Muzika, Vesti

Stvaralaštvo i život Margite Magi Stefanović

Posted: 20. septembra 2015. u 10:28   /   by   /   comments (0)

Pre trinaest godina,18. septembra, preminula je Margit Stefanović Magi, klavijaturiskinja beogradskog rok benda EKV. Možda sudbinski, sahranjena je 21. septembra na dan rođenja pevača i gitariste grupe EKV Milana Mladenovića . Saradnja Margit Stefanović i Milana Mladenovića trajala je od 1982. godine pa sve do Milanove smrti 1994. godine.
Rođena je u Beogradu 1. aprila 1959. godine. Otac joj je bio pozorišni i TV reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi. Sticajem okolnosti, Magi je bila „svedok“ stvaranja televizije u vremenu kada je sa porodicom živela u soliteru u kome su joj komšije bili Duško Radović, zatim književnik i novinar Danilo Nikolić sa ćerkom Lidijom koja je do današnjeg dana ostala veliki prijatelj Margit Stefanović, Zoran Radetić, sin muzičara Duška Radetića, kao i Marina, ćerka legendarnog Miće Orlovića. Po Margitinim rečima to je bio period kada su u njenom okruženju nastale mnoge lepe stvari, poput serija Na slovo na slovo ili Džon Piplfoks. Vladao je stvaralački entuzijazam, obojen mnogim druženjima i muzikom.


Magi je svoju sklonost prema muzici iskazala još sa pet godina na koncertu Đorđa Marjanovića. Prisećajući se tog događaja, Magi je objašnjavala da je odjednom osetila potrebu da se nađe na bini i dokaže sebi da bez straha i treme može da bude na sceni pred velikom grupom ljudi. Tada bucmasta devojčica, hrabro je stala na scenu i zaigrala.Mnogo godina kasnije tvrdila je da je taj događaj bio sudbonosan za nju, jer je od Đorđa naučila da muzikom lako može usrećiti i sebe i druge.
Možda upravo zbog toga od malih nogu počinje da svira klavir. Već sa devet godina svirala je sa Beogradskom filharmonijom. U tom periodu strogost njene majke Desanke je došla do izražaja jer su joj sve dečije igre bile zabranjene. Po rečima Margitine prijateljice Lidije Nikolić „nije smela da trči i skače, da se igra loptom ili da vozi biciklu jer su sve te igre predstavljale opasnost za njene ruke i prste“. Po Lidijinim rečima pred kraj osnovne škole je bele bluze i plisirane suknje zamenila farmerkama koje više nije želela da skine.
Bila je đak generacije u osnovnoj školi a i kasnije u toku školovanja. Pobeđivala je na većini takmičenja u nižoj muzičkoj školi. Srednju muzičku „Josip Slavenski“ završava u klasi sa Ivom Pogorelićem. Kao apsolutni sluhista i najtalentovanija u klasi, zajedno sa Pogorelićem, dobija ponudu za nastavak školovanja u Rusiji na Moskovskom konzervatorijumu. Ponudu odbija zbog protivljenja majke Desanke koja nije želela da Magi provede pet godina daleko od roditeljskog doma. U to vreme , pored klasične muzike, Magino muzičko interesovanje je bilo vezano i za Led Zeppelin i hevi metal. Prvu probu sa nekim ko ne svira klasičnu muziku je imala zahvaljujući porodici iz Slovenije koju je upoznala na moru.Slovenačka porodica u kojoj su svi članovi svirali neki instrument, pozvala je Magi posle letovanja u goste na proslavu rođendana. Tada je prvi put izašla iz okvira Baha, Hendla ili Debisija i odsvirala Rolingstonse.


Posle srednje škole Magi je želela da upiše Muzičku akademiju. U tome je sprečava majka Desanka smatrajući da na tim studijama nema perpektive iako je pre toga uporno insistirala da Magin život bude podređen klaviru .Magi lako nalazi rešenje i zbog ljubavi prema Uglješi Janjiću studentu arhitekture sa kojim se tada zabavljala i sama upisuje Arhitektonski fakultet. Ambiciozna i svestrana , još kao student osvaja treću nagradu na međunarodnom konkursu u Japanu za rad na temi uređenja crnogorskog sela Reževići.Ni za vreme studija arhitekture nije prestajala da svira klavir, vežbala je po nekoliko sati dnevno i nastupala sa kamernim orkestrima širom tadašnje Jugoslavije.
U tom periodu rokenrol je bio popularan među beogradskom omladinom. I Margita je sa velikim interesovanjem slušala tadašnji novi zvuk za koji je kasnije rekla: “Nije to bio samo rokenrol, pre jedan od mogućih načina drugačijeg izražavanja u muzici.“ Tada je jedno od omiljenih mesta za okupljanje avangardista Beograda bio Studenski kulturni centar (SKC ) u kome su podrumske prostorije koristili rok bendovi za vežbanje. Na jednu od takvih proba Magi je doveo njen rođak Dragomir Mihailović Gagi, gitarista tadašnjeg benda Ekatarina II. Frontmen grupe , pevač i gitarista, Milan Mladenović je bio oduševljen talentom, idejama i stavovima Margit Stefanović . Odmah joj je ponudio saradnju. Magi je postala stalni član grupe po povratku sa tromesečnog puta i kraćeg perioda vežbanja i privikavanja na sintisajzer. Njeni roditelji su bili toliko razočarani zbog činjenice da ona svira u rok bendu , da nikada nisu došli ni na jednu svirku.


Od samog početka rada u Ekatarini II Magi je bila aktivna ne samo kao muzičar, već i kao autor pesama kao što su Kad krenem ka…, Sedam dana, Nisam mislio na to,Sinhro,Zemlja, Par godina za nas…Sa bendom prolazi kroz faze kao što su promena naziva u Ekatarina Velika (EKV od 1985. godine), menjanje u članova grupe, traganje za novim zvukom i pisanje tekstova kojim bi se najbolje izrazio stav EKV-a. Pri tome ne zapostavlja ni druge aspekte svoje umetničke ličnosti. Odigrala je 1985. godine ulogu u filmu Gorana Markovića, Tajvanska kanasta, dok se EKV u istom filmu pojavio sa pesmom Tatu.I pored angažovanja u EKV-u, radila je i na albumima drugih grupa kao što su Karlowy Vary, Elvis J. Kurtović & His meteors, Van Gog, Babe i mnogi drugi.Komponovala je muziku za filmove Prvi put s ocem na jutrenje, Vera Hofmanova, Povratak Vuka Alimpića, Plavi plavi. Komponovala je i za pozorišne predstave Klasni neprijatelj, Tri sestre, S one strane duge, Majka hrabrost a bavila se i producentskim radom. Davala je deci časove klavira a pored muzike bila je aktivna kao arhitekta i dizajner pri čemu je najpoznatiji njen dizajn etikete za rakiju Lozovaču.
Majka Margit Stefanović, Desanka, je umrla 1988. godine i ostavila Magi u uverenju da joj nikada nije oprostila bavljenje rok muzikom. Samo šest godina kasnije, 1994. godine, iznenada umire Milan Mladenović i grupa EKV prestaje da postoji. Posle Milanove smrti, Magi odlučuje da se krsti i postaje član hora u crkvi Pokrova presvete Bogorodice.Po prestanku rada grupe EKV, iste godine, Magi sa nekoliko muzičara osniva grupu Kurajberi sa kojima počinje da svira po beogradskim klubovima. Njihove svirke su se uglavnom svodile na obrade stranih i domaćih hitova. Godinu dana kasnije sa muzičarem Vladimirom Stojićem osniva grupu EQV i izdaje instrumentalni album .Na albumu se nalazi i tehno obrada pesme grupe EKV ,Ti si sav moj bol, koja je ujedno i naziv albuma grupe EQV. Magi zatim nastavlja da gostuje na projektima i koncertima drugih grupa povremeno svirajući sa bendovima Glisersi, Zion banda i Direktori.


Otac Slavoljub, uz koga je bila od majčine smrti, je preminuo 1996. godine.Ćerki jedinici je pružao podršku bez obzira na predhodno protivljenje. Pre toga je Margit ostala bez još nekoliko prijatelja i kolega. Krajem devedesetih, Magi je sve manje autorski angažovana. Poslednje što je uradila kao autor je muzika za pozorišnu predstavu u Ateljeu 212,beogradske rediteljke Hajdane Baletić pod nazivom Kaput mrtvog čoveka.
Iste godine,18. septembra, Margita Magi Stefanović je preminula.Sahranjena je 21. septembra na Bežanijskom groblju.Iz zahvalnosti za saradnju sa Magi,obaveze vezane za sahranu je trebalo da preuzme Televizija Beograd.U zadnjem trenutku to je ipak učinio Atelje 212, zbog dugogodišnjeg prijateljstva tadašnjeg upravnika Svetozara Cvetkovića sa Margitom.
Nekoliko godina posle Magine smrti, njena prijateljica iz detinjstva, književnica i profesorka književnosti Lidija Nikolić, izdala je knjigu pod nazivom , koji je na koricama ispisan Maginim rukopisom, Sećanja. O.Sećanja. Knjiga rađena tri godine je u stvari sećanje na njihovo druženje i Magin život, obogaćena pismima, delovima Maginog dnevnika, spomenara i pisama, neobjavljenim fotografijama,zatim crtežima, pričama,pesmama i porukama. Po rečima Lideje Nikolić, Margit je uspela da sačuva svako pismo, razglednicu, poruku ili ceduljicu koju je u toku života dobila i to u trenutcima kada više ništa nije imala.
Inspirisan Margitom Stefanović koju je upoznao još 1988. godine na Koncertu za ljudska prava u SKC-u u Beogradu, slovenački muzičar Zoran Predin, nekadašnji frontmen grupe Lačni Franc, napisao je pesmu Kosa boje srebra.
U prilogu članka su citati Margite Stefanović Magi i onih koji su je poznavali.
Mirjana Milićević