Društvo

Šest užičkih dana Žestivala bez kusura

Posted: 19. avgusta 2019. u 22:48   /   by   /   comments (0)

Pred Užičanima u narednih šest dana, od 20. do 25. avgusta su dešavanja u sklopu petog Međunarodnog festivala prirode i tradicije “Žestival” čiji je organizator Grad Užice.  Žestival će biti otvoren u utorak 20. avgusta u 20, 30 časova uz veče Erskog humora u aforizmu koje će se održati u bašti Gradskog kulturnog centra. Uz Slobodana Simića, Lelu Milosavljević, Neška M. Ilića, Midraga Mirkovića a glumac Narodnog pozorišta Užice Nemanja Hadži Jovanović govoriće izbor iz aforističarske zaostavštine Vladana Sokića, Mitra Tucovića Belog i Rada Jovanovića pa će se afirmisati užički humor, ono po čemu su Ere postale postale deo narodne književnosti i bez da su svi naučili da pišu. Bend “Jazz republika” upotpuniće događaj odabranim kompozicijama iz svog repertoara. Drugi dan festivala, takođe u Gkc  od 20, 30 predviđa nastup Plavog ansambla i prijatelja, a četvrtak 22. avgust je predviđen, kako su najavili iz organizacionog odbora, za “promociju porodičnih vrednosti”. Ovog dana udruženje roditelj organizuje Dečiju olimpijadu od 18 časova na Trgu partizana, a nakon toga biće izvedena pozorišna predstava za decu “Zeka lepotan”. Gradski tamburaški orkestar iz Banja Luke sa oko 35 članova ansambla nastupiće na Trgu partizana od 20, 30 časova u petak, a subotnje veče Užičani mogu provesti uz uspomene na staro Užice, odnosno Užičane “koji su ostavili trag u istoriji” na programu pod nazivom Boemsko veče. Na ovoj večeri uz prisećanje na kompozitora Žarka Petrovića čije će kompozicije izvoditi operska pevačica Tanja Obrenović, a govoriće se o kulturnom pregaocu Užica, Radiši Culu Kovačeviću, negdašnjem kapitenu užičke Slobode, učitelju i harmonikašu Milenku Đuriću, a sve to će biti začinjeno nastupom užičkih tamburaša. Ovaj program je takođe planiran za Trg partizana koji će biti I prostor za centalni događaj u nedelju 25. avgusta kada će na platou biti postavljeni štandovi sa prizvodima tradicionalne hrane, pića, suvenira, predmeta domaće radinosti i tradicionalnih zanata. Završnica Žestivala biće i u znaku proglašenja pobedničke rakije čiji će kvalitet ocenjivati stručna komisija, a najavljeno je da će užički pekar Šuljagić, u lokalu poznatiji kao Šuljaga, napraviti najveću do sada, komplet lepenju. Tokom festivala kupovinom suvenirske čaše u TO Užica dobija se kupon kojim se stiče pravo učešća u nagradnoj igri, a nagrade obezbeđene su od dela robnih kotizacija izlagača. Tokom poslepodneva nastupiće i folklorni ansambli iz Užica a za sam kraj predviđen je koncert Jelene Tomašević od 21 čas.

Ocena predsednika organizacionog odbora Žestivala, predsednika užičke Skupštine, Branislava Mitrovića je da festival doprinosi razvoju turističkih i privrednih potencijala, pa je tako “nedeljama unapred veliko interesovanje turista za smeštajne kapacitete tokom trajanja manifestacije”. Slavni užički aforističar Rade Jovanović napisao je aforizam koji nije izgubio aktuelnost ni danas a glasi “ Nigde se u Srbiji bolje ne živi nego na televizoru”, a otprilike se od turizma u Užicu najbolje živi u izjavama gradonačelnika, pa je tako ocenjeno da je ova privredna grana (u gradu bez hotela) u takvom usponu da jedan broj mladih može da planira zaposlenje, a deo građanstva da uveliko stiče, ili upotpunjava prihode upravo od turizma čijem razvoju znatno doprinosi i Žestival. Gradonačelnik je ovu privredno turističku, gastronomsku i zabavnu manifestaciju svrstao u rang najznačajnijih događaja u Užicu, rame uz rame sa Jugoslovenskim pozorišnim festivalom, Bijenalom Suva igla i Međunarodnom dečijim festivalom folklora Licidersko srce.

Da se u duhu erskog humora poslužim parafrazom poznatog aforističara današnjice, Zorana Stanojevića, koji nije, a kao da jeste iz prostora gde rastu Ere, izgleda da niko do opštinskih činovnika ne ume da “napravi takvu pitu zemljanicu od rodne grude” pa odgovora na pitanje koliko se novca iz gradske kase izdvaja za realizaciju Žestivala nije bilo. Od Branislava Mitrovića čuli smo podatak da je prošle godine izdvojeno 260.000 dinara, a da se cifra za ovu godinu ne zna do samog kraja, budući da se u kasu namenjen za relizaciju slivaju i sponzorstva, kotizacije učesnika a da će se, kako je jedino bilo moguće protumačiti, nedostajući iznos za zatvaranje finansijske konstrukcije festivala dotirati iz sredstava građana, odnosno opštinskih obveznika tek po njegovom završetku. U pomoć oko tumačenja finansijske konstrukcije Žestivala uključio se i gradonačelnik uz ponavljanje ideje da je namera organizatora da festival u budućnosti postane samoodrživ, izjaviviši i da se razmišlja o tome da se sledeće godine / “ako ostane(mo) na mestima na kojima se donose odluke”/ tri vodeće manifestacije, među kojima i ova, neće morati da apliciraju za korišćenje budžetskih sredstava putem konkursa, kako je propisano važećim zakonskim propisima o finansiranju, već da će za njihovu  realizaciju unapred biti odvojen novac u projekciji budžeta za finansijsku godinu.

M. Nikolić


Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje