Vesti

Srpski naučni radnici protiv novog talasa pseudoistorije

Posted: 25. novembra 2019. u 20:34   /   by   /   comments (0)

Srpski naučnici, akademski radnici i građani, istoričari umetnosti, arheolozi, antropolozi, klasični filozofi, teolozi obratili su se javnosti negodujući protiv novog talasa nametanja pseudoistorije za činjeničnu misao građanstvu  i to po već dobro oprobanim receptima nanoseći tako štetu kako naučnoj misli, tako i srpskom nacionalnom biću. U nastavku prenosimo apel koji su naši naučni radnici, tim povodom, uputili javnosti:

U poslednje vreme svedoci smo toga da se javni prostor u Republici Srbiji ubrzano i zabrinjavajuće ispunjava novim talasom opasnog pseudonaučnog istorijskog razmišljanja i delovanja.

Posle propagiranja opskurnih knjiga devedesetih godina prošlog veka čiji su autori bili oni poput Olge Luković-Pjanović i Jovana I. Deretića, koje su oslikavale duboku krizu društva u celini i iskušenja nacionalnog identiteta, pojavio se novi talas tzv. novoromantizma.

Odnekud projektovano rastakanje kritičkog rasuđivanja u javnom prostoru dobilo je nedavno svoj vrhunac zloupotrebom imena srpskog romantičarskog publiciste druge polovine  XIX veka Miloša S. Milojevića (1840–1897).

Pod floskulom da je njegov opus „zabranjena srpska istorija“ u javnosti sve agresivnije nastupa Udruženje „Miloš S. Milojević“.

U samo nekoliko proteklih nedelja to udruženje održalo je ,,programe“ i predstavljanja reprintovanih publikacija i novih tekstova posvećenih ovoj ličnosti, i to u Narodnoj biblioteci Srbije, Narodnoj biblioteci u Ljuboviji, Niškom kulturnom centru, Kulturnom centru u Šapcu, beogradskoj crkvi Svetog Marka, manastiru Miholjska Prevlaka u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Muzeju Hercegovine u Trebinju i Centru za kulturu u Ugljeviku, a najavljeno je da će njihova naredna aktivnost uskoro biti održana i u Somboru.

Svesni činjenice da je javni prostor otvoren za različite sadržaje, mi, istoričari, istoričari umetnosti, arheolozi, antropolozi, klasični filolozi i teolozi, osećamo odgovornost i obavezu da javno i odlučno ukažemo na izrazito negativne i dugoročno veoma štetne posledice poslednjeg novoromantičarskog talasa koji u svim prilikama adhominemnapada nosioce naučne istoriografske metodologije.

Propagatori stvaralaštva Miloša S. Milojevića, ratnika u Srpsko-turskim ratovima, nacionalnog radnika i činovnika administracije Kneževine i Kraljevine Srbije, člana Srpskog učenog društva, očito zaboravljaju sledeće činjenice:

1.         Njegovi „Odlomci istorije srpskih (jugoslavenskih) zemalja“ prepuni su fantastičnih pasusa o boravku „starih“ Srba u centralnoj Aziji i u Africi, kao i o sudaru starih Srba sa Kinezima.

2.         „Narodne pesme i običaji ukupnog naroda srpskog“, u tri toma, pune su izmišljene i krajnje mistifikovane folklorističke građe koja je još u vreme svoga prvog publikovanja postala opasna po srpske nacionalne interese u Staroj Srbiji i Makedoniji, i to u toj meri da ju je stručna kritika druge polovine XIX veka odmah prepoznala kao insinuacije i odbacila.

3.         „Putopis dela prave Srbije“ vrvi od fabrikovanih i falsifikovanih natpisa iz srpskog srednjeg veka, ali i izmišljenih srpskih spomenika antičkog doba što su blagovremeno kritikovala istaknuta naučna imena, čime je još za života Miloš S. Milojević diskreditovan i označen kao istraživač srpske prošlosti u čije se informacije ne može verovati.

4.         Knjiga „Naši manastiri i kaluđerstvo“ prepuna pogrešnih imena ličnosti i ubikacija svetosavskih episkopskih sedišta na nemoguće lokacije odbačena je još i od književno-istorijske kritike na stranicama crkvenih časopisa Kneževine i Kraljevine Srbije.

Rad Miloša S. Milojevića i njegov spisateljski opus su, između brojnih uglednih imena, javno i oštro kritikovali sledeći njegovi savremenici: Ilarion Ruvarac, Stojan Novaković, Ivan Stepanovič Jastrebov, Jovan Cvijić i dr. O tome postoje brojna svedočanstva, a njegovo uklanjanje iz naučne sferevremenom je postala trajna i nepromenljiva činjenica.

Stoga, u potpunosti svesni izrazito štetnog delovanja Udruženja ,,Miloš S. Milojević“, osećamo odgovornost i dužnost da pozovemo celokupnu javnost, kao i stručne i akademske krugove, ustanove kulture i prosvete (arhivi, biblioteke, muzeji, galerije, kulturni centri, škole, fakultete),centralne, pokrajinske i lokalne vlasti (a pre svega Ministarstvo kulture i informisanja koje je samo tokom ove godine čak u dva navrata finansijski podržalo objavljivanje dela Miloša S. Milojevića), starešinstva srpskih pravoslavnih manastira i parohijskih hramova, sredstva javnog informisanja (štampane, elektronske medije i portale) da u razmatranje uzmu ove sažeto izložene naučne činjenice o mestu Miloša S. Milojevića u našoj kulturi, prošlosti i naučnoj istoriografiji i da, zajedno sa stručnjacima,jasno i odlučno stanu na put šarlatanskom sejanju njegovih činjenično neprihvatljivih stavova koji se iz razloga naučne metodologije ne mogu nikako rehabilitovati.

Konačno, potpisnici ovih redova najoštrije osuđuju brojne verbalne ispade, uvrede i pretnje fizičkim nasiljem koje pojedini članovi i simpatizeri Udruženja ,,Miloš S. Milojević“ upućuju našim kolegama, kao i otvorene ksenofobne i antisemitske stavove koje propagira to udruženje.

Potpisnici Apela upućuju poziv svim svojim uvaženim koleginicama i kolegama, kao i našim građanima koji istinski žele da obogate i objektivizuju znanja iz nacionalne istorije, da svojom javnom podrškom ovom dokumentu daju odlučan doprinos daljoj afirmiciji naučne istoriografije i drugih humanističkih disciplina u našoj zemlji.

U Beogradu,

25. novembra 2019. godine

Potpisnici:

1. prof. dr Siniša Mišić,

2. prof. dr Goran Latinović,

3. prof. dr Danijela Stefanović,

4. prof. dr Radivoj Radić,

5. prof. dr Goran Vasin,

6. prof. dr Boris Stojkovski,

7. prof. dr Vladimir Krivošejev,

8. prof. dr Nenad Makuljević,

9. prof. dr Borivoje Milošević,

10. prof. dr Boško Branković,

11. prof. dr Radmilo Pekić,

12. prof. dr Marko Šuica,

13. prof. dr Vlada Stanković,

14. prof. dr Dubravka Stojanović,

15. prof. dr Radina Vučetić,

16. prof. dr Dragica Koljanin,

17. prof. dr Ema Miljković,

18. doc. dr Jasmina Ćirić,

19. doc. dr Nenad Ninković,

20. doc. dr Marija Koprivica,

21. doc. dr Vladimir Aleksić,

22. doc. dr Dejana Vasin,

23. doc. dr Milica Kisić Božić,

24. doc. dr Boris Babić,

25. dr Radovan Pilipović,

26. dr Dragoljub Marjanović,

27. dr Aleksandar Uzelac,

28. dr Katarina Mitrović,

29. dr Pavle Kondić,

30. dr Saša Ilić,

31. dr Ivica Živković,

32. dr Olivera Dragišić,

33. dr Veljko Đurić Mišina,

34. dr Zoran Đurović,

35. Biljana Đorđević,

36. dr Milan Koljanin,

37. dr Vladimir D. Mihajlović,

38. dr Ranka Gašić,

39. Dejan Ristić,

40. Bojan Stojnić,

41. Miloš Marčetić,

42. Saša Šašaroga,

43. Vesna Lučić,

44. Ivan Nešić,

45. Berislav Kangrga,

46. Nenad Stojiljković,

47. Nemanja Lj. Jovanović,

48. Predrag Kandić,

49. Marijana Toma,

50. Vladimir Dulović,

51. Radoš Kojadinović,

52. Boris Radaković,

53. Jelena Vlajković,

54. Vladan Stanković,

55. Nenad Đorđević,

56. Nenad Nikolić,

57. Darko Zarić,

58. Miloš Damjanović,

59. Igor Rakić,

60. Dušan Mitrović,

61. Marko Stanojević,

62. Uroš Milivojević,

63. Stefan Stamenković,

64. Aleksandar Simić,

65. Stefan Radojković,

66. Bojan Arbutina,

67. Srđan Lakić,

68. Petar Panić,

69. Ivan Drašković,

70. Vuk Bačanović,

71. Jovan Pejin,

72. Milena Mićić-Glavonjić,

73. Dejan Đurić,

74. Nikola Topalović,

75. Vladan Milivojević,

76. Nebojša Jovanović,

77. Bosiljka Rosić,

78. Nikola Lacković,

79. Dragan Kovačević,

80. Miroljub Manojlović,

81. Žarko Veljković,

82. Aleksandar Vujović,

83. Aleksandar Mihajlović,

84. Branislav Tođer,

85. Dejan Grujić,

86. Ivan Životić,

87. Adnan Avdić,

88. Miloš Udovičić,

89. Momčilo Milovanović,

90. Zoran Šorgić,

91. Goran Štulić,

92. Miloš Brun,

93. Danijel Mihić,

94. Jelena Slavković,

95. Branimir Šoškić,

96. Velimir Pejčić,

97. Darko Kmezić,

98. Amar Đurović,

99. Cvetana Srećković,

100. Stefan Gole,

101. Anđa Bubanja,

102. Ivan Gačić,

103. Darko Adamov,

104. Marko Romić,

105. Vojislav Živković,

106. Vera Alimpijević,

107. Dragan Nikolić,

108. Dušan Medin,

109. Davor Lazarević,

110. Bora Dimitrijević,

111. Nebojša Jovanović,

112. Zoran Pavlović,

113. Jasmina Premović,

114. Aleksandar Todosijević,

115. Stefan Novaković,

116. Rade Milić,

117. Biljana Stojanović,

118. Kristina Ivančević,

119. Vesna Ć. Radojević,

120. Nikola Grahovac,

121. Milan Vučetić,

122. Marija Aleksić-Lekić,

123. Snežana Petrović,

124. Igor Drmanac,

125. Vladana Petrović,

126. Biljana Vukmanov,

127. Igor Vujić,

128. Mirjana Radović,

129. Nebojša Kartalija,

130. Miloš Bojović,

131. Nenad Ignjatović,

132. Svetlana Novičić,

133. Nenad Pavlović,

134. Svetlana Paunović,

135. Nenad Karamijalković,

136. Olivera Todorović,

137. Miloš Pekić,

138. Duško Rakić,

139. Aleksandar Miletić,

140. Milan Veličković,

141. Aleksandar Nikolić,

142. Aleksandar Dunjić,