Društvo, Vesti

Smisao i značaj peticije “ Kulture za 5″ predate požeškom rukovodstvu

Posted: 25. novembra 2015. u 03:53   /   by   /   comments (0)

Javno izrečeni zahtev predsedika Opštine Požega gospodina Milana Božića da direktor Kulturnog centra Požega Slađana Petrović Varagić podnese ostavku i nagoveštaj zaokreta u budućoj kulturnoj ponudi jednog od , do sada , najuspešnijih kulturnih centara u Srbiji pokrenuo je talas negodovanja stručne i šire javnosti . Reagovali su poštovaoci umetnosti u Požegi, Čačku, Arilju, Užicu, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu… a podrška programu rada Kulturnog centra Požega stigla je institucija i strukovnih asocijacija i udruženja.
Publika i poštovaoci umetnosti u gradovima Srbije okupili su se u neformalnu grupu građana „ Kultura za 5“ ( kao odgovor na izjavu predsednika Božića o najavljenim novim programskim promenama u vidu veće zastupljenosti predmeta iz domaće radinosti u prostoru Gradske galerije Požega , što je nazvao „ matematičkim zadatkom za 2“) koja je na izložbi „Umetničko delo u doba tehničke remedijacije“ 13 . novembra pokrenula peticiju podrške. Peticiju u kojoj se na prvo mesto stavlja umetnički kvalitet programa KC Požega koji je uz zalaganje Slađane Petrović Varagić podigao ovu instituciju na visoko mesto na kulturoj mapi Srbije, potpisalo je 2.110 građana, umetnika i kulturnih radnika iz Požege, Čačka, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Užica , Kosjerića, Arilja i drugih mesta. Od ovog broja , 1.113 potpisa prikupljeno je fizički, a 997 onlajn putem. Peticija je predata na ime predsednika Opštine Milana Božića i predsednika Skupštine Opštine Dejana Jovanovića.
_MG_9998– Neformalna grupa građana pod nazivom „Kultura za 5“  danas je 24. novembra 2015. predala peticiju predsedniku Opštine Požega i time izrazila podršku radu KC Požega i radu direktorke KC Požega, Slađani Petrović Varagić koja je svojim radom i profesionalnim odnosom učinila da Požega postane prepoznatljivo mesto na kulturnoj mapi Srbije. Peticiju je potpisalo preko 2000 građana, kulturnih radnika i umetnika iz Požege, Novog Sada, Beograda, Kragujevca,…Cilj peticije je da se podrže vrednosti do kojih je građanima stalo, da se podrži kultura koja ima visoku ocenu, a ne propagiranje svega onoga što kultura nije. Rad KC Požega podržan je i od mnogih institucija kulture i Ministarstva kulture i informisanja RS što je dobar znak koji govori da se rad KC Požega ne može nikako zanemariti- izjavila je Marina Petrović koje je bila u grupi ispred “ Kulture za 5” koji su peticiju predali u pisarnici Opštine Požega.
Peticiji je priključena dokumetnaticija koja sadrži reakcije struke i u kojima je izražena podrška programu KC Požega i direktorki Petrović-Varagić. Radi se o saopštenjima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kulturnog centra Beograd, Umetničkog saveta Gradske galerije Požega (aktuelni i prethodni saziv), Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Sekcije za Srbiju AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara).

Kulturni centar Požega je svojim programima privukao značajan broj umetnika i publike koja je godinama postajala koherentna celina a mišljenja i stavovi pobornika kulture sa ovog mesta širili su se na ostatak društvene zajednice širom Srbije budući da su se na ovom mestu okupljale različite i starosne i strukovne grupe  od srednješkolaca do univerizitetskih profesora različitih profila. S obzirom na upliv medijskih sadržaja i ostalih pojava koji su doveli do pojave koju i sam predsednik Opštine navodi u svojim izjavama ( rijaliti programi) pogrešno upućenim na račun direktora ove institucije ne čudi veliki odziv potpisnika peticije za koje je ova istitucija bila jedna vrsta potvrde ali i simbola da kultura nije odstranjena iz života.
Da reakcija Ministarstva kulture i stukovnih udruženja odražavaju ono što misli većina kulturnih pobornika Srbije među kojima su i potpisnici peticije, govori i izjava Vojislava Nedeljkovića iz grupe “Kultura za 5”:
_MG_9981– Cilj ove peticije i ove spontano okupljene inicijative jeste da se skrene pažnja na probleme u kulturi. U ovom konkretnom slucaju, radi se o pokušaju odbrane, institucije, kojia je svojim delovanjem zaslužila da njen rad bude ocenjen na mnogo kompetentniji i ozbiljniji način. Mislim da su gradjani, ovim velikim brojem potpisa, pokazali da su svesni značaja samostalnosti jedne ovakve institucije. Ova inicijativa nije odbrana jednog mandata, već otvara mnogo dublja pitanja, statusa kulture u društvu.
O tome da ceo događaj ne implicira samo potrebu očuvanja pozicije direktora, više puta do sada naglašavala je i Slađana Petrović Varagić stavljajući u prvi plan marginalizaciju kulture u današnjim uslovima , probleme politizacije za koje snose odgovornost ne samo političari već i delom ljudi iz struke što je doprinelo tome da rukovodeća mesta u institucijama kulture “ budu meta stranačkog potkusuravanja” te da bi na tu temu koja je već otvorena ovim događajem trebalo staviti akcenat u razmišljanjima i praktičnim delovanjima na području kulture. Skretanje pažnje javnosti na politički kontekst kao i moguću tabliodizaciju ovog događaja ona smatra izuzetno opasnim jer bi moglo doprineti ne samo očuvanju sadašnjeg stanja koje nije ni malo reprezentativno, nego i njegovog pogoršanja i gubljenja i onako slabih pozicija kulture u društvenom životu naše zemlje.
DSC_0088Predsednik Opštine Milan Božić koji je bio službeno odsutan umesto izjave medijima poslao je dopis koji je preneo RTS u prilogu dnevnim emisijama i u kome se kaže:
-Ja kao predsednik Opštine Požega uvažavam i podržavam svaku inicijativu svojih sugrađana. Međutim, mislim da je upućena na pogrešnu adresu jer je inicijativa potekla od bivšeg predsednika Skupštine Opštine Požega koji je prvi na redovnoj skupštini inicirao smenu svih direktora postavljenih od strane prethodne vlasti.
Da li će , kao mnogo puta do sada, jedina promena u našem društvu koja ide sa promenom vlasti biti smena direktora, umesto rešavanja nagomilanih problema u svim sferama društva, ostaje da se vidi na sledećem sastanku  Skupštine Opštine Požega početkom decembra.

M. Nikolić / foto: M.Đorđević, G.Jordović