Umetnost

Stopirani radovi u Uvcu, očekuje se stav Zavoda o radovima u Karanu

Posted: 6. septembra 2019. u 09:33   /   by   /   comments (0)

Izgradnja konaka nad ruševinama neobnovljenog dela kompleksa manastira Uvac stopirana je nakon intervencije Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva najnovija je informacija koju smo u vezi ovog slučaja dobili od direktora Ivana Milutinovića.

Radovi na postavljanju zidova  se nadovezuju na ostatke nekadašnjeg manastirskog konaka i koje finansira  užički biznismen Dragan Nešović počeli su bez dozvole, odnosno prenebegnut je negativan odgovor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije nastavka gradnje, reagovao je Narodni muzej Užice obavestivši Ministarstvo kulture i informisanja, koje je zatim alarmiralo Zavod u Kraljevu. Iz ove institucije ekipa je hitno izašla na lice mesta i utvrdivši činjenično stanje uputila zahtev za prestanak izvođenja radova. Po rečima Milutinovića do ovoga ne bi došlo da se ispoštovala procedura koja nalaže da svaki urbanistički plan na objektima koji se po važećim zakonskim normativima smatraju spomenikom kulture uključuje i mišljene i saglasnost Zavoda.

Da li će se radovi nastaviti zavisi od daljih koraka investitora odnosno preduzetnika koji, ukoliko to želi, mora dobiti potrebne saglasnosti, što znači da je potrebno izraditi novi projekat koji uključuje i stav ove institucije o tome da li radovi ugrožavaju zaštićeno kulturno dobro.

Milutinović je rekao da poštuje namere preduzetnika, i svih koji žele da ulažu u izgradnju, kao i trud sveštenstva, ali da je, zarad kulturno istorijskog nasleđa koje moramo negovati i za buduća pokolenja, ipak potrebno konsultovati sve činioce u nizu: od nadležnog Zavoda, ministarstava do Zavoda za urbanizam ili Direkcija za izgradnju.

Uvac, trenutno stanje, foto: Tijana Jevtić

Na primeru Uvca gde radovi ugrožavaju zaštićeno kulturno dobro, odnosno ostatke zidova konaka iz XV veka može se videti kako nemar i nehat pojedinaca može ugroziti kulturno nasleđe, odnosno upropastiti elemente identitetskog obeležja ukoliko se ne poštuju zakonske procedure i uvažavaju mišljenja svih relevantnih faktora u procesu donošenje odluka.

Na još jednom verskom objektu u užičkom kraju u toku su radovi a da o tome nije obavešten Zavod za zaštitu spomenika a u pitanju je Bela ckrva u Karanu. Za razliku od Uvca gde su se radovi ticali direktno zaštićenog dela kompleksa, u Karanu se, po prvim saznanjima koje je, neko vreme nakon početka radova utvrdila komisija Narodnog muzeja Užice koja je naknadno izašla na teren, radovi izvode u delu parcele koja nije pod zaštitom države, odnosno Zavoda. Namera sveštenika koji je inicirao akciju prikupljanja sredstava i izvođenje radova je da oko jedinog sačuvanog srednjevekovnog spomenika na teritoriji Grada Užica podigne ogradu, sagradi česmu i postavi dve sobrašice u delu crkvenog placa oko porte, po saznanjima na osnovu uvida komisije Narodnog muzeja Užice dostavljenom Zavodu u Kraljevu može da ugrozi jedino arheološki lokalitet budući da su se upravo u ovom delu placa odvijala zadnja izvršena arheološka istraživanja sredinom sedamdesetih godina prošlog veka.

U slučaju Bele crkve karanske radovi se ne izvode na zaštićenom delu parcele sa objektom, ali mišljenje Zavoda o potencijalnoj ugroženosti kulturno istorijskih vrednosti znaće se nakon izlaska komisije na teren narednih dana.  Kako je sveštenik za izgradnju česme upotrebio i jedan od ostataka starog spomenika, komisija će utvrditi i da li je u pitanju predmet koji je mogao biti korišćen u takve namene.  U slučaju da odgovor komisije Zavoda bude pozitivan što se tiče nastavka radova, za javnost je sporno jedino što inicijativa i dobre namere sveštenika, inicijatora radova, nisu uključile mišljenje građevinske i arhitektonske struke, čak ni savete iz nadležnog, Narodnog muzeja Užice, te ovim može biti ugrođena estetika spomeničkog kompleksa u Karanu koja se ne tiče samo sadašnjeg paroha već i niza narednih generacija građanstva.

M. Nikolić/ Naslovni foto: Bela crkva Karanska , trenutno stanje

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.