Umetnost, Vesti

„Simetrija likovnih poetika“ za početak izlagačke sezone u „Čigoti“

Posted: 8. januara 2016. u 12:31   /   by   /   comments (0)

Galerija Čigota početak ovogodišnje izlagačke sezone opredelila je za mlade likovne umetnike Miloša Milićevića i Gorana Simjanovskog.Ova dva umetnika na početku svoje karijere, prvom samostalnom izložbom pod nazivom Simetrija likovnih poetika, u ponedeljak 11. januara, publici će predstaviti radove nastale u dve tehnike koje karakterišu njihove osobnosti u profesionalnom i likovnom  iskazu: grafika i ulje na platnu, u spoju umetničke deskripcije jedne te iste stvarnosti.
Miloš Milićević (1991.Užice), služi se grafikom kao svojom umetničkom posebnošću, nastojeći da , oslobodjen kolorita i ekspresivnosti hrome, svoja deskriptivna istraživanja sveta uvrsti na mapu umetničih izražavanja spajajući pragmatičnosti i artističko vizionarstvo u jednu celinu. Nakon završene srednje Umetničke škole u Užicu, akademsko zvanje umetnika stiče na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku Grafika u klasi profesora Miodraga Mlađenovića. Trenutno je na završnoj godini master akademskih studija na FLU, Beograd. Iza sebe ima veliki broj realizovnih grupni izložbi studentskog formata a njegovi radovi na postavkama Hong Kong Graphic Art Fiesta 2014. i XII Međunarodni bijenale Suva igla u Užicu 2015.izdvojili su se na listi zapaženih.
Goran Simjanovski (1991. Beograd), držeći se tradicionalne tehnike ulja na platnu kao načina likovnog iskaza u  spoju drevne veštine baratanja bojom i oblikom, ali i subjektivnom percepcijom  sveta oslobodjen ratio promišljanja, svoje umetničko interesovanje nastoji na opredmeti vibracijama savremenih modula slikarstva nove generacije. Simjanovski se nakon srednje Tehno art škole u Beogradu opredeljuje za Fakultet likovne umetnosti u Beogradu na odseku Slikarstvo u klasi profesora Jasmine Kalić 2010., čime zapravo počinje akademsko bavljenje slikarstvom, da bi 2015. završio master akademske studije na smeru Slikarstvo, FLU u klasi profesora Radomira Kneževića. Zapažene uspehe, pored brojni učešća na studentskim grupnim izložbama postiže na postavci  izložbe u Kući Kralja Petra I u Beogradu 2103.

Otvaranje izložbe Simetrija likovni poetika  Miloša Milićevića i Gorana Simjanovskog u galeriji Čigota je u 19. časova.

M. Nikolić