Vesti

U Sevojnu položeni venci palim borcima NOR-a

Posted: 25. jula 2016. u 15:07   /   by   /   comments (0)

U ponedeljak 25. jula u Sevojnu,  kod spomenika ispred OŠ“ Aleksa Dejović“, položeni su venci palim borcima NOR-a.  U znak sećanja na pale borce, u 11 časova,  vence su položili  brojni predstavnici udruženja boraca, veterana i SUBNOR-a Zlatiborskog okruga,  kao i predstavnici Gradske opštine Sevojno i Narodnog muzeja iz Užica.

Predsednik  opštinskog Udruženja boraca  svih oslobodilačkih ratova do 1999. godine iz Sevojna,  Radenko Marković pozdravio je goste i predstavnike Grada Užica i Gradske opštine Sevojno, i izjavio:

—Na ovom mestu upisano je 105  imena žrtvama II svetskog  rata, i među njima jedan narodni heroj.  U nastojanju očuvanja sećanja na žrtve pale za slobodu Srbije, Udruženje boraca iz Sevojna odredilo je dva datuma u godini: 25. jul, Dan Gradske opštine Sevojno, i  1. novembar,  Dan žrtava I svetskog rata, kako bi posetili spomen obeležja i sa prijateljima iz drugih opština položili cveće, i na taj način se zahvalili onima koji su dali živote za slobodu.

 Ispred  Gradske opštine Sevojno, Milivoje Jeremić  pozdravio je okupljene goste i prijatelje koji su došli u velikom broju, rečima:

—Gradska opština Sevojno je mlada, ali Sevojno i Sevojničani  imaju bogatu istoriju. Pridružili su se u borbi protiv fašizma, i mnogi su dali svoje živote za slobodu svoje otadžbine.  Imena boraca koji su dali živote za slobodu i za naše dobro danas, nalaze se uklesana na ovom spomeniku na čelu sa narodnim herojem Aleksom Dejovićem,  čije ime nosi i naša osnovna škola u Sevojnu.

Ispred boračkih organizacija Zlatiborskog okruga,  Vojin Mrđa  pozdravio je sve prisutne  i istakao:

—Boračka organizacija iz Sevojna koja je formirana prošle godine  za nepunih godinu dana postigla je izvanredne rezultate. Prisutni su na svim manifestacijama  na prostoru Zlatiborskog okruga, i to je rezultat entuzijazma  i rada ljudi iz ove boračke organizacije. Bili su na Zlatoboru, 28. jula, biće u Rečicama, a 6. avusta, i na Borovom brdu kod Bajine Bašte.  Za svoj prekoran rad zaslužuju pažnju lokalne samoprave  u ovo teško vreme jer im treba pomoći na početku svoga rada i delovanja. Želim napredak Gradskoj opštini Sevojna na dobrobit  njenih građana, a opštinskom udruženju  boraca  Sevojno želim da postane  značajan deo  gradske organizacije boraca  Užica.

P. Marković