Umetnost, Vesti

Taktilna izložba „Dodirni i oseti “ u Narodnoj biblioteci Užice do 4. novembra

Posted: 6. oktobra 2015. u 19:04   /   by   /   comments (0)

U sklopu proslave Dana grada Užica a u okviru projekta Narodne biblioteke Užice „Korak ka jednakosti“ koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije ,6.oktobra u holu Narodne biblioteke Užice otvorena je izložba „Dodirni i oseti“. Reč je o taktilnoj izložbi 10 umetničkih dela iz ove kolekcije koja su prilagođena osobama sa invaliditetom-slepim i slabovidim ali i široj populaciji. Na izložbi u užičkoj biblioteci prikazano je osam od deset dela.

DSCF3683Na otvaranju izložbe , ispred Narodne biblioteke Užice prisutnima se obratila Dušica Murić , koordinator projekta „Korak za jednakost“:
-Ovu izložbu možemo posmatrati i kao veliki korak užičke biblioteke i Grada da svoje sadržaje prilagode osobama sa invaliditetom. Osobe oštećenog vida su jedini deo populacije kojima nije dostupna standardna štampa pa se biblioteke stoga trude da svoje usluge prilagode i ovim korisnicima. Izložba pred vama je samo jedan u nizu pograma u okviru projekta „Korak za jednakost“ i nadamo se da ćemo na ovaj način podići svest građana i ustanova kulture o potrebi prilagođavanja svojih sadržaja osobama sa invaliditetom.DSCF3735Dragana Dučić , predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih koja broji 125 članova zahvalila se Narodnoj biblioteci Užice na izložbi i projektu koji sprovodi:
-Kultura je , normalno , potrebna svim građanima bez obzira na to da li su zdravi ili imaju zdravstvena ograničenja. Potrebno je i trudimo se , u saradnji sa institucijama da nam se obezbedi ravnopravno učešće u svemu da bi smo se osećali jednaki sa svima. Pozdravljamo svaku aktivnost koja može da doprinese da imamo normalan , dostojan status , dostojno nivou svakog čoveka.

DSCF3674 (2)Viši kustos Spomen zbirke Pavla Beljanskog Milica Orlović Čobanov koja je i učestvovala u realizaciji taktilne postavke „Dodirni i oseti“ govorila je i o načinu nastanka ove izložbe:
– Projekata je realizovan uz saradnu sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ iz Novog Sada ali veliku zahvalnost dugujem i gospođi Snežani Nikolić koja je slepa i koja je i pomogla u odabiru motiva i prilagođavanju načina na koji smo pristupali ovim delima. Taktilna izložba koncipirana je po najvišim standardima zasnovanim i na iskustvu drugih u kontaktu sa slepim i slabovidim osobama ali je namenjena i videćoj populaciji jer doprinosi da sva ona ograničenja po muzejima o nedodirivanju eksponata ne budu barijera doživljavanju umetničkog dela. Ova izložba sadrži tiflo staze, taktilne dijagrame, legende na Brajevom pismu, gipsane odlivke i audio vodič na dejzi fleš plejeru koji omogućavajuu da se u sadržajnom i oblikovnom smislu slika doživi a skulpura oseti.

DSCF3702O mogućnostima prilagođavanja umetničkog dela publici na ovakav način, Milica Orlović Čobanov je istakla:
-Naravno, nije moguće svako umetničko delo prilagoditi taktilnom doživljaju. Kada je reč o vajarskim delima možemo, uz pomoć dodira da doživimo jedno delo.Radi se o subjektivnom doživljaju. Kada su u pitanju ulja teško je dočarati boje . Ovde je korišćen specijalan način- grafički dijagram koji na određen način, šrafiranjem pozadine ili tačkicama, dočaravaju izgled . No zato smo mi uvek tu, da pojasnimo ako postoji potreba za detaljnijim uputom u sadržinu umetničkog rada.

DSCF3696Među mnogobrojnom publikom koja je koristila mogućnosti koje ova izložba pruža našla se i užička pesnikinja  Budimka Tošić:
– Imam male ostatke vida te jedina predstava koju mogu da steknem o umetničkom delu jesu konture u vidu siluete i kontrast crno belo. Zaista sam fascinirana i moji utisci su toliko duboki i jaki jer mi se pružila mogućnost da zaista uživam. Jako volim izložbe ali ih gotovo ne posećujem jer mi nije dostupan sadržaj koji umetnik želi da predstavi. Ovde sam, napokon, sa toliko dragocenih detalja konačno mogla da osetim jednu celinu umetničkog dela . Smatram da je ovo neprocenjivo iskustvo a meni lično će ova izložba jako dugo ostati u sećanju.

potret Pavla Beljanskog, rad Sretena Stojanovića, original u bronzi

potret Pavla Beljanskog, rad Sretena Stojanovića, original u bronzi

Iz ukupne kolekcije Spomen zbrike Pavla Beljanskog za potrebe taktilne izložbe „Dodirni i oseti“ obrađena su dela sedam autora: Velika Iza Vlaha Bukovca, Devojka s knjigom Jovana Bijelića,Mrtva priroda Nataše Bošković, Devojka sa ogledalom,Bacač kamena, Portet Pavlja Beljanskog i Sova Rista Stijovića, Naga žena Mihajla Tomića , Portet devojčice , delo Mire Sandić poznate parkovske kompozicije Buket.
Spomen zbirka Pavla Beljanskog institucionalizovana je 1961.godine od privatne zbirke Pavla Beljanskog koji je više od tri decenije skupljao umetnička dela i zaveštao narodu 1957.g. uz uslov da se za njihovo čuvanje izgradi zgrada. Poduhvat deponovanja i izlaganja dela iz kolekcije realizovali su grad Novi Sad , Autonomna pokrajina Vojvodina i Ministarstvo kulture. Taktilna izložba „ Dodirni i oseti“ postavljena je prvi put u Spomen zbirci Pavla Beljanskog od 18.decembra 2014. do 30. juna 2015.
U Narodnoj biblioteci Užice izložba će biti dostupna publici do 4.novembra nakon čega se seli u Loznicu.

M.Nikolić