Umetnost, Vesti

Subotica u znaku jednog od najboljih evropskih festivala- Desire Central Station

Posted: 26. novembra 2015. u 20:39   /   by   /   comments (0)

Iako jedan od mlađih ali za jako kratko vreme na samom vrhu pozorišnih festivala u Srbiji pa i u regionu „Desire Central Station“- Međunarodni festival savremenog pozorišta u Subotici počinje 28. novembra i traje do nedelje 6. decembra.
U organizaciji pozorišta” Deže Kostolanji” iz Subotice a pod rukovodstvom jednog od naših najboljih pozorišnih reditelja  novog doba, Andraša Urbana okupiće i ove godina najbolje pozoriše produkcije savremenog umetničkog izraza iz regiona, njih 16 ukupno.
Ovogodišnji festival pod obeležjem je slogana “No comment- say it laud” pa će ova pozorišno glasna tišina stvarnosti biti obojena angažovanim predstavama iz Francuske, Rumunije, Mađarske, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Srbije.
905945_618904371584619_8199652439838105842_oFestival koji je nastao kao težnja i borba za očuvanje integralne originalnosti  pozorišnog izraza a koji nosi naziv po nadimku književnika Deže Kostolanjija-Dezire, njegovog Tramvaja (naziv serijala umetničkih programa pozorišta Kostolanji od 2006. godine) prošle godine dobio priznanje EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), portala pokrenutog od strane Asocijacije evropskih festivala – odnosno, našao se na listi najboljih evropskih festivala. Najvažnija tri kriterijuma za dobijanje EFFE obeležja bila su umetnička predanost, angažovanost u zajednici i međunarodna i globalna perspektiva festivala što „Desire Central Station“ sudeći po selekciji opravdava i ove godine. Od 2009. od kada postoji „Desire Central Station“ festival za jako kratko vreme uspeo je da prevrednuje ustaljene parametre umetničkog kvaliteta , što ga pored nagrade iz fonda “Todor Manojlović” 2014. i ovogodišnjeg Bitefa koji nije ispunio očekivanja koja se tiču selekcije u pogledu namene i namere osnivača, počivšeg Jovana Ćirilova, postavlja u centar i kao vodilju savremenog pozorišnog stvaralaštva. Sasvim dovoljno za konstataciju da se iz Subotice, kroz pozorišnu umetnost,  budućnost već sada može skicirati.

„Desire Central Staton“  počinje 28. novembra  predstavom  “Kompleks Ristić” u režiji Olivera Frljića iz internacionalne koprodukcije Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije.
Prvog dana festivala biće izvedena Urbanova predstava “Koštana”, po delu Borisava Stankovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, za koju je on ocenio da, iako u celom regionu dobija sve pohvale – u Subotici ne može da se izvodi bez angažovanja pripadnika obezbeđenja.
11692502_571748892966834_3422099512840563845_nDrugog dana festivala- 29. novembra,  na repertoaru je predstava Bitef teatra “Kratka priča o antihristu”, po delu Vladimira Solovljeva, nakon čega će biti izvedena ukrajinska koncert-predstava “Ruže”.
Trećeg dana festivala- 30. novembra publika će se predstaviti Novosadsko pozorište sa predstavom “Ban Bank”, a nakon nje sledi francuska predstava “Ružičasti biber”.
U utorak, 1. decembra Novosadsko pozorište će izvesti predstavu “Neoplanta”, po mnogima predstavu koja je obeležila pozorišno stvaralaštvno novijeg doba, dok će Ansambl Pal Frenak iz Budimpešte izvesti predstavu “Birdie”.
Dan kasnije Hrvatsko narodno kazalište “Ivan Plemeniti Zajec” iz Rijeke će izvesti Orvelovu “Životinjsku farmu”, a GroundFloor Group iz Kluža predstavu “Paralel”.
U četvrtak, 3. decembra na repertoaru je predstava u režiji Kokana Mladenović “Dogvil”, dok će nakon toga Mađarsko državno pozorište izvesti predstavu “Božić kod Ivanovih”.
11224598_618904318251291_3018816579185339282_oDan kasnije biće izvedena predstava koje je nedavno proglašena i predstavom sezone- “Rodoljupci” Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i “I cure” Ive Dimčeva, iz Bugarske, koja je namenjena isključivo za odraslu publiku.
Poslednjeg dana festivala, 5. decembra Via Negativa iz Ljubljane izvodi “Manipulacije”, a domaćin festivala, Pozorište „Deže Kostolanji“ iz Subotice predstavu “Egzodus” u režiji Sabolča Tolnaija.
Direktor festivala , Andraš Urban najavljuje pored angažovanosti i visokog umetničkog kvaliteta i dobru zabavu koja će moći da se doživi na scenama Jadran Narodnog pozorišta i pozorišta Deže Kostolanji a cene pojedinačnih karata , za razliku od ostalih pozorišnih festivala, dostupne su i prosečnom potrošaču- 300 dinara.

Festival su pomogli Grad Subotica, Fondacija “Betlen Gabor” iz Mađarske, Pokrajnski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture RS, Mađarski nacionalni osnovni program.

M. Nikolić