Umetnost, Vesti

Sneško Belić i skulpture od snega

Posted: 10. januara 2016. u 04:24   /   by   /   comments (0)

Čak i oni koji ne vole zimu i sneg, priznaju da im pogled na Sneška Belića, vraća osmeh na lice. Simpatična figura sa loncem na glavi umesto šešira, sa grančicama ili metlom kao rukama, šargarepa nosem i ugalj crnim očima. Razdraganoj deca koja kotrljaju ogromne grudve snega često se pridružuju odrasli, vraćajući se bar za trenutak u detinjstvo. Svi se sećamo priča roditelja, baka i deka o zimskim radostima koje se prenose generacijama i možda se samo ponekad  zapitamo-ko je i kada napravio prvog Sneška Belića?

Sneško Belić obeležen krugom

Sneško Belić obeležen krugom

Najstarija ilustracija koja neodoljivo podseća na Sneška Belića nalazi u knjizi “Book of Hours” iz 1380. godine koja se nalazi u Koninklijke biblioteci u Hagu. Naredna ilustracija se našla u atlasu The Petit Voyages koji su 1598. godine u Frankfurtu u Nemačkoj objavila braća Johan Teodor i Johan Izrael de Bri. Što se tiče pisanih dokumenata, Sneško Belić se pominje u 16. veku u delima Viljema Šekspira a naredni pisani dokument su dečije pesmice iz Lajpciga koje datiraju iz 1770 godine.

Početkom 20. veka počelo je masovno pravljenje ove figure, koja u tom periodu nije izgledala ni malo dobrodušno i veselo kao danas. Izgled prvobitnog Sneška Belića u svojim delima je prvi zabeležio poljsko-nemački slikar i grafičar Daniel Niklaus Chodowiecki,prikazujući ga kao pravog predstavnika zime i mraza, surovog i ljutitog. Sa početkom slanja novogodišnjih i božićnih čestitki, Sneško Belić je kao neizostavan detalj bitno promenio izgled u dobrodušnog čovečuljka, simbolizijući toplinu doma i porodično okupljanje u vreme praznika.

Veruje se da su snežne figure pravljene još pre 30.000 godina. Dokaz za to su kamene figure koje podsećaju na Sneška. Obzirom da je u tom periodu bilo malo dostupnih materijala za umetničko izražavanje i pravljenje figura, sneg je bar u zimskom periodu bio dostupan svima i jednostavan za upotrebu. Po nekim podacima, još Mikelanđelo je u parkovima Firence 1494. godine pravio snežne figure. Već 1511.godine kada je strahovita zima pogodila Evropu, u Briselu su građani u znak političkog i verskog protesta napravili 100 figura od snega koje su imale izgled trgovaca, radnika, beskućnika. Po navodima Boba Ecksteina, pisca knjige Istorija Sneška objavljene 2007. godine,Sneško nosi zanimljivu i ozbiljnu priču i sećanje na važne događaje iz kulture i istorije sveta.

Vernon N. Paul iz Viskonsina 7. januara 1809. godine, kroz igru sa svojom devetogodišnjom ćerkom Jeti, želeći da joj napravi figuru koja će zaplašiti vilenjake i sprečiti ih da ukradu božićne poklone, od nekoliko velikih grudvi je napravio Sneška i dodao je detalje od materijala koji su mu bili pri ruci. Komšije su bile oduševljene idejom a kada im je objasnio koliko lako je jednostavno pravljenje prihvatili su njegovu ideju.Vest o selu sa snežnim ljudima se brzo proširila. Stigla je i do Njujork Tajmsa koji je poslao novinarku Hilari Šerpas da proveri navode. Nakon njenog članka, trend pravljenja Sneška Belića je prihvaćen u celoj zemlji. Zahvaljujući međunarodnim časopisima koji su kasnije pisali o tradiciji pravljenja Sneška Belića u Americi, ideja je prihvaćena i širom sveta.

Olimpija Snežić

Olimpija Snežić

Princip pravljenja Sneška u Evropi i Americi su tri kugle snega koje predstavljaju donji deo tela, torzo i glavu, dok se u Aziji pravi okrugla glava i kupasto telo iz jednog dela. Najveći Sneško , tačnije Olimpija Snežić, na svetu  je napravljena 2008. godine u gradu Batel, u državi Mejn.Bila je visoka preko 37 metara, trepavice su bile napravljene od skija, usne od 5 crveno obojenih automobilskih guma a ruke od dva stabla četinara. Širom sveta se organizuju festivali i takmičenja u pravljenju Sneška Belića. Ginisov rekord u broju napravljenih Sneška Belića drže Japanci koji su za sat vremena uz pomoć 600 učesnika napravili 1.585 figura visokih 90 santimetara .

I pored toga što su danas dostupni mnogi materijali za pravljenje skulptura, sneg i led su i dalje inspiracija za mnoga stvaralačka dela. Skulpture nastaju na otvorenom, pred publikom stvarajući doživljaj performansa. Obično se prave od jednog komada snega veličine od 6 do 15 metara sa svake strane, pri čemu komadi mogu da teže i od 20 do 30 tona. Koriste se različiti alati ali najčešće su to lopate, sekire i testere. Najstariji karneval skulptura od snega i leda se održava od 1886. godine u Sent Paulu. Takmičenja se održavaju i na Tehnološkom univerzitetu u Mičigenu od 1922.godine, propozicije su nešto drugačije jer dozvoljavaju „gradnju“ iz blokova pa tako skulpture dostižu visinu i do 28 metara a dužinu od 80 do 123 metra. U Mičigenu se organizuju i takmičenja u osnovnim i srednjim školama zatim na državnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Međunarodno takmičenju  u Koloradu se održava od 1990. godine.U Kvebeku u Kanadi međunarodna takmičenja se održavaju od 1973. godine. Kina je ovu tradiciju počela u gradu Heilongjiang 1963. godine. Prekid je napravljen u vreme Kulturne revolucije ali je sa festivalom nastavljeno 5. januara 1985. godine.

Pored stvaranja pravih umetničkih dela na takmičenjma i festivalima, izrada skulptura se često može videti u dvorištima, na ulicama i u parkovima. Oblici i motivi su različiti, često prikazuju svakodnevni život, interesovanja pa čak i kućne ljubimce. Kreativnost skulptora i graditelja je u mnogome doprinela popularizaciji pravljenja igloa pa i čitavih hotela sa smeštajem. Prvi snežni hotel je napravljen u Švedskoj blizu grada Kirune i to sticajem okolnosti. Naime, japanski skulptori su napravili prvu izložbu snežne umetnosti u ovoj oblasti 1989. godine. Naredne godine je francuski umetnik Žano Derid održao izložbu cilindričnih igloa na istom mestu. Posećenost na izložbi je bila ogromna i zbog popunjenosti kapaciteta u hotelima, nekolicina posetilaca je zamolila umetnika da prespava u izložbenim eksponatima. Spavali su u vrećama i na irvasovoj koži i zahvaljujući njima, počela je gradnja ledenih i snežnih hotela.

Arhitektura ledenih hotela se menja jer se svake godine iznova prave. Ice Hotel u Švedskoj se pravi od ledenih blokova iz reke Torne, čak su i čaše napravljene od leda. Kapacitet je obično oko 80 soba i apartmana i uključuje bar, recepciju i crkvu. Kreveti su napravljeni od drveta. Veličina hotela je obično oko 5.000 kvadratnih metara i uprava hotela svake godine poziva skulptore iz celog sveta da ukrase oko 30 luksuznih apartmana svojim delima. Hotel je otvoren od decembra do aprila.

Hotel Mammut Snow u Finskoj je kombinacija snega i leda, nalazi se između zidova najvećeg ledenog zamka na svetu Kemi i u njemu se pored soba nalaze Kraljevski vrt, Snežni restoran i kapela za venčanje. Osim toga u hotelu se mogu naći i ledena galerija, toranj, krovna terasa, sauna, ledeni lavirint i mnogi tobogani.

U Kanadi, blizu Montmorensi vodopada se nalazi ledeni hotel Hotel du Glace, prvi put otvoren 2000.godine. Obično ima kapacitet od 85 soba, kreveti su od leda, pokriveni jelenskim krznom, dušecima i arktirčkim vrećama za spavanje. Uglavnom se pravi od 4.750 tona ukalupljenog leda, ima postavku dve umetničke galerije, pozorište i naravno-kapelu za venčanja. Sav nameštaj, čaše i tanjiri su napravljeni od leda. Osim toga hotel ima i ledeni bioskop, prostorije s kaminima i ledeni bar.

Rumunija je prva zemlja Istočne Evrope koja ima svoj ledeni hotel koji je smešten blizu jezera Balea u Fargas planinama.Na visini od 2034 metra nadmorske visine, hotel obezbeđuje sankanje bobom i pecanje u ledu.Kapacitet hotela je 150 gostiju.

Alta Igloo u Norveškoj je hotel u potpunosti napravljen od leda; svih 20 soba, kreveti, tanjiri čak i čaše u baru. U hotelu postoji i ledena galerija, ice-bar, ledena kapela i nekoliko ledenih prostorija za dnevni boravak. Jedna od atrakcija ovoga hotela su i safari ekskurzije na motornim saonicama ili tradicionalnim saonicama koje vuku psi.
Jedini ledeni hotel u SAD-u nalazi se u odmaralištu Chena Hot Springs u Aljasci. Arhitekt i majstor u izrađivanju skupltura od leda, Steven Brice, odgovoran je za izradu svakog detalja ovoga hotela, od šest vrsta tematskih soba, ledenih čaša za martini pa do stolica i unutrašnjih ukrasa. Tvorac hotela podučava goste u izradi skulptura od leda i planira da ovaj hotel postane  prvi koji će u funkciji biti 12 meseci godišnje.

Mirjana Milićević

U prilogu: Video zapis ledenih i snežnih skulptura