Plus

Sva izdanja periodike Jevreja u Srbiji kroz izložbu u Narodnoj biblioteci Srbije: 21. jul

Posted: 21. jula 2017. u 00:01   /   by   /   comments (0)

Izložba „Listanje vremena: jevrejska periodika u Srbiji (1888–2016)“ autorke Bilјane Albahari, bibliografa Narodne biblioteke Srbije, kojom se prvi put hronološki i objedinjeno predstavlјaju sva izdanja periodike Jevreja u Srbiji, biće otvorena u petak, 21. jula, u 12 sati, u Izložbenom holu Narodne biblioteke Srbije.

Na otvaranju će govoriti recenzenti izložbe:
– MA Dejan Ristić, istoričar i nekadašnji upravnik NBS;
– mr Zdravka Radulović, bibliograf.

Postavka prati jevrejsku periodiku kroz vremenski period od skoro 130 godina: od prvog objavlјenog lista, El amigo del pueblo (Narodni prijatelј), koji je objavlјen 1888. godine u Beogradu, pa sve do današnjih dana. Na izložbi je predstavlјeno 76 novina, časopisa, zbornika, almanaha i kalendara. Građa je podelјena u nekoliko celina, a poseban segment čini šest listova koje su objavlјivali Jevreji u inostranstvu, poreklom iz Srbije.

Katalog izložbe, između ostalog, daje zanimlјiv prikaz tri lista koja su izdavali Jevreji u nemačkom i italijanskom zaroblјeništvu tokom Drugog svetskog rata. Sa uredništvima tih listova sarađivale su i poznate javne ličnosti: Oto Bihalјi-Merin, Stanislav Vinaver, Rafajlo Blam, Sima Karaoglanović i drugi. Posebno su značajne informacije o časopisu/godišnjaku Meranos, koji je počeo da izlazi 1907. godine. Izdavali su ga Jevreji iz Kruševca koji su prešli u pravoslavnu veru.

Izložena građa, zajedno sa pratećim katalogom, doprinosi popunjavanju srpske nacionalne bibliografije periodike i vredan je izvor za izučavanje jevrejskog nasleđa u našoj zemlјi i u širem evropskom kontekstu.

Izvor: NBS