Najava, Vesti

Startuje brevet „Užička republika“ 200 km: 24. septembar

Posted: 23. septembra 2016. u 14:14   /   by   /   comments (0)

Brevet „Užička republika“ 200 km startuje u subotu 24. septembra u 8 časova u Malom parku u Užicu.

Ovaj brevet, u skladu sa nazivom, s namerom  počinje ovog dana, na datum kada se u novijoj istoriji  slavio Dan opštine Užice. Brevetom 200 km „Užička republika“ organizatori žele da se , pored biciklizma koji sa sportskim nosi i druga simbolička određenja, istakne ideja slobode vezenu za Užičku republiku, da  na ovaj način podsete na  početak jednog značajnog i u to vreme retko konkretizovanog  otpora fašizmu. Osim toga, kako ističe Luka Lakić, organizator ovog događaja, cilj je da se promoviše turistički potencijal užičkog kraja, da se ukaže na što više prirodnih lepota Zapadne Srbije čija draž se najbolje upoznaje kroz biciklizam.

Vremenski limit za koji biciklisti treba da pređu 200 km je 13, 30 sati a to znači da je kao kranje vreme određena  subota, 24. septembar u 21, 30.

-Trasa kereće sa konstantnim, laganim usponom do Kadinjače, 14 km, potom se spušta 25 km do kontrolne tačke u Rogačici. Nakon toga vozi se preko Debelog Brda, 17 km trase koja sadrži penjanje i spust naizmenično, potom spust 35 km do Valjeva gde je kontrolna tačka br. 2. Od Valjeva do Divčibara biciklisti prelaze trasu dugu 35 km gde je savladava 600 m visinca. Od Divčibara sledi spust preko Tometinog polja, Duškovca do Ježevice gde je kontrolna tačka br 3. Zavšni deo je spust do Požege nakon čega sledi cilj u Užicu. Za ovaj brevet prijavilo se 17 učesnika, od kojih je jedan iz Bosne i Hercegovine  i nadam se da će svi uspešno izvoziti trasu- kaže organizator Luka Lakić.

Održavanje breveta Užička republika pomogli su „Blue moon“ „Zlatiborac“ i Grad Užice koji se prvi put uključio kao pokrovitelj jednog od niza breveta koji su održani i koji se tek planiraju.

M.Nikolić / foto: Luka Lakić, arhiva