Plus

“ Osvrti na skupove No 2″ Miše Filipovca u Galeriji savremene umetnosti Smederevo

Posted: 28. juna 2016. u 15:32   /   by   /   comments (0)

Sedamnaesta po redu samostalna izložba Miša Filipovca otvarena je 28. juna u Galeriji savremene umetnosti Smederevo. Na ovoj izložbi umetnik se predstavlja radovima iz serijala „Osvrti na skupove No 2“, delom svojih istraživanja na doktorskim studijama.

Nakon uspešnih izložbi u Galeriji Kolarčeve zadužbine, potom serijalom „Osvrt na Skupove“ u Gradskoj galeriji u Pirotu, smederevska publika narednih mesec dana koliko traje izložba imaće priliku da upozna radove ovog mladog umetnika koji je umetničku karijeru započeo u Umetničkoj školi u Užicu a nastavio osnovnim i magistarskim studijama na FILUM-u u Kragujevcu. Paralelno sa samostalnom umetničkom karijerom, Filipac se bavi i pedagoškim radom, kao asistent na predmetu Crtanje i Crtanje i slikanje na FILUM-u u Kragujevcu. Živi i stvara u Beogradu. Trentno je na doktorskim studijama pod mentorstvom Vladimira Veličkovića. Dobitnik je velikog broja priznanja za umetnički i pedagoški rad, učesnik brojnih kolonija i aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu.

U predgovoru katalogu izložbe u Smederevu, Dragan Nešić je napisao:

13558979_10210027170014764_1595695720696697885_o “Već pri prvom susretu sa umetnošću Filipovca bio sam svestan da se radi o posvećeniku. Tehnikom visokog nivoa obrađuje širok spektar tema i emocija. Od erotičnosti u kojoj osećamo radost življenja i gde pokretima masa dočarava neprekidna kretanja u prirodi, do izuzetnih serija Portreta i poslednjih Skupova-kao lirskih momenata punih suptilnosti i mira. Inspirisan kič objektom stvorio je novi, a savremen mikrosvet, cikus crteža u kojima se majstorski kreće oštricom koja je granica umetnosti i banalnosti. On ne konstatuje već ulazi u lični svet koji stvara i time nas zavodi da i mi to učimo. Milooke srne i košute u spokoju prirode koja može biti samo trenutna varka, lepota trenutka. Briljantan crtež, tek blago akcentovan bojom, pojačava plemenite emocije. Ovakva uravnoteženost i mir, zapitaće se posmatrač, možda je samo neuspešno bekstvo od stvarnosti. A možda je draž života upravo u tome? Autor pred nas iznosi baš sve ono što je neophodno da se percepcija Skupova i ostvari. Video zapis, malu plastiku i crteže velikih i malih formata, jedinke zatečene u prirodnom staništu. Pred publikom stoji grafit na engleskom Will you love me in December, senzacija doživljaja bajke se tu i narušava. Gde smo mi u svemu tome skrenuli? Ali tu se priča ne završava. Ako se umetnik udubi u detaljnu razradu poslednjeg plana, onda prostor dobija nespokoj do dramatičnosti. Figurine u vapaju staticno iščekuju prasak. Pitanje lepote je vrlo diskutabilno. Ona ovde može da bude i tragična. Privid optimistističnog i veselog autor završava degradacijom. Linija se pretapa u površinu koja i dalje stvara misteriju. Gde dalje? Ka mirisnom proplanku ili postati trofej na zidu? U radovima imamo obe sudbine. Besprekorno i vanvremenski urađen lirski motiv sa stadom srna koje su nadomak proplanka. Fluidno, čedno i puno optimizma…“

Nezvanično, Mišo Filipovac će se narednom izložbom  predstaviti  i užičkoj publici u Galeriji Učiteljskog fakulteta Užice povodom Dana grada.

M.Nikolić