Umetnost

Školski bibliotekari iz Užica predstavili Srbiju na Svetskom kongresu u Dubrovniku

Posted: 30. oktobra 2019. u 22:50   /   by   /   comments (0)

Od 21. do 25.10.2019. g. Dubrovnik je bio domaćin 48. Svetskog kongresa školskih bibliotekara i 23. Međunarodnog istraživačkog foruma o školskom bibliotekarstvu, koji se održavao pod nazivom „Okupljanje – osnaživanje – transformacija : školske biblioteke“. Organizatori Kongresa su Međunarodno udruženje školskih bibliotekara (IASL) i Hrvatska udruga školskih knjižničara (pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture Republike Hrvatske). Osim bogatog programa samog Kongresa, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i da posete školske biblioteke.

sa predsednicom IASL / Medjunarodnog udruzenja skolskih bibliotekara, Amerikankom Kati Mank.)


Na ovogodišnjem skupu bilo je prisutno 240 učesnika iz 44 zemlje, a među njima, prvi put ikada, i dve bibliotekarke iz Srbije, Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković, školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica. One su imale zapaženo izlaganje „Ko je spreman za školskog bibliotekara sa vizijom u Srbiji “. Predstavile su trenutni položaj školskih bibliotekara u Srbiji, kao i aktivnosti na promovisanju rada školskih bibliotekara i ukazale na važnost rada u podsticanju čitanja, promocije kreativnosti i stvaralaštva i razvijanja učeničkih kompetencija za celoživotno učenje.
Inače, cele sedmice u sklopu Kongresa, koji je promovisao progres u školskom bibliotekarstvu, bilo je održano preko 80 naučnih i stručnih izlaganja, interaktivnih predavanja, radionica i prezentacija. Govornici su bili najstručniji, najpoznatiji i najiskusniji poznavaoci teorije i prakse školskog bibliotekarstva iz celog sveta. Ovaj skup bio je i centralna svetska proslava Međunarodnog meseca školskih biblioteka 2019. godine.
Ciljevi Kongresa bili su upoznavanje sa trenutnom praksom u svetu i istraživanjima školskih bibliotekara. Razgovaralo se o misiji, viziji i ulozi školske biblioteke u digitalnom društvu, razmenjivale ideje o transformaciji školskih biblioteka, upoznavali se programi rada, ali i stvarale globalne veze za buduću saradnju.
„Dokazale smo da snaga vizije proističe iz doslednosti i samosvojnosti“, navele su Mirjana i Ana. „Školski bibliotekar se odavno ne bavi samo izdavanjem knjiga. Školske biblioteke pružaju danas široko polje delovanja, predstavljaju dušu škole, mesta gde se odigravaju različita kulturna, podsticajna dešavanja i za učenike i za roditelje, nastavnike, mesta gde se drugačije uči, gde se kvalitetno provodi vreme“.
„Ovo je bila jedinstvena prilika za svetsku promociju i otvaranje mogućnosti za sticanje i razmenu novih znanja i iskustava,“ kažu užičke bibliotekarke. Kažu da veruju da će doći do potrebne promene u školskom bibliotekarstvu u Srbiji. „Nadamo se da će i u Srbiji prema Manifestu za rad školskih biblioteka doći vreme „da svako dete treba da ima školsku biblioteku i stručnog školskog bibliotekara“, što danas nije slučaj u našoj zemlji, jer u školskim bibliotekama uglavnom rade tehnološki viškovi i nastavnici koji dopunjuju normu“.


Uspešnom predstavljanju školskih bibliotekara i odlasku u Dubrovnik doprinela je Osnovna škola „Dušan Jerković“ Užice i Grad Užice, Turistička organizacija Užice, kao i sponzorstvo užičkih firmi „Apoteka Kršenković,“ „Info Sys“ i „Textil“, kao i Kompanija „Zlatiborac“ i Izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka.

M. R. Pejović, A. Duković