Plus

Stvaralaštvo Ljudmile Bogajeve u Gradskoj galeriji Arilje

Posted: 23. juna 2019. u 10:32   /   by   /   comments (0)

U Gradskoj galeriji Arilje od 21. juna može se pogledati izložba slika i kolaža Ljudmile Bogajeve, Ruskinje koja od 2002. godine živi i stvara u Beogradu. Ljudmila je nakon odluke da živi u Srbiji godinu dana pohađala Umetničku školu u Šumatovačkoj a nakon toga upisala Fakultet likovne umetnosti u Beogradu koji je završila 2010. godine. Njeno školovanje obeležila su brojna putovanja, rad na likovnim kolonijama u Požarevcu i u Vojvodini, učešće u performansima u produkcijama Bitef teatra i Fakulteta dramskih umetnosti, a radove je izlagala na velikom broju grupnih izložbi . Pored praktične posvećenosti umetnosti, Bogajeva je i urednik i voditelj emisije Kulturni navigator na radiju Kontakt, ali  se bavi i prevođenjem pa je na rsuki prevela aforizme Borisa Mitića. Trenutno je najviše aktivna u oblastima prevodilaštva i ilustracije.

 O radovima ove svestrane umetnice koji su obuhvaćeni postavkom u ariljskog galeriji, istoričar umetnosti, Sonja Sofijanić je napisala:

– Većina njenih radova ostaje bez naziva, upravo kako bi izbegla svaku sugestiju i posmatraču pružila priliku da ih poosobi. Gradeći mostove između figure i apstrakcije, Ljudmila kreira vrlo ekspresivne ambijente. Iako svetu ne sudi prestrogo, njeno raspoloženje simbolički se najjasnije isčitava iz kolorita i oblika i oštrine linija, koje pozivaju na obavezujuće angažovan stav. Dakle, svet je takav kakvav jeste, naše je da na njega reagujemo i pokušamo da ga preoblikujemo. Pojednostavljujući crtež često do nivoa deteta, umetnica zapravo evocira dečji pristup i entuzijazam u izgradnji prostora po meri čoveka i to onakvog u kakvom se osećamo slobodno i nesputano i u kome naše emocije dišu.

Sa stanovišta likovnih dometa koje Bogajeva dostiže u svom radu, Sofijanićeva je dala svoje stručno tumačenje:  

– Primaran  adut je kolorit, rastočen na efektne, zvučne tonove koji nežno oživljavaju belinu platna, čineći njegovu površinu prozračnom i prema tome slojevitom, iako perspektivna rešenja često izostaju. Komplementarni kontrasti svetlih, veselih boja, zajedno sa elementima kolaža podstiču snažne ritmove i inače dimaničnih fluidnih nanosa.

I sam crtež, nanet gotovo ovlaš, često je nalik dečjem, mada iza njegove nonšalantnosti izviruju elementi koji upućuju na autorkinu suverenu dominaciju nad osobinama figuralnog sveta. U nekim polaznim tačkama ona ih vrlo precizno u osnovi fiksira, ali ne dozvoljava da njome dalje upravljaju. I kao da meru svoje kreativnosti uspostavlja kroz redefinisanje i sasvim slobodno kombinovanje delova stvari, ili isečaka realnosti, Ljudmila ništa ne uzima zdravo za gotovo i ni u čemu ne vidi autoritet koji se ne bi smeo dovesti u pitanje. Za nju stvari postoje da bi se ona, u skladu sa svojim trenutnim osećajem, zabavila prepravljajući ih. Ista vrsta otvorenosti prenosi se i  na posmatrača: kutija za cipele tako postaje podloga za puzle i koješta, ukrasna lajsna sasvim pogodan ram za sliku embriona, ljudska glava se cepa da bi iz nje poput vatrometa izletali baloni.

M. Nikolić / Foto: Biblioteka Arilje, Gradska galerija

    Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.