Najava, Umetnost

Skulpture Milorada Miće Stajčića u Gradskoj galeriji Požega: 10. novembar

Posted: 10. novembra 2016. u 00:41   /   by   /   comments (0)

U Gradskoj galeriji Požega u četvrtak 10. novembra u 19 časova otvara se izložba radova Milorada Miće Stajčića pod nazivom “Snovi zaleđenog čoveka”.

“Izložba „Snovi zaleđenog čoveka 2“ Milorada Miće Stajčića u Gradskoj galeriji Požega, predstavlja izbor radova nastalih u periodu od 2010. do 2016. godine – skulpture monumentalnih dimenzija, jarkih boja i uglačanih površina, koje prikazuju Diznijeve junake u različitim kontroverznim situacijama.

Stajčićeva estetika bliska je umetnosti superflat-a, japanskog umetnika Murakamija. Svesno i namerno koristi strategije advertajzinga u cilju ostvarenja neposrednog odnosa između dela i publike, delujući sa istim intentzitetom na svakog posmatrača.
Po umetnikovim rečima, on dijalektikom provokacije teži da podstakne mogućnost drugačije percepcije izmeštanjem posmatrača iz ravni ideološkog, kulturološkog i teorijskog diskursa. Čovek savremene civilizacije robuje kompleksno umreženoj strukturi ne/vrednosti koje su kodirane kroz nosioce značenja – simbole i njihove vizuelne reprezentacije (boje, grbove, uniforme, rituale…). Povezujući simbole na određen način umetnik stvara objekte koji postaju nadsibolični. Koristi ih sa namerom da im ukine originalni sadržaj i značenje, obesmišljava ih i čini smešnim i apsurdnim. / deo teksta: Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti /

Biografija umetnika:
Milorad Mića Stajčić je rođen 1977. godine u Beogradu, gde živi i radi. Diplomirao je informacione tehnologije na Fakultetu organizacionih nauka i vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi prof. Mrđana Bajića. Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na šest samostalnih izložbi i brojnim grupnim, u zemlji i inostranstvu. Nominacija za POLITIKINU nagradu za najbolju izložbu u 2015. godini (Galerija Kulturnog centra Beograda, Snovi zaleđenog čoveka). U svom umetničkom radu, osim skulpture izražava se i putem raznih instalacija, video radova, performansa, fotografije. Najčešća tema su potrošačko društvo, pop kultura, razni ljudski tabui, društvene vrednosti.
www.mravorad.com

Izložba “Snovi zaleđenog čoveka II” biće otvorena do 28. novembra.

Program Gradske galerije Požega podržava Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Izvor: Gradska galerija Požega