Najava, Plus

U Arilju „Kobajagi dvorište“ a tamo „Dubinski crtež“ Gorana Stojčetovića: 12. septembar

Posted: 11. septembra 2019. u 11:29   /   by   /   comments (0)

Jedno od velikih čuda malog grada, varoši ariljske, dvorište porodice Brkić, koje godinama unazad pruža mogućnost da se na alternativnom, neinstitucionalnom prostoru aktiviranim dobrom voljom i energijom poštovalaca umetnosti ista učini dostupnom publici, “Kobajagi dvorište” ugostiće Gorana Stojčetovića koji će 12. septembra održati radionicu i predstaviti radove dubinskog crteža. Dubinski crtež je relaciona tehnika koju je Stojčetović razvio kao sistem rada sa publikom, a u “Kobajagi dvorištu” će od 20 časova sa publikom nastaviti neprekinuto umetničko istraživanje u ovoj sferi.

Goran Stojčetović je umetnik koji je posvetio svoj rad istraživanju i shvatanju psihološkog aspekta umetničkog stvaralaštva. Kroz ličnu umetničku praksu razvio je poseban sistem tj. relacionu tehniku DUBINSKOG CRTEŽA koju već par godina uspešno praktikuje i razvija u radu sa pacijentima Klinike za psihijatriju Vojno medicinske akademije u Beogradu u saradnji sa njihovim stručnim timom psihologa i psihijatara. Osim što se pokazalo da su likovne radionice Dubinskog crteža značajno doprinele dijagnostičkom i psihoterapijskom tretmanu u okviru redovnog lečenja pacijenata one su po istom principu blagorodne za sve pojedince koji žele direktniji uvid u svoje sadržaje i psihološke mehanizme ili koji jednostavno žele da probude i pokrenu svoje autentične stvaralačke potencijale i dublje mogućnosti i time oplemene svoj život.

Goran Stojčetović, foto: privatna arhiva

Goran je do sada imao priliku da radionice drži po različitim mestima u Srbiji, radio je u region – Ljubljani, Skoplju, Zagrebu, Sarajevu, ali i Parizu. U svom bogatom random iskustvu crtao je sa različitim grupama u različitim situacijama – sa stručnim osobljem, studentima, novinarima, kolegama umetnicima, vojnicima, decom, zatvorenicima. Tokom brojnih likovnih i društveno angažovanih aktivnosti u proteklih 20 godina crtao je i razgovarao sa bezbroj ljudi različitog profila i registrovao nekoliko opštih punktova u samom stvaralačkom činu koji su zajednički mnogim ljudima. Na osnovu toga osmislio je sistem transformatora stvaralačke energije kroz crtež, koja se iznova i iznova izvlači u dnevni život čoveka i koristi mu za razvijanje i jačanje kreativnog potencijala, za fleksibilniji pristup životu i pri spoznaji nesvesnih vizuelnih sistema koji umnogome utiču na kvalitet, odluke i stavove u svakodnevnom životu.

Goran Stojčetović, rođen 15.7. 1975. Diplomirao slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Prištini 1999. Radi kao scenograf Narodnog pozorišta Priština – srpska drama, Kosovska Mitrovica. Održao je brojne izložbe i performanse. Od februara 2015. vodi „Art brut studio VMA“ u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Osnivač je i predsednik Udruženja Art Brut Serbia, glavni i odgovorni urednik je veb portala www.artbrut-inside.org. Jedan je od osnivača i selektor Balkanskog Art BrutSalona u Beogradu. Zaposlen je kao scenograf u Narodnom pozorištu Priština u Gračanici.

M. Nikolić/ Naslovni foto: plakat događaja, rad umetnika Lazara Mitovića

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.