Društvo, Vesti

Šta će kome doneti rekonstruisan Gradski bazen u Požegi

Posted: 8. septembra 2015. u 17:54   /   by   /   comments (0)

Na Gradskom bazenu Požega u toku su radovi na rekonstrukciji te je bazen zatvoren za kupanje do naredne sezone, početkom juna, kada se očekuje njegovo otvaranje u novom izdanju.
—Javni poziv za rekonstrukciju bazena bio je raspisan od januara do 12. marta ove godine i rekonstrukcija je u skladu s odredbama Zakona poverena firmi Ratko Mitrović Construction iz Čačka. Međutim, pošto je užičko Jedinstvo uložilo žalbu na postupak, ceo proces početka rekonstrukcije se produžio na još dva meseca kada je u zakonskom postupku odlučeno da radove ipak izvodi Ratko Mitrovic Con. Onda smo rok za početak pomerili zbog održavanja MOSI igara da bi planirana takmičenja u plivanju mogla da se održe na našem bazenu pa smo odlučili da taj datum bude 16. avgust, međutim zbog velikih vrućina i velikog broja posetilaca bazen smo ostavili još jednu nedelju na upotrebu građanima i to se, zbog prirodnih pojava jer je u tom periodu padala kiša, pokazalo kao nešto što nismo niti mogli plarati , tako da je zvanično rekonstrukcija počela pre nešto više od nedelju dana– rekao nam je Svetozar Krstonić , direktor Sportskog centra u Požegi.
Na pitanje o izvorima finansiranja i planiranim radovima na bazenu, Krstonić je izjavio:
—Ceo projekata predviđa da radovi na rekonstrukciji koštaju 70 miliona dinara te je Opština Požega iz budžeta odvojila 40 miliona dinara. To znači da najveći deo projekta finansira lokalna zajednica . Od Ministarstva za sport smo dobili i dobijali unazad dve godine obećanja da će oni finansirati deo sredstava , te nam u ovom trenutku preostaje da se nadamo da će održati obećanje za ostatak od 30 miliona dinara. Što se radova tiče, naš bazen je ovakav od kada je napravljen a to znači 37 godina što podrazumeva da su mnoge stvari ili dotrajale ili prevaziđene kako upotrebnom vrednošću tako i zakonskom regulativom te je bio krajnji rok da se s ovim radovima počne. Gotovo svi novi bazeni imaju betonsko ili keramičko dno, za razliku od našeg postojećeg bazena čije dno je od aluminijuma te ga je potrebno izmeniti. Znači radi se dno bazena, potrebno je izmeniti u tom slučaju i stranice bazena i to već znači da je u pitanju temeljna građevinska rekonstrukcija. Osim toga , tu je kompletna infrastruktura: struja, voda, kanalizacija , mokri čvorovi i tuš kabine. Ono što je novo jeste da će biti izgrađen i jedan dečiji bazen koji do sada nismo imali a za kojim postoji potreba.

130 Ono što je naše Udruženje i redakciju portala Pasaž posebno zanimalo jeste da li je rekonstrukcijom obezbeđen pristup osobama sa invaliditetom, pre svega licima koja za kretanje koriste pomagala u vidu hodalice ili kolica a što je obavezno po Zakonu , na šta smo dobili sledeći odgovor:
—Svakako da je projektom i tehničkim planom obezbeđeno da osobe sa invaliditetom dobiju mogućnost adekvatnog prilaska bazenu . Staza , nagib i odgovarajuća podloga su planirani tako da tu neće biti problema.
Na pitanje da li je planom predviđena i mogućnost adekvatne upotrebe bazena za osobe sa invaliditetom odnosno pristupa u sam bazen navodeći kao primer bazen u Užicu koji nema takvu mogućnost , nismo dobili jasan odgovor ali je gospodin  Krstonić  istakao da će , zajedno s nadležnima i izvođačima „razmotriti mogućnost takve  opcije”.

113Sa istim pitanjima o rekonstrukciji bazena obratili smo se i predsedniku Opštine Požega, Milovanu Mićoviću koji nam je s stanovišta rukovodstva Opštine detaljno izložio generalni plan rekonstrukcije:
— Evo, nakon 37 godina rekonstruišemo naš Gradski bazen, koji je, zaista moram da priznam, u katastrofalom stanju. Tokom svih ovih godina nije ništa ulagano u njegovo održavanje i rekonstrukciju, tako da smo mi u decembru prošle godine, budžetom opštine Požega predvideli 40 miliona za rekonstrukciju gradskog bazena. To se odnosi, uglavnom, na gradjevinski deo , na vodovod I kanalizaciju i jedan manji deo na bazensku tehniku. S tim što je projektom koji smo radili pre nekoliko godina u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, predvidjena i dogradnja jednog manjeg bazena, tako da će taj mali dečiji bazen biti dograđen u ovom delu. Moram da naglasim da je ovo samo prva faza rekonstrukcije a ovih dana smo u pregovorima sa Ministarstvom omladine i sporta gde očekujemo da ćemo dobiti i sredstva za drugu fazu, kojom ćemo finiširati kompletno taj bazen. Ja očekujem da će to biti gotovo do kraja ove godine što se tiče tih sredstava i očekujem da će do naredne kupališne sezone bazen biti u punom sjaju kao što je nekada i bio, pre 37 godina.
Na pitanje o dostupnosti i mogućnosti korišćenja bazena za osobe sa invaliditetom koja koriste pomagala, gospodin Mićović nam je rekao:
—Moram da priznam da vam sada tačno ne mogu dati tu informaciju ali ste me dobro opomenuli s obzirom na to da smo na početku rekonstrukcije i ja ću, koliko danas, razgovarati sa nadzornim organom i sa izvodjačem radova da nađemo tehnicko rešenje da se može napraviti pristup i za osobe sa invaliditetom.To mogu da vam obećam.
Rezime naših razgovora i sa lokalnim vlastima u Požegi i sa direktorom SC jeste da će Požega u narednoj kupališnoj sezoni imati gotovo novi bazen, jedan potpuno novi bazen za decu a da li će se obećanja i jednih i drugih što se tiče mogućnosti upotrebe bazena za osobe sa invaliditetom ispuniti ostaje da se sačeka i vidi. Nadamo se da će, za razliku od Užica gde osobe sa invaliditetom nisu ni uzete u razmatranje kao kategorija potencijalnih korisnika Gradskog bazena , Požega , poučena ovim nemarom i nebrigom komšija , bar na jednom javnom bazenu u regionu i osobama sa invaliditetom omogućiti ravnopravan tretman uživalaca blagodeti bazena tokom leta.

Darko Babić/ M. Nikolić/ foto: Marina Kotarac