Sport

Surovost Tare po meri hard enduro vozača (Foto utisci)

Posted: 18. juna 2019. u 16:50   /   by   /   comments (0)

Autor Fotografija: Slobodan Jovičić

Šesto izdanje Xross Challenge trke održano je na Tari proteklog vikenda, a utisci kažu da će to biti i jedno od onih off-road iskustava koji će se još dugo prepričavati i pamtiti. Izazov je prihvatilo 130 vozača iz 14 zemalja, a donekle očekivano – pobedu je odneo prošlogodišnji šampion i jedan od najboljih hard enduro vozača sveta, Vejd Jang (23) iz Južnoafričke Republike. Tokom tri dana vozači su odvozali oko 200 kilometara trasa koje vode kroz prelepu ali surovu Taru, suočavajući se pritom sa teškim preprekama i izazovima, a tokom celog vikenda pratilo ih je sunce i izuzetno toplo vreme. Pored takmičarskog dela održan je i prvi BMW Motorrad Adventure Ride na kome je oko 50 vozača adventure motora uživalo vozeći se prelepim delovima Tare.

Ove godine na Tari su nastupili  vozači koji su po prvi put na Xross Challenge trci, a koji su došli iz Rusije, Poljske, Slovenije, Austrije i ostalih zemalja, a koliko čujemo Xross Challenge je opravdao ili čak i nadmašio njihova očekivanja. Oni su na Tari bili dva dana pre trke i učestvovali u Xross enduro turama ovom prelepom planinom, ali po delovima koji se nisu vozili na trci. Prvi dan trke bio je petak kada se vozio Prolog odnosno classic enduro trka i Akrapovič Super Test koji je bio pravi spektakl za publiku. Vejd Jang je bio prvi i na trci i na Akrapovič Supertestu, dok su se Matija Zec i Teodor Kabakčijev sve vreme borili za drugo mesto.

Subota, najteži i najduži dan na Xross Challenge trci doneo je vozačima 90 km hard endura preko najsurovijeg terena na Tari. Nije bilo blata i kiše, pa je trka bila brza i izuzetno prašnjava – a izazov jednako veliki. Pa je tako Mišolovka i ove godine zadala glavobolju takmičarima i mnogima je bila potrebna pomoć publike da stignu na vrh. Vejd Jang je i tog dana prvi stigao na cilj, a pratili su ga Kabakčijev i Maciej Loboz. A u u subotu je održani BMW Motorrad Adventure Ride koji smo organizovali u saradnji sa našim dugogodišnjim partnerima, kompanijama Delta Motors i Delta Automoto. U vožnji koja je vodila preko najlepših predela Tare učestvovalo je 70 vozača koji kažu da je bilo dovoljno izazovno da proradi adrenalin i da se probudi avanturistički duh. Nakon toga, na Kaluđerskim barama bio je postavljen Honda poligon na kome su mogli da testiraju svoju spretnost, ali i da od iskusnih instruktora dobiju korisne savete o off-road vožnji.

Poslednjeg takmičarskog dana na Xross Challenge pred vozačima je bila kratka trasa od 50 km sa tehnički zahtevnim detaljima i nekim novim rutama koje su posebno namučile i one najspretnije. Čuveni Mihin potok bio je izuzetno težak čak i za Vejda Janga, ali je podrška publike svakako bila dodatni atom snage svima njima, da ipak istraju do kraja. Očekivano, Jang je na cilj stigao prvi, osvojio trku i odbranio tron od prošle godine.

 “Imao sam vrlo dobar vikend budući da sam bio prvi sva tri dana. Posebno sam uživao drugog dana koji se vozio u planini, to je ujedno bio najduži i najizazovniji dan i verovatno moj najbolji. Kroz celu trku je bilo izazovnih delova kao na primer Mišolovka drugog dana ili Mihin potok poslednjeg dana, gde smo naišli na neke teške elemente koje, da budem iskren, nisam očekivao, ali nisam imao tehničkih problema, sve sam odvozao glatko i zaista sam uživao i na tim teškim deonicama. Sve u svemu uživao sam na Xross Challenge trci, jako je dobro što se koriste GPS-ovi, jer kada voziš sa GPS-om znaš da si na pravoj trasi i nema poteškoća sa markerima, a takođe smo imali treker u rancu tako da su ljudi širom sveta lao mogli da prate trku. Organizacija je odlična, sve je teklo po planu, Xross Challenge ima odlične trase, neki delovi su teški i izazovni i prilično stavljaju vozače na test, ali su vozljivi, jedino mi se nisu dopali delovi sa velikom travom” – preneo  je utiske Jang, koji je sada drugi takmičar koji je dva puta zaredom pobedio na Xross Challenge trci, pre njega je to uradio Filip Bertl iz Austrije 2016. i 2017. godine.

Na Xross Challenge cilj u Kamenolomu, posle Janga stigao je Matija Zec, međutim zbog lošijeg rezultata drugog dana trke u ukupnom plasmanu je ipak treći, dok je drugo mesto na podijumu pripalo Teodoru Kabakčijevu iz Bugarske.

A i EXPERT klasa dobila je novog-starog šampiona – Marka Petelina iz Slovenije, na drugom mestu bio je Mirjan Rabar iz Hrvatske, a na trećem Tomaž Zupan iz Slovenije.

U HOBBY klasi najbolji je bio Maciej Juraszek iz Poljske, a pratili su ga Rok Vrčon i Franci Žugič iz Slovenije. Među Veteranima mesto na postolju izborili su – Gorazd Krajger i Klemen Setnikar iz Slovenije, kao i Stefan Schlaf iz Austrije. Jedina dama koja je završila trku je Tjaša Fifer iz Slovenije.

Tekst, izvor: https://www.xross-team.com/2019/06/xross-challenge-2019-winner-wade-young/

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.