Umetnost

Sve o ljubavi za 64. rođendan OŠ „Dušan Jerković“

Posted: 4. decembra 2019. u 19:11   /   by   /   comments (0)

Prigodnim kulturno-umetničkim programom u amfiteatru Učiteljskog fakulteta u subotu, 30. novembra 2019. godine OŠ Dušan Jerković proslavila je 64. rođendan. Sala amfiteatra bila je mala za sve one koji su došli da, zajedno sa učenicima i nastavnicima, proslave ovaj značajan dan.Ove godine tema priredbe bila je LjUBAV. Motiv za odabir ove teme podstaknut je željom da se učenici, gosti i roditelji podsete da je ljubav ono što nas pokreće i ono čemu se uvek vraćamo. Nastavnica srpskog jezika i književnosti Violeta Burlić,nastavnik muzičke kulture Nikola Bošković i učenici prikazali su ljubav viđenu očima deteta sa slikama iz školskog života kroz dramsko muzički prikaz. Stihovima „Proletnje pesme“ Milica Čukanović dočarala nam je kako izgleda proleće u nama, tj.kako se osećamo kada se zaljubimo, a Petar Stojanović nam je priznao da bi se on rado oženio, iako je još uvek mali.

Uz sjajnu koreografiju i kostime koje su sami kreirali i pravili sa svojom učiteljicom Milicom Nikolić,na snagu ljubavi podsetili su nas i predškolci uz pesmu“Osećaj taj“. Prvaci su nam poručili da se sve radi iz ljubavi,pa čak i kad ih grde,roditelji to rade zato što ih vole.Svi smo zaigrali sa njima uz zvuke pesme“Zaljubi se princ u Cicu…“Čuli smo najlepše citate o ljubavi:“Voleti,znači zarobiti sebe u drugome“ili „Bez ljubavi svako je uvek na gubitku“i uživali u stihovima Rilkea, Petrarke, V.Pope i Tagorea.Da ljubav lepo zvuči na svim jezicima, uverili smo se uz kompozicije koje su naši učenici pevali na engleskom i francuskom jeziku, a publiku je posebno dirnula pesma „Oro“koju je izvela Anica Sretenović.Kako od ljubavi može da se izgubi razum i kako ljubav može i da zaboli,pokazali su nam učenici u dramskoj igri. Balerine su nam poslale snažnu poruku ljubavi uz pesmu“Molitva“,a  kompozicija „S one strane duge“koju je maestralno izveo naš hor, poručila nam je da je jedini smisao života u ljubavi i kako reče voditeljka na kraju priredbe:“Koliko smo sposobni da volimo i sebe dajemo,toliko će naš život imati smisla“ .Nadamo se da će svačiji život imati smisla i da ćemo se više voleti u godinama koje nam dolaze.

Direktorka iz slovenačke pobratimljene škole„Stročja Vas“ iz Ljutomera, pozvala je učenike i nastavnike u posetu.

Nagrade najuspešnijim učenicima, pobednicima literarnog i likovnog konkursa tradicionalno raspisnim povodom Dana škole, dodelila je Mirjana Radovanović Pejović, najbolji školski bibliotekar Srbije za 2016. godinu, a jubilarne nagrade, ostalim zaposlenim radnicima i penzionerima dodelio je direktor Ratko Trmčić, kao i zahvalnicu Aleksandru Arsiću za saradnju sa školom.

Violeta Burlić