Umetnost

Sećanje na Ratku uz nove generacije koje će „od čitanja rasti“

Posted: 20. novembra 2019. u 18:29   /   by   /   comments (0)

U Narodnoj biblioteci Užice u sredu, 20. novembra, održana je mala spomen svečanost u znak sećanja na prerano preminulu bibliotekarku Dečijeg odeljenja, jednu od omiljenih ličnosti tokom odrastanja niza generacija Užičana, Ratku Vučković (1968-2018). Ratki u čast kolektiv užičke biblioteke odlučio je da ne dozvoli da se ugasi sećanje na koleginicu koja je celim svojim bićem bila posvećena deci i radu sa njima, pa je organizovan likovni konkurs za učenike osnovih škola sa temom “Moj omiljeni književni lik” koji je, kako je Ratka najčešće i radila sa najmlađima, spojio književnost za decu sa kreativim izražavanjem likovnim jezikom. Na konkurs je pristiglo 165 radova iz sedam osnovnih škola sa teritorije Grada Užica, a o pobednicima je odlučivao žiri u sastavu: Dušan Starčević, akademski slikar, Marijana Ćurčić, akademska slikarka i Srđan Stamenković Srle ilustrator.

Prvu nagradu osvojio je Dimitrije Stankić, učenik 4. razreda OŠ „Aleksa Dejović“, dok je drugo mesto pripalo Anđelki Cvetković, učenici 2. razreda OŠ „Stari grad“. Treće mesto podelili su Aleksa Davidović, učenik 3. razreda „Prve osnovne škole kralja Petra drugog“ i Stefan Todorović, učenik 4. razreda OŠ „Aleksa Dejović“.

– Ovaj konkurs je izuzetno značajan za Biblioteku jer čuva sećanje na našu bibliotekarku Ratku Vučković, koja je ostavila izuzetan doprinos u radu, ne samo Dečjeg odeljenja, već i cele ustanove, rekla je na svečanoj dodeli nagrada direktorka NBU Dušica Murić.

-Ratka je život posvetila deci. Kroz njene edukativno-kreativne radionice prošle su generacije malih Užičana, kojima je pružena mogućnost da provedu kvalitetno slobodno vreme. Zahvaljujući Ratki, naša Biblioteka poznata je širom Srbije, ali i u svetu. Posebno su prepoznatljive radionice koje su se bavile ekologijom i reciklažom.

„Zelena priča Narodne biblioteke Užice“, projekat u koji se Ratka uložila neposredno pre kobne bolesti, izabrana je među 5 najboljih u konkurenciji 35 radova iz celog sveta.

 Dubok trag koji je ostavio Ratkin pregalački trud na unapređenju dečijeg bibliotekarstva može se očitati i putem pošiljke koja je pre nekoliko dana stigla na adresu užičke biblioteke sa porukom:

 „Drage kolege, u znak sećanja na koleginicu Ratku Vučković, šaljemo ove radove (ne želimo dase takmičimo). Naša namera je da dečjim radovima ulepšamo sećanje na nju. Veliki pozdrav,

Dečje odeljenje Biblioteke Gligorije Vozarević iz

Sremske Mitrovice.“

M. N. / Narodna biblioteka Užice