Umetnost

Todor po deseti put među Srbima: Monodrama Janka Radišića u Gkc Užice

Posted: 17. juna 2019. u 23:34   /   by   /   comments (0)

Monodrama “E, moj Todore” koju je glumac Janko Radišić načinio po motivima književnog dela Bojana Ljubenovića “Srbijo, Bog ti pomogao” svoje deseto izvođenje imaće u Gradskom kulturnom centru Užice  utorak 18. juna.

Od premijernog izvođenja na Svetski dan pozorišta 27. marta u Čajetini,  pa do ovog , malog jubileja, Radišić je sa Todorom posetio Užice, Novi Sad, Lapovo, Beograd, a bez obzira na mesto izvođenja utisci I reakcije publike su jedinstveni u oceni da se radi o britkoj satiri u vrlo ukusnom zalogaju dramske zabave.

Janko nam na scenu donosi lik šumadijskog seljaka , promoćurnog i sa prirodnim smislom za povezivanje činjenica odakle slede zaključci za koje bi neki učen čovek dobio doktorat bez “veze” i “resavske škole” da Todor živi u malo urbanijoj sredini od tipičnog srpskog sela. Ovo njegovo selo, opet, ne razlikuje se po stanovištvu, događajima i emotivnim relacijama od bilo kog grada u Srbiji, jedino što je Todor u komunikaciji iskren sto posto, a to je zato što naglas priča sam sa sobom ( a kad je opet bilo da je čovek sam sebe slagao?). Todorov monolog na sceni je, u stvari, jedno glasno pisanje dnevnika, onako kako to ovaj lik radi u Ljubenovićevoj knjizi, i tu do izražaja dolazi Radišićevo glumačko dostignuće.

Kuriozitet monodrame “E , moj Todore” jeste da na mora uvek da bude ista, budući da Ljubenovićeva knjiga sadrži 55 priča, a Radišić ima mogućnost da za svako izvođenje izabere različitu kombinaciju, pa tako ima mogućnost da na sceni uvek drugačije predstavi deo života jedno prosečnog Srbina.

Monodrama “E, moj Todore” u Gkc Užice počinje u 20 časova a ulaznce se mogu nabaviti na blagajni . Broj mesta je ograničen.

M.Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.