: FFS

(SEEcult.org)