Umetnost, Vesti

Tom Sojer na reci Rzav–igrana lektira u realizaciji Narodne biblioteke Arilje

Posted: 17. septembra 2015. u 09:49   /   by   /   comments (0)

U nameri da učenicima – osnovcima školsku lektiru učini štozanimljivijom, Narodna biblioteka je osmislila projekat u kome su tokom letnjeg raspusta deca aktivno učestvovala u nastanku i realizaciji „Igrane lektire – Tom Sojer na reci Rzav“. Uz pomoć filmske ekipe koju su predvodile Maša Seničić i Jelena Paligorić, realizovane su dramske radionice sa decom na ostrvu Uski vir. Kao rezultat tih aktivnosti nastao je trejler koji ima za cilj da promoviše lektiru „Doživljaji Toma Sojera“ tako što će zagolicati dečju maštu i zainteresovati ih ne samo da čitaju, već i da pročitano štivo dožive. Pored trejlera, publika je imala priliku da vidi snimljeni materijal o tome šta se sve dešavalo iza kamere, odnosno koliko je rada i truda potrebno da bi se snimio film. Pored divnog druženja, bilo je ovo jedno lepo i dragoceno iskustvo za sve učesnike, pa su poželeli da projekat bude nastavljen.
Tom Sojer na reci Rzav je projekat iz oblasti savremenog umetničkog stvaralaštva za decu i mlade, koji sufinansira Ministarstvo kulture Republike Srbije . Projekat je trajao od juna 2015. godine, a glavne aktivnosti projekta, pravljenje predstave i snimanje materijala, odvijale su se od 04. do 09. avgusta, kada je održan Javni čas na Uskom viru.
Javno prikazivanje kratkih filmova: Trejler za lektiru „Tom Sojer“, Marka Tvena, Iza kamere – trejler i predstava, kao i izložba fotografija nastalih tokom snimanja na Uskom viru, održano je 12. septembra u Sokolskom domu. Stručni saradnici na projektu su Dragan Kolev ( radionice, montaže), Jelena Paligorić (dramske radionice) i Maša Seničić ( radionice kamere i režije).
Narodna biblioteka Arilje, pored svojih redovnih aktivnosti, puno pažnje posvećuje deci školskog uzrasta kroz raznovrsne sadržaje koje im nudi, a sve u cilju da mladenaraštaje podstiče na aktivno i kreativno čitanje knjiga.

Sa decom su radile Maša i Jelena koje su im odranije poznate jer su sarađivale i na drugim projektima u Arilju.

Maša Seničić
Rođena 1990. godine u Beogradu. Diplomirala na katedri za filmsku, pozorišnu i TV dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno završava master studije Teorije dramskih umetnosti i medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Završila kurs digitalne fotografije Axelfoto(2009).
Učesnica Sarajevo Talent Campus – a2013, programa za scenariste. Sarađivala na različitim domaćim i međunarodnim projektima , pre svega na filmu kao saradnik i autor scenarija ( „Momci, gde ste“, Kristalna prizma 2013 ), a zatim i u pozorištu, na radiju i televiziji.
Radi u okviru različitih programa na FEST –u i BITEF – u, kao i na Festivalu autorskog filma i Festivalu internacionalnog studentskog teatra kao moderator razgovora i okruglih stolova.
Jedan od osnivača FILMKULTURE, organizacije posvećene edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, čiji su ciljevi obrazovanje i stimulacija kritičkog mišljenja u okviru istih.
Edukativni program za decu i mlade, Mali film, koji za cilj ima popularizaciju filmske umetnosti kod najmlađe publike, vodila je u Arilju 2014. godine. Dobitnica nagrade „Mladi Dis“ (2015).
Trenutno razvija scenario za svoj prvi dugometražni igrani film „Pitaj me nešto teže“.
Jelena Paligorić
Rođena 28. Avgusta 1987. godine u Beogradu. Pisac i dramaturg sa dnevnim poslom predavača u beogradskoj internacionalnoj školi Chartwell. Pesme, priče i novinske članke aktivno objavljuje poslednjih deset godina. Tekstovi i dramske adaptacije izvođene u beogradskim pozorištima. „Moj život“, predstava o Isidori Dankan poslednja je u nizu i na repertoaru pozorišta „Boško Buha“ od maja 2014. godine.
Osnovala trupu „Kišobran teatar“. U okviru trupe napisala, režirala i producirala monodramu „Kokice ne goje“ za koju je 2014. Godine dobila nagradu za originalni dramski tekst na zmajevim dečjim igrama. Zahvaljujući stipendijama boravila u Berlinu, Beču, Avinjonu, Amsterdamu, Bregenzu, Frankfurtu na pozorišnim festivalima i rezidencijama.
U okviru programa INTERPLAY za mlade evropske pisce, izabrana kao predstavnik Srbije sa dramom „Zašto ne mogu da pitam gde si otišao“. Drama je prevedena na engleski jezik i biće postavljena u Kelnu, Nemačka.
U Arilju je radila sa omladinom jednog leta i jedne zime. Iz toga su izrasle tri predstave, čiji su kompletni autori deca, uz stručno vođstvo. Veruje da dramska edukacija mora biti sastavni deo obrazovanja. Veruje da pozorište menja svet iz dana u dan, oslobađa decu strahova i podstiče na kreativno mišljenje. Planira da radi sa decom i mladima još dugo.

Slavica Jovašević